Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

17

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Πόσες ελιές μπορώ να τρώω την ημέρα: Όσα συνιστούν οι ειδικοί
PLUS

Πόσες ελιές μπορώ να τρώω την ημέρα: Όσα συνιστούν οι ειδικοί

Πόσες ελιές μπορώ να τρώω την ημέρα: Οι ελιές, μαζί με το ελαιόλαδο, έχουν ανακηρυχθεί ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά από την UNESCO.

Η ευλογημένη χώρα  μας Ελλάδα, παράγει πληθώρα από ελιές με διάφορες ποικιλίες. Το μέγεθος τους ποικίλει και μπορούμε να βρούμε μικρές, μεσαίες αλλά και μεγάλες ελιές. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν διάφορες κατηγορίες, ανάλογα με το μέγεθος αλλά και την χρήση τους. Οι ελιές είναι απαραίτητο προϊόν της Μεσογειακής Διατροφής, καθώς κάνουν καλό στην υγεία μας και αποτελούν μέρος της πολιτιστικής και γαστρονομικής κληρονομιάς της Μεσογείου. Ειδικά σε περιόδους νηστείας, όπως και τώρα την Μ. Βδομάδα, έχουν την τιμητική τους. Οι ελιές, μαζί με το ελαιόλαδο, είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά φαγητά της Μεσογειακής Διατροφής, που έχει ανακηρυχθεί ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά από την UNESCO.

Πόσες όμως ελιές μπορούμε να τρώμε την ημέρα; Σύμφωνα με ορισμένους διατροφολόγους  σε μια ισορροπημένη διατροφή, αυτό που  συνιστούν, είναι η κατανάλωση περίπου 7 ελιών την ημέρα για έναν υγιή ενήλικα. Επειδή οι ελιές είναι νόστιμες, καταναλώνονται ευχάριστα και εύκολα, ωστόσο  χρειάζεται προσοχή για να μη ξεφύγει κανείς στην ποσότητα. Οι ελιές μπορεί να είναι μικρές, αλλά δε στερούνται θερμίδων (100 θερμίδες περίπου οι 10 ελιές), οπότε προσοχή αν είστε σε διαδικασία ελέγχου του βάρους. Τα οφέλη της ελιάς είναι σημαντικά, με πλήθος επιστημονικών ερευνών που καταδεικνύουν τα οφέλη των μονοακόρεστων λιπαρών οξέων για την υγεία, όπως η μειωμένη κακή χοληστερόλη, ειδικά όταν αντικαθιστούν τα κορεσμένα λιπαρά οξέα. Επίσης οι ελιές είναι πλούσιες σε βιταμίνες E, Α και καροτενοειδή.

Φυσικές πηγές ευεξίας – θρεπτική αξία

Οι ελιές περιέχουν ελαϊκό οξύ – περίπου το 75% της περιεκτικότητας σε λίπος μιας ελιάς είναι ελαϊκό οξύ. Είναι «φυσικές πηγές ευεξίας» που περιέχουν απαραίτητα αμινοξέα, πολλά μέταλλα (ασβέστιο και σίδηρο), φώσφορο, ιώδιο, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, καροτενοειδή (προβιταμίνη Α), θειαμίνη, βιταμίνη Ε και φυσικές φυτικές ίνες. Ένα από τα πράγματα που τις κάνει μοναδικές είναι ότι συγκεντρώνουν τις τέσσερις βασικές γεύσεις (γλυκό, αλμυρό, πικρό και ξινό), που τους δίνουν απίστευτη ευελιξία για να ενσωματωθούν σε οποιαδήποτε συνταγή ή σε πολλά πιάτα: σνακ, ορεκτικά, συνοδευτικά. ποτά ή γαρνίρισμα, σαλάτες, πίτσες, ρύζι, ζυμαρικά, ψάρια, κρέατα, ακόμη και επιδόρπια.

Όσον αφορά τη διατροφική τους σύσταση, αντίθετα με τη δημοφιλή πεποίθηση, είναι χαμηλές σε θερμίδες (η θερμιδική αξία των ελιών είναι περίπου 150 θερμίδες μία χούφτα ελιές, σε σύγκριση με 450-550 θερμίδες για άλλα σνακ) και είναι επίσης χαμηλή σε ζάχαρη . Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, δεν έχουν χοληστερόλη και περιέχουν ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά. Πολύ λίγα τρόφιμα παραμένουν φρέσκα και συντηρούνται τις επόμενες ημέρες όπως οι ελιές. Επιπλέον, οι ελιές βελτιώνουν και ενισχύουν τη γεύση άλλων τροφίμων όπως το κοτόπουλο, το βόδι, ο σολομός, το ρύζι, το ψάρι, η κινόα, τα ζυμαρικά, το χούμους, η σοκολάτα και το αβοκάντο, μεταξύ άλλων.

ΠΗΓΗ:Dnews

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις