Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

07

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Κεράσια θερμίδες: Πόσο παχαίνουν και ποια είναι η θρεπτική τους αξία
PLUS

Κεράσια θερμίδες: Πόσο παχαίνουν και ποια είναι η θρεπτική τους αξία

Κεράσια θερμίδες: Τα κεράσια όπου νάναι θα βγούν στην αγορά και δεν είναι λίγοι εκείνοι που τα απολαμβάνουν κάθε χρόνο.

Τα ζουμερά κόκκινα κεράσια είναι ένα φρούτο που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους, ειδικά όταν είναι γινωμένα. Η κερασιά έχει πολλές ποικιλίες και οι καρποί της βγαίνουν σε πολλές αποχρώσεις. Κάποιες σε βαθύ κόκκινο και άλλες με πιο φωτεινό χρώμα, μάλιστα οι πιο γνωστές ποικιλίες είναι η κερασιά βοδενών, η πετροκερασιά, η Ναπολέων και η κερασιά Ρουπκόβου. Τόπος καταγωγής των κερασιών θεωρείται, από τους αρχαίους Έλληνες, η Κερασούντα της Μικράς Ασίας. Ο Ρωμαίος στρατηγός Λούκουλος τα ανακάλυψε και τα έφερε στην Ιταλία. Όπως αναφέρει ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ), τα κεράσια εκτός από τη γλύκα και τη νοστιμιά που μας προσφέρουν είναι και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Τα κεράσια παρέχουν βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες, ενώ έχουν ελάχιστες θερμίδες για όσους προσέχουν την διατροφή τους.

1 φλιτζάνι κεράσια δίνει

  • Θερμίδες 87 kcal
  • Υδατάνθρακες 22 g
  • Πρωτεΐνες 1,46 g
  • Λιπαρά 0,28 g
  • Φυτικές ίνες 2,9 g

Δείτε ακόμη: Πόσες θερμίδες έχουν οι φράουλες – Η θρεπτική τους αξία

Τα κεράσια βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, καθώς περιέχουν μεγάλες ποσότητες οργανικών οξέων και φυτικών ινών. Επίσης, είναι πλούσια σε β-καροτένιο, βιταμίνη C, κάλιο, μαγνήσιο και φολικό οξύ. Το έντονο χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα των κερασιών οφείλεται σε μια ομάδα χημικών ουσιών, τις ανθοκυανίνες. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ανθοκυανίνες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος και ενδεχομένως ανακουφίζουν από τον πόνο που μπορεί να σχετίζεται με αρθρίτιδα. Τα κεράσια είναι επίσης πλούσια σε κάποιες φυτοχημικές ουσίες, οι οποίες ονομάζονται φυτοστερόλες και βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης.

Άλλα οφέλη των κερασιών στην υγεία μας είναι η πρόληψη της δημιουργίας πλάκας των δοντιών, άρα και της τερηδόνας. Ακόμη, σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα, άτομα που κατανάλωναν 227 γραμμάρια κερασιών ή την αντίστοιχη ποσότητα χυμού κερασιού την ημέρα είχαν σημαντικά πλεονεκτήματα όσον αφορά την πρόληψη της ουρικής αρθρίτιδας. Εν κατακλείδι, τα αγαπημένα μας κεράσια εκτός τη γευστική ικανοποίηση που μας δίνουν, μας εφοδιάζουν και με χρήσιμα θρεπτικά συστατικά για τη θωράκιση της υγείας και επιπρόσθετα είναι πολύ καλή επιλογή για άτομα που κάνουν δίαιτα, αφού έχουν μικρή θερμιδική απόδοση και ταυτόχρονα δημιουργούν το αίσθημα του κορεσμού.

Κεράσι πάγος

Οφέλη για την υγεία μας

Εκτός από νόστιμα και δροσιστικά, τα κεράσια έχουν και πολλά οφέλη για την υγεία μας.  Τα κεράσια είναι αντικαρκινικά, εξαιτίας των ανθοκυανινών που περιέχουν, καθώς οι ουσίες αυτές συμβάλλουν στην εξουδετέρωση καρκινογόνων ουσιών.

  • Οι φυτοχημικές ουσίες, οι οποίες ονομάζονται φυτοστερόλες και περιέχονται σε υψηλή συγκέντρωση στα κεράσια βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης.
  • Όταν τρώμε κεράσια, γίνεται μεγαλύτερη παραγωγή και έκκριση πεπτικών ουσιών, οι οποίες είναι ευεργετικές για τη σωστή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος.
  • Τα κεράσια βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας αφού περιέχουν μεγάλες ποσότητες οργανικών οξέων και φυτικών ινών.
  • Τα κεράσια ευνοούν την καλή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος, ενώ είναι διουρητικά και χωνευτικά.
  • Τα κεράσια περιέχουν υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών και όλοι γνωρίζουμε ότι τα τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για την υγεία μας, κυρίως για την καρδιά μας και το καρδιαγγειακό σύστημα.
  • Τα κεράσια περιέχουν θρεπτικές ουσίες που έχουν ιδιότητες καθαρισμού και οι επιστήμονες έχουν επιβεβαιώσει ότι βοηθούν το συκώτι και τα νεφρά μας να απαλλαγούν από την τοξικότητα και τα βοηθά να λειτουργούν καλύτερα.
Πικνίκ κεράσια

Επιπλέον:

  • Λόγω των μεταλλικών αλάτων και ιχνοστοιχείων που περιέχουν δρουν ανακουφιστικά σε ρευματικούς πόνους, την αρθρίτιδα και την ουρική αρθρίτιδα. Οι καταστάσεις αυτές εμφανίζονται κυρίως λόγω αυξημένης παραγωγής ουρικού οξέος. Έτσι λοιπόν, όταν τα κεράσια καταναλώνονται τακτικά και σε μεγάλες ποσότητες, είναι δυνατόν να βοηθήσουν στον έλεγχο της υπερβολικής παραγωγή ουρικού οξέος στο αίμα.
  • Τα κεράσια βοηθούν στην πρόληψη της δημιουργίας πλάκας των δοντιών, άρα και της τερηδόνας.
  • Τα κεράσια περιέχουν μελατονίνη, η οποία επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης. Οπότε μπορείτε να δώσετε λάμψη και φρεσκάδα στο πρόσωπό σας τρώγοντας κεράσια! Η μελατονίνη βοηθάει επίσης στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς ύπνου, αλλά και υγιούς καρδιαγγειακού συστήματος.
    Βοηθούν στην αναιμία, κυρίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σίδηρο καθώς προάγουν την αιμοποίηση.
  • Αυξάνουν κατά 50% την παραγωγή ινσουλίνης από τα κύτταρα του παγκρέατος. Πιο συγκεκριμένα, οι ανθοκυανίνες, λόγω αυξημένης έκκρισης ινσουλίνης θα μπορούσαν να προδίδουν ένα καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο αποτρέποντας την υπερ- ή υπό-γλυκαιμία και κατά συνέπεια το διαβήτη. Συνεπώς, η κατανάλωση κερασιών πιθανόν να βοηθά στην πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη.
  • Είναι πολύ καλή επιλογή για δίαιτα, αφού έχουν μικρή θερμιδική απόδοση και δημιουργούν το αίσθημα κορεσμού.
κεράσια νερό

Κεράσια: Συμβουλές

  • Να επιλέγετε κεράσια τα οποία δεν είναι γδαρμένα, παραμορφωμένα ή μουχλιασμένα.
  • Να τα αγοράσετε μόνο αν θέλετε να τα καταναλώσετε μέσα στις επόμενες ημέρες.
  • Να τα τοποθετείτε στη συντήρηση του ψυγείου για να διατηρηθούν φρέσκα. Η συντήρηση έχει περισσότερη υγρασία από το υπόλοιπο ψυγείο και θα βοηθήσει τα κεράσια να διατηρηθούν
  • φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
  • Να τα πλένετε με άφθονο ζεστό νερό προτού τα καταναλώσετε.
Κερασιά δένδρο

Δείτε ακόμη:

Πότε να ζυγίζεστε και ποια ώρα είναι η πιο κατάλληλη
Κόλπα μαγειρικής για αρχάριους στην κουζίνα – Θα αλλάξει η ζωή σας
Με ποιον τρόπο τα τηγανητά φαγητά επηρεάζουν την υγεία μας

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις