Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

26

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Κόκκινο ή πράσινο μήλο ιδιότητες: Ποιες είναι οι διαφορές τους
PLUS

Κόκκινο ή πράσινο μήλο ιδιότητες: Ποιες είναι οι διαφορές τους

Κόκκινο ή πράσινο μήλο ιδιότητες: Ποιo είδος είναι πιο υγιεινό.

Τα μήλα είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς καρπούς με πολλά οφέλη για την υγεία και μάλιστα υποστηριζόμενα από πολλά ερευνητικά αποτελέσματα. Είναι ένα από τα αγαπημένα φρούτα των περισσότερων ανθρώπων, καθώς μπορεί να καταναλωθεί όλες τις ώρες, σκέτο ή με μέλι και κανέλα, μετά φαγητού ή και ενδιάμεσα, ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που τρώνε για βραδινό ένα μήλο. Άλλοι καταναλωτές προτιμούν μόνο τα κόκκινα, άλλοι τα πράσινα μήλα και άλλοι και τα δυο μαζί. Όμως γνωρίζουμε ποιο είναι το καλύτερο για την υγεία μας; Εκτός από τη προφανή διαφορά στο χρώμα της φλούδας τους, υπάρχουν και άλλες διαφορές μεταξύ αυτών των δύο τύπων μήλου. Έχουν διαφορετική γεύση, περιέχουν διαφορετικά θρεπτικά συστατικά και προσφέρουν διαφορετικά οφέλη για την υγεία.

Τα πράσινα και τα κόκκινα μήλα έχουν κάποιες διαφορές στη γεύση και την υφή τους.

  • Πράσινα μήλα: Έχουν μια πιο ξινή γεύση και πιο τραγανή υφή λόγω της πιο χοντρής φλούδας τους.
  • Κόκκινα μήλα: Γενικά είναι πιο γλυκά και ζουμερά, με πιο λεπτή φλούδα. Αυτή η γλυκιά τους γεύση τα κάνει δημοφιλέστερη επιλογή για σνακ.

Η επιλογή του τύπου του μήλου εξαρτάται φυσικά από τις προτιμήσεις σας. Αν προτιμάτε μια πιο ξινή και τραγανή επιλογή, επιλέξτε πράσινα μήλα. Αν σας αρέσουν τα πιο γλυκά και ζουμερά φρούτα, διαλέξτε κόκκινα μήλα.

Διατροφική αξία και οφέλη για την υγεία

Τα μήλα είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα. Αποτελούν πηγή αντιοξειδωτικών, πηκτίνης, κερκετίνης και φλαβονοειδών. Προστατεύουν τα κύτταρα από οξειδωτική βλάβη. Μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιων καρδιακών και ηπατικών παθήσεων.

Διαχείριση του βάρους

Τα μήλα είναι φτωχά σε φυτικές ίνες και θερμίδες, γεγονός που τα καθιστά εξαιρετικό φρούτο για όσους προσέχουν το βάρος τους.

Διατροφική αξία

Ενώ και οι δύο τύποι μήλου αποτελούν εξαιρετικές πηγές βιταμινών και φυτικών ινών, υπάρχουν κάποιες μικρές διαφορές στην θρεπτική τους αξία.

Πλεονεκτήματα πράσινου μήλου:

  • Περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα: Τα πράσινα μήλα είναι πλουσιότερα σε βιταμίνες A, B, C, E και Κ συγκριτικά με τα κόκκινα. Επίσης, περιέχουν περισσότερο σίδηρο, κάλιο και πρωτεΐνη.
  • Χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη: Εάν προσπαθείτε να μειώσετε την πρόσληψη ζάχαρης, τα πράσινα μήλα αποτελούν καλύτερη επιλογή.
  • Απώλεια βάρους: Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα πράσινα μήλα μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους.

Πλεονεκτήματα κόκκινου μήλου:

  • Περισσότερα αντιοξειδωτικά: Τα κόκκινα μήλα περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από τις βλάβες.
  • Πιο γλυκιά γεύση: Τα κόκκινα μήλα γενικά θεωρούνται πιο νόστιμα λόγω της πιο γλυκιάς τους γεύσης.

Είτε επιλέξετε πράσινα είτε κόκκινα μήλα, και τα δύο προσφέρουν σημαντικά οφέλη για την υγεία. Η τελική επιλογή εξαρτάται από τις διατροφικές σας ανάγκες και προτιμήσεις.

Ποιο είναι πιο υγιεινό

Ενώ υπάρχουν κάποιες διαφορές στη θρεπτική αξία των κόκκινων και πράσινων μήλων, η διαφορά στην πραγματικότητα είναι ελάχιστη. Αν δούμε την περιεκτικότητα τους σε θρεπτικά συστατικά, τα πράσινα μήλα θεωρούνται ελαφρώς πιο υγιεινά από τα κόκκινα. Αυτό συμβαίνει γιατί περιέχουν λίγο περισσότερες φυτικές ίνες και λιγότερη ζάχαρη. Από την άλλη πλευρά, τα κόκκινα μήλα υπερέχουν σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην προστασία των κυττάρων μας από βλάβες.

Και τα δύο είδη μήλων προσφέρουν σημαντικά οφέλη για την υγεία.

  • Επιλέξτε πράσινα μήλα: Όταν αναζητάτε μια επιλογή με περισσότερες φυτικές ίνες και λιγότερη ζάχαρη.
  • Επιλέξτε κόκκινα μήλα: Όταν θέλετε να αυξήσετε την πρόσληψη αντιοξειδωτικών.

ΠΗΓΗ:enikos.gr

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις