Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

02

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Πότε να ζυγίζομαι: Ποιες ημέρες και ώρες είναι οι πιο κατάλληλες
PLUS

Πότε να ζυγίζομαι: Ποιες ημέρες και ώρες είναι οι πιο κατάλληλες

Πότε να ζυγίζομαι: Το ζύγισμα είναι ένα θέμα που απασχολεί πολύ κόσμο, ειδικά αυτούς που αγχώνονται με το βάρος τους.

Σύμφωνα με μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Obesity, ο Λεβίτσκι και οι συνάδελφοί του έδωσαν από μια ζυγαριά σε 162 άτομα που προσπαθούσαν να απαλλαγούν από τα περιττά κιλά. Οι μισοί από τους συμμετέχοντες έπρεπε να ζυγίζονται κάθε μέρα ώστε να παρακολουθούν την πρόοδό τους. Όταν οι συμμετέχοντες κατάφεραν να χάσουν ποσοστό 10% επί του συνολικού τους βάρους, έπρεπε να διατηρήσουν τα αποτελέσματα, συνεχίζοντας να παρακολουθούν την πορεία τους με τη βοήθεια της ζυγαριάς.

Το καθημερινό ζύγισμα αποδείχθηκε αποτελεσματικό, καθώς μετά από ένα χρόνο το 29% των συμμετεχόντων στην ομάδα αυτή είχε καταφέρει να διατηρήσει τουλάχιστον κατά 5% τα συνολικά κιλά που χάθηκαν. Δεν παρατηρήθηκε αντίστοιχη πρόοδος στην ομάδα ελέγχου, οι συμμετέχοντες της οποίας δεν είχαν λάβει σαφείς οδηγίες ως προς τη χρήση της ζυγαριάς. Επιπλέον, αν λείπει η επίβλεψη από ειδικό, η αυτο-αξιολόγηση μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμη για την αποτελεσματική διαχείριση του σωματικού βάρους.

 Ποιες ημέρες και ώρες είναι οι πιο κατάλληλες

Για αρχή, είναι βασικό να ζυγίζεστε τις πρωινές ώρες, νηστικοί και αφού έχετε ενεργήσει, μιας και θα μπορείτε να έχετε μία πιο αντικειμενική εικόνα για το ποιο είναι το βάρος σας.

Ζυγαριά

Ανά μερικές ημέρες

Το καθημερινό ή αρκετά τακτικό ζύγισμα είναι αγχωτικό και σίγουρα όχι το επιθυμητό. Η απάντηση στο «κάθε πότε να ζυγίζομαι;» δεν μπορεί να επιδεχθεί μία αποκλειστικά ορθή απάντηση, αφού δεν υπάρχει μία standard, μία ακριβής συχνότητα επανάληψης της διαδικασίας ζυγίσματος για όλους μας. Αν, για παράδειγμα, ακολουθείτε κάποια δίαιτα, ο διαιτολόγος σας είναι αυτός που θα σας υποδείξει την απόκριση στο ερώτημα «κάθε πότε να ζυγίζομαι;».

Συνήθως, άτομα που ακολουθούν κάποια διατροφή, χρειάζεται να μετρούν το βάρος τους ανά 7 ή ανά 14 ημέρες. Αν, όμως, δεν είστε σε πρόγραμμα, αλλά απλώς θέλετε να προσέχετε πού κινείται ο δείκτης της ζυγαριάς σας έτσι ώστε να ξέρετε ποιες μέρες είστε φουσκωμένοι, ποιες πιο αδύνατοι, κατά πόσο διατηρείτε σταθερά τα κιλά σας κ.λπ., τότε εμείς θα προτείνουμε να ανεβαίνετε στη ζυγαριά σας όποτε το κρίνετε σκόπιμο και το επιθυμείτε, αρκεί να μη γίνεται συνέχεια (π.χ. όχι πάνω από 1 φορά την εβδομάδα) και να τηρείτε όσο γίνεται μία σταθερότητα στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί (π.χ. 2 φορές το μήνα, 1 φορά την εβδομάδα, 1 φορά στις 15 ημέρες και λοιπά).

Διατάσεις

Δείτε ακόμη:

Κόλπα μαγειρικής για αρχάριους στην κουζίνα – Θα αλλάξει η ζωή σας
Με αυτόν τον τρόπο θα καθαρίσετε το παρμπρίζ σας εύκολα
Πίνετε ελληνικό καφέ; Αυτά είναι τα οφέλη του

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις