Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τζορτζ Φλόιντ ξυλοδαρμός: Στο φως νέο βίντεο – Τον χτυπούσαν και μέσα στο περιπολικό
ΚΟΣΜΟΣ

Τζορτζ Φλόιντ ξυλοδαρμός: Στο φως νέο βίντεο – Τον χτυπούσαν και μέσα στο περιπολικό

Τζορτζ Φλόιντ ξυλοδαρμός: Καινούρια στοιχεία για τον τρόπο που έδρασαν οι τέσσερις αστυνομικοί πριν ο 46χρονος Τζορτζ Φλόιντ πέσει θύμα της ρατσιστικής δολοφονικής μανίας του Ντέρεκ Τσόβιν έρχονται στο φως.

Τζορτζ Φλόιντ ξυλοδαρμός: Νέο βίντεο της δολοφονίας του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από τον αστυνομικό Ντέρεκ Τσόβιν έρχεται στη δημοσιότητα αναδεικνύοντας τη θηριωδία που διαπράχθηκε εις βάρος του θύματος. Το καινούργιο υλικό αναμένεται να προκαλέσει νέες εντάσεις αλλά και να προσφέρει νέα στοιχεία για την υπόθεση που έχει ρίξει τις ΗΠΑ στο χάος και τη βία. Το βίντεο που αποκάλυψε ο ακτιβιστής Σον Κινγκ έχει καταγράψει τι συνέβη πριν ο Φλόιντ βρεθεί στο έδαφος και ο Τσόβιν τον πνίξει με το γόνατό του για εννέα λεπτά. Σύμφωνα με τον Κινγκ, ένας από τους τέσσερις αστυνομικούς οι οποίοι εμπλέκονται στην υπόθεση φαίνεται να χτυπάει τον Φλόιντ ενώ αυτός ήταν ακόμα μέσα στο περιπολικό.

Ο 46χρονος Φλόιντ έχασε τη ζωή του την περασμένη Δευτέρα και το βίντεο που τον δείχνει πεσμένο στον δρόμο να λέει “Δεν μπορώ να αναπνεύσω”, καθώς ένας λευκός αστυνομικός τον πατάει στον λαιμό για περίπου εννέα λεπτά, προκάλεσε την οργή σε μια πολιτικά και φυλετικά διχασμένη χώρα εν μέσω της περιόδου της πολωτικής προεδρικής εκστρατείας. Επιπλέον η αμερικανική κοινωνία εξέρχεται τώρα από την αυστηρή καραντίνα λόγω κορονοϊού και εκατομμύρια πολίτες έχουν μείνει άνεργοι λόγω της πανδημίας. Οι μειονοτικές κοινότητες, μάλιστα, έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία. Η υπόθεση Φλόιντ έχει προκαλέσει οργή για τις δολοφονίες Αφροαμερικανών από αστυνομικούς. Για πολλούς, η οργή αυτή αντανακλά χρόνια καταπίεσης και απόγνωσης για τις κοινωνικο-οικονομικές ανισότητες και τις διακρίσεις, όχι μόνο στην Μινεάπολις, όπου έχασε τη ζωή του ο Φλόιντ.

«Συνάντηση» αδελφού Φλόιντ με την αστυνομία της Μινεσότα

Εν τω μεταξύ, την πρώτη τους απευθείας επικοινωνία είχαν σήμερα η οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ με τον επικεφαλής του αστυνομικού τμήματος της Μινεάπολης, από όπου προέρχονταν οι τέσσερις αστυνομικοί που σκότωσαν τον 46χρονο άοπλο μαύρο πολίτη, προκαλώντας οργισμένο κύμα διαδηλώσεων σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ. Η «συνάντηση» των δύο πλευρών έγινε στον τηλεοπτικό «αέρα» της ειδικής εκπομπής του CNNi «Δεν μπορώ να αναπνεύσω: Μαύροι Άνδρες που Ζουν και Πεθαίνουν στην Αμερική», η οποία καλύπτει την οργή και τα επεισόδια που ακολούθησαν τον φρικτό θάνατο του 46χρονου από τα χέρια λευκών αστυνομικών.

Ο αδελφός του Τζορτζ Φλόιντ, Φίλονις Φλόιντ, ρώτησε τον επικεφαλής της αστυνομίας Μεντάρια Αρραντόνο αν θα συλλάβει τους υπεύθυνους αστυνομικούς και αν θα αποδώσει δικαιοσύνη για το θάνατο του αδελφού του. Απευθυνόμενος προς τον Φίλονις Φλόιντ, ο Αραντόντο είπε ότι αυτές οι αποφάσεις έρχονται κατευθείαν από το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα. Σε μια χαρακτηριστική κίνηση ένδειξης σεβασμού, ο αξιωματούχος της αστυνομίας έβγαζε το καπέλο του κάθε φορά που απευθυνόταν στην οικογένεια Φλόιντ, ενώ επισήμανε ότι εκείνοι που στέκονται σιωπηλοί μπροστά στην αδικία είναι συνένοχοι. «Το να μένεις σιωπηλός ή να μην παρεμβαίνεις, για μένα σε κάνει συνένοχο», λέει ο Αραντόντο. «Η απόφασή μου να απολύσω και τους τέσσερις αστυνομικούς δεν βασιζόταν σε κάποιου είδους ιεραρχίας. Ο κ. Φλόιντ πέθανε στα χέρια μας».

Σκηνικό πολέμου για τον φόνο Φλόιντ – Και τέταρτος νεκρός στις διαδηλώσεις

Βυτιοφόρο εναντίον διαδηλωτών

Σοκάρουν οι εικόνες που μεταδόθηκαν και δείχνουν ένα βυτιοφόρο στον διαπολιτειακό αυτοκινητόδρομο 35 West στη Μινεάπολη να κινείται μέσα στο πλήθος των διαδηλωτών στη Μινεάπολη. Κανείς δεν τραυματίστηκε κανείς, σύμφωνα με το Reuters. Ο οδηγός του φορτηγού κατέβηκε από το όχημα και υπέστη ξυλοδαρμό από διαδηλωτές

Δείτε ακόμη

Νέο βίντεο σοκ από τις ΗΠΑ: Βάνδαλοι ξυλοκοπούν άγρια πολίτη
Στο καταφύγιο του Λευκού Οίκου ο Τραμπ και η οικογένειά του
Ο Ερντογάν καταρρέει και γίνεται επικίνδυνος – Ξεκινά γεωτρήσεις στα νότια της Κρήτης

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις