Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Γεωτρήσεις Τουρκία: Πόλεμος νεύρων και μία ακόμη προκλητική απάντηση για την ΑΟΖ Κύπρου
ΚΟΣΜΟΣ

Γεωτρήσεις Τουρκία: Πόλεμος νεύρων και μία ακόμη προκλητική απάντηση για την ΑΟΖ Κύπρου

Γεωτρήσεις Τουρκία: Ο Χαμί Ακσόι είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αγνοεί σκόπιμα το γεγονός ότι η Τουρκία έχει νόμιμα και κυρίαρχα δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος

Γεωτρήσεις Τουρκία: Σε νέα προκλητική δήλωση προέβη αργά το βράδυ της Τρίτης ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, με αφορμή την αντίδραση της ελληνικής διπλωματίας στη διενέργεια παράνομων γεωτρήσεων από πλευράς της Τουρκίας, στην ΑΟΖ της Κύπρου. «Η Ελλάδα, με τη σημερινή της δήλωση, για άλλη μια φορά επιδεικνύει τις μη ρεαλιστικές αντιλήψεις και τις στάσεις της που αρνούνται τα δικαιώματα σχετικά με τα προβλήματα στην περιοχή μας», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χάμι Ακσόι σε δήλωσή του. Ο Χαμί Ακσόι είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αγνοεί σκόπιμα το γεγονός ότι η Τουρκία έχει νόμιμα και κυρίαρχα δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος.

«Οι Τουρκοκύπριοι έχουν ίσα δικαιώματα, ως συνιδιοκτήτης του νησιού, στους πόρους γύρω από το νησί», πρόσθεσε. Ο Ακσόι είπε ότι η πραγματική απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο «είναι η μινιμαλιστική και ασυμβίβαστη στάση του ελληνοκυπριακού δίδυμου». «Θα συνεχίσουμε αποφασιστικά να προστατεύουμε τόσο τα δικαιώματα της χώρας μας όσο και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε.

Πόλεμος νεύρων από την Τουρκία – Σε ετοιμότητα η Ελλάδα

Η Τουρκία τα τελευταία 24ωρα έχει προχωρήσει σε μία σειρά προκλήσεων. Οι πληροφορίες περί συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού προσφύγων στα παράλια της Μικράς Ασίας, οι υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών, η έκδοση NAVTEX για σεισμικές έρευνες του «Ορούτς Ρέις» μέχρι τον Ιούνιο και μια σειρά από κινήσεις στη γραμμή της «ήπιας πρόκλησης» έχουν κινητοποιήσει την ελληνική πλευρά. Η Τουρκία απέτυχε να προωθήσει την ατζέντα της στον Έβρο χάρη στην έγκαιρη και ομόθυμη απόφαση της Ελλάδας να κλείσει τα σύνορα.

Με πληγωμένο το γόητρό του, κι έχοντας μείζονα προβλήματα στο μέτωπο της Λιβύης αλλά και στην οικονομία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει να διατηρήσει την ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Ούτε καν οι ανατροπές που φέρνει η πανδημία του κορονοϊού φαίνεται να τον εξαναγκάζουν σε υποχώρηση από τη γραμμή της επικίνδυνης πρόκλησης. Η «εξαγωγή» των μειζόνων προβλημάτων στο εσωτερικό της Τουρκίας, μέσω της αναζωπύρωσης της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι γνωστή τακτική της τουρκικής διπλωματίας.

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν η Άγκυρα θα αποτολμήσει ένα θερμό επεισόδιο μετά την υποχώρηση του κορονοϊού ή απλά… “γαβγίζει”.

3 μέτωπα με την Τουρκία το μεταναστευτικό, τον εναέριο χώρο στο Αιγαίο & oι σεισμογραφικές έρευνες

Δείτε ακόμη

Αντιμέτωπος με ένα χάος ο Τραμπ: Χιλιάδες νεκροί, εκατομμύρια άνεργοι, διαδηλώσεις
Ο Βαλ Κίλμερ μιλά για την μάχη με τον καρκίνο – Εντελώς διαφορετική η φωνή του (vid)
Ξεπέρασαν τις 45.000 οι νεκροί στις ΗΠΑ- Πάνω από 2.800 θύματα το τελευταίο 24ωρο
Ο κορονοϊός βάζει “φρένο” στο πρωκτικό σεξ – SOS από Ασκητή
Προβληματισμός στην ιατρική κοινότητα για τον 35χρονο – Τι καταγγέλλει η οικογένεια
Η θεραπευτική μελέτη με πλάσμα αίματος από Έλληνες γιατρούς που δίνει ελπίδες
Πώς η “πληγωμένη” Ελλάδα κατάφερε να ξεφύγει τον κίνδυνο – Η ανάλυση του Time
Σε καραντίνα το Κρανίδι – Τεστ σε αστυνομικούς και εργαζόμενους, αυστηρά τα μέτρα
Επιχείρηση “κανονικότητα” – Το σχέδιο του Μαξίμου για την άρση των μέτρων

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις