Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / Φόρεμα Μέριλιν Μονρόε: Το αστρονομικό ποσό που έπιασε
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φόρεμα Μέριλιν Μονρόε: Το αστρονομικό ποσό που έπιασε

Φόρεμα Μέριλιν Μονρόε: Μία από τις πιο εικονικές εμφανίσεις του συμβόλου του σεξ των '50s

Aν μία εμφάνιση έχει συνδυαστεί άρρηκτα με το όνομα της Μέριλιν Μονρόε, αυτή σίγουρα είναι εκείνη με το λευκό, εξώπλατο, πλισέ φόρεμα που ανεμίζει από τον αέρα πάνω από μία σχάρα του μετρό. Μια εικόνα που γυρίστηκε στο πλαίσιο της ταινίας «Εφτά Χρόνια Φαγούρας» του 1954 και έμελλε να στιγματίσει για πάντα τη θρυλική ηθοποιό. Το συγκεκριμένο φόρεμα, μάλιστα, σε δημοπρασία του 2011 έφτασε ένα αστρονομικό ποσό, με τον αγοραστή του να παραμένει μέχρι σήμερα άγνωστος.

Όταν ο Θεοδωράκης είπε “βλάχα” τη Μέριλιν Μονρόε

Το αστρονομικό ποσό που έπιασε το θρυλικό λευκό φόρεμα της Μονρόε σε δημοπρασία

Ήταν το 1954 όταν η Μέριλιν Μονρόε στεκόταν σε μια σχάρα του μετρό στη Νέα Υόρκη φορώντας ένα υπέροχο λευκό φόρεμα που ανέμιζε από το αεράκι. Περίπου 67 χρόνια αργότερα, η συγκεκριμένη εικόνα παραμένει ως μία από τις πιο χαρακτηριστικές στην ιστορία της ποπ κουλτούρας, αναφέρει το grunge.com. Σε σκηνοθεσία του Μπίλι Γουάιλντερ, η ταινία «Εφτά Χρόνια Φαγούρας» επικεντρώνεται στον Ρίτσαρντ Σέρμαν (που παίζει ο Τομ Έουελ), έναν παντρεμένο άντρα που σκέφτεται την απιστία ενώ η γυναίκα του και ο γιος του λείπουν σε διακοπές. Η Μονρόε στην ταινία παίζει «το κορίτσι», ή καλύτερα την ξανθιά βόμβα στον επάνω όροφο με την οποία ο Έουελ ερωτεύεται.

Τα γυρίσματα της εμβληματικής σκηνής πραγματοποιήθηκαν στη λεωφόρο Lexington μεταξύ της 52ης και της 53ης οδού, ενώ στη σκηνή, η Μονρόε και ο Έουελ βγαίνουν από έναν κινηματογράφο όταν ένα ελαφρύ αεράκι σηκώνει το λευκό της φόρεμα, δημιουργώντας την εικόνα που σχεδόν όλοι αναγνωρίζουν. Η σκηνή στην πραγματικότητα γυρίστηκε στη 1 το μεσημέρι, με περίπου 2.000- 5.000 θαυμαστές να δίνουν το παρών. Ωστόσο, η τελική έκδοση που χρησιμοποιήθηκε στην ταινία ξαναγυρίστηκε στην Καλιφόρνια, εν μέρει λόγω του θορύβου που δημιουργούσαν οι θεατές. Παρόλα αυτά, τα αρχικά πλάνα χρησιμοποιήθηκαν τόσο σε διαφημίσεις όσο και για την προώθηση της ταινίας. Εκείνη τη στιγμή, ωστόσο, η Μονρόε δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί τον αντίκτυπο που θα είχε το μικρό λευκό φόρεμά της, αλλά και το αστρονομικό ποσό που θα έπιανε σε δημοπρασία αρκετά χρόνια αργότερα.

Το λευκό φόρεμα της Μονρόε και η κληρονομιά του συνεχίζουν να ζουν μέχρι σήμερα

Το φόρεμα πουλήθηκε αργότερα στην ηθοποιό Ντέμπι Ρέινολντς το 1971 έναντι 200 δολαρίων. Λόγω οικονομικών προβλημάτων, ωστόσο, η Ρέινολντς έθεσε τα περισσότερα από τα αναμνηστικά της από το Χόλιγουντ σε δημοπρασία, συμπεριλαμβανομένου του θρυλικού φορέματος της Μονρόε. Σύμφωνα με το Hollywood Reporter και όσα αναφέρει το grunge.com, το θρυλικό λευκό, πλισέ φόρεμα του συμβόλου του σεξ των ‘50s πωλήθηκε για 4,6 εκατομμύρια δολάρια το 2011, με μια προμήθεια 1 εκατομμυρίου δολαρίων, με τον αγοραστή να παραμένει άγνωστος μέχρι σήμερα.

Το φόρεμα σχεδιάστηκε από τον William Travilla, επικεφαλής σχεδιαστή κοστουμιών για την 20th Century Fox, ο οποίος αργότερα το ανέφερε ως «αυτό το ανόητο μικρό φόρεμα». Επιπλέον, το 2016, ένα άλλο εμβληματικό φόρεμα της Μονρόε, το κρυστάλλινο φόρεμα με το οποίο τραγούδησε το «Happy Birthday Mr. President» πωλήθηκε αντί του ποσού των 4,8 εκατομμυρίων δολαρίων, ξεπερνώντας έτσι το λευκό φόρεμα και έγινε το πιο ακριβό φόρεμα που πωλήθηκε σε δημοπρασία.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις