Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Φράουλα θερμίδες: Πόσο παχαίνει και ποια είναι τα οφέλη στην υγεία
PLUS

Φράουλα θερμίδες: Πόσο παχαίνει και ποια είναι τα οφέλη στην υγεία

Φράουλα θερμίδες: Το αγαπημένο φρούτο της Άνοιξης και η θρεπτική του αξία.

Η φράουλα είναι από τα κόκκινα φρούτα που αγαπούν να τρώνε μικροί και μεγάλοι. Ζουμερές νόστιμες και με υψηλή θρεπτική αξία. Την βρίσκουμε όλο το χρόνο ωστόσο η κορύφωση της παραγωγής τους είναι από τον Απρίλη μέχρι τον Ιούλιο. Υπάρχουν περισσότερες από 600 ποικιλίες φράουλας, κάθε μια από τις οποίες διαφέρει σε γεύση, μέγεθος και υφή. Τα οφέλη της φράουλας είναι τόσα πολλά που θα τα δούμε αναλυτικά παρακάτω, μειώνουν την υπέρταση, βοηθούν στο να χάσετε βάρος, αντιμετωπίζουν την δυσκοιλιότητα κ.α. Συνδυάζονται εύκολα με άλλα φρούτα, ενώ μπορούν να καταναλωθούν και ως σνακ για όσους προσέχουν την διατροφή τους.

Διατροφική αξία μιας κούπας (240ml) φράουλες

  • Θερμίδες (1 κούπα): 43kcal
  • Βιταμίνη C: 81,65mg 136,1%
  • Βιταμίνη Κ: 20,16mcg 25,2%
  • Mαγγάνιο: 0,42mg 21,0%
  • Φυτικές Ίνες: 3,31γρ 13,2%
Φράουλες γλυκό

Ποια τα οφέλη της φράουλας

Κάτι όμως που καθιστά τη φράουλα ένα πολύτιμο τρόφιμο είναι η περιεκτικότητά της σε φυτοχημικές ουσίες και βιοενεργά συστατικά. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι τα φλαβονοειδή (ανθουκυανίνη, κατεχίνη, κουρσετίνη και καμπεφερόλη), οι πολυφαινόλες και τα φαινολικά οξέα όπως το ελλαγικό οξύ. Τα θρεπτικά αυτά συστατικά δρουν συνεργιστικά και προσφέρουν πολλά οφέλη στην ανθρώπινη υγεία. Πιο συγκεκριμένα τα φαινολικά συστατικά της φράουλας συμμετέχουν:

Στην εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών και στην παρεμπόδιση του σχηματισμού τους. Η αντιοξειδωτική τους αυτή δράση προστατεύει την καρδιαγγειακή λειτουργία και μειώνει τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων.

  • Στη ρύθμιση της έκφρασης γονιδίων που εμπλέκονται στο μεταβολισμό, την επιβίωση και τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων καθώς και στην αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού.
  • Στην προστασία και επιδιόρθωση βλαβών του DNA.
  • Για τα μάτια μας και μόνο

Η αυξημένη παρουσία ελευθέρων ριζών, οι οποίες αυξάνονται όταν έχουμε ανεπάρκεια ορισμένων θρεπτικών συστατικών, αποτελεί τον πρωταρχικό λόγο για σχεδόν όλα τα προβλήματα που σχετίζονται με την υγεία των ματιών μας. Συμπτώματα κακής υγείας των ματιών μπορεί να είναι οι ξηροί οφθαλμοί, ο εκφυλισμός των οπτικών νεύρων, ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας, δυσκολίες στην όραση και αυξημένη ευαισθησία σε λοιμώξεις. Τα αντιοξειδωτικά που συναντάμε στην φράουλα,  όπως τα φλαβονοειδή, τα φαινολικά φυτοχημικά και το ελλαγικό οξύ, βοηθούν στην αποφυγή αυτών των καταστάσεων σε μεγάλο βαθμό. Επιπλέον η φράουλα μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση φυσιολογικής οφθαλμικής πίεσης λόγω της περιεκτικότητάς της σε κάλιο.

Φράουλες και φρούτα

Ανοσοποιητικό σύστημα

Οι φράουλες αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, μίας από τις σημαντικότερες βιταμίνες για την λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος! Είναι εντυπωσιακό ότι σε 100 μόλις γραμμάρια φράουλες (λιγότερο από 1 φλιτζάνι καθαρισμένες φράουλες) περιέχεται πάνω από το 60% της συνολικής ποσότητας βιταμίνης C που χρειαζόμαστε καθημερινά.

Μειώνει την υπέρταση

Οι φράουλες, πλούσιες σε κάλιο και μαγνήσιο, συμβάλλουν στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης που προκαλείται από την αυξημένη πρόσληψη νατρίου και διάφορους άλλους παράγοντες κινδύνου. Το κάλιο λειτουργεί ως αγγειοδιασταλτικό, που σημαίνει ότι μειώνει την υπέρταση και την ακαμψία των αρτηριών και των αιμοφόρων αγγείων. Έτσι, μειώνει την αρτηριακή πίεση και διευκολύνει τη ροή του αίματος.

Φράουλες

Απώλεια βάρους

Πως μπορούν ο φράουλες να συμβάλλουν σε μία προσπάθεια απώλειας βάρους; Μπορούν να αποτελέσουν ένα γευστικό αλλά ολιγοθερμιδικό σνακ οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Επιπλέον η γλυκιά τους γεύση μπορεί να καλύψει και να ικανοποιήσει την επιθυμία μας για γλυκό γλιτώνοντάς μας έτσι από την κατανάλωση ενός γλυκού που θα μας έδινε σίγουρα περισσότερες θερμίδες, ζάχαρη και κορεσμένο λίπος. Παράλληλα οι φυτικές τους ίνες βοηθούν στο αίσθημα κορεσμού και πληρότητας και έτσι περιορίζουν την τάση για τσιμπολόγημα.

Λειτουργία εντέρου και αντιμετώπιση δυσκοιλιότητας

Λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες οι φράουλες συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου παράγοντα σημαντικό τόσο για την ψυχολογία μας όσο και για μία προσπάθεια απώλειας βάρους. Το νερό δε που περιέχουν προσφέρει επιπλέον ενυδάτωση στο έντερο βοηθώντας την κινητικότητά του. Και οι δύο αυτοί παράγοντες δρουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας καθιστώντας τις φράουλες ένα φυσικό φάρμακο για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τέτοια θέματα.

Μπολ φράουλες

Δείτε ακόμη:

Γυαλίστε τα ασημικά σας με 8 tips που θα σας “λύσουν τα χέρια”
Αυτό το βότανο θα αλλάξει το σώμα σας σε χρόνο μηδέν
Παραπάνω αλάτι στο φαγητό: Tips για να “σώσετε” την κατάσταση

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις