Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Θεραπεία με πλάσμα αίματος – κορονοϊός: Μια ελπιδοφόρα μελέτη
ΕΛΛΑΔΑ

Θεραπεία με πλάσμα αίματος – κορονοϊός: Μια ελπιδοφόρα μελέτη

Θεραπεία με πλάσμα αίματος - κορονοϊός: Η μελέτη θα περιλαμβάνει συλλογή πλάσματος από δότες με πλασμαφαίρεση και στη συνέχεια χορήγησή του σε σοβαρά ασθενείς με τη νέα νόσο.

Θεραπεία με πλάσμα αίματος – κορονοϊός: Ο καθηγητής παθολογίας και πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος μίλησε στο Open Tv για τη θεραπευτική μελέτη που σχεδιάζουν ήδη Έλληνες γιατροί με πλάσμα αίματος. Ειδικότερα τόνισε ότι θα δοθούν στον ασθενή που πάσχει σοβαρά από τον ιό έτοιμα αντισώματα, τα οποία θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση της νόσου. Μάλιστα όπως ανέφερε ήδη τη Μεγάλη Δευτέρα ο Σωτήρης Τσιόδρας, “η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, το Σαββατοκύριακο συζήτησε πρωτόκολλο θεραπείας με έγχυση πλάσματος από αναρρώσαντες ασθενείς, για την αντιμετώπιση της λοίμωξης, σαν πολυκεντρική μελέτη φάσεως ΙΙ”, με συντονιστή τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Θα κατατεθεί στα επιστημονικά συμβούλια των εφτά συμμετεχόντων νοσοκομείων αυτή τη βδομάδα με σκοπό να προχωρήσει άμεσα”.

Ένα τέτοιο πρόγραμμα λειτουργεί με λίστα εθελοντών που ήταν θετικοί στον ιό, έχουν αναρρώσει, δεν έχουν συμπτώματα και είναι αρνητικοί για την παρουσία του ιού για τουλάχιστον 2 εβδομάδες. Πάντως, διευκρινίστηκε ότι η έρευνα εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ως πειραματική και η προοπτική εφαρμογής στην πατρίδα μας, με όλους τους κανόνες της επιστήμης, είναι σημαντική. Αλλά δεν μπορούμε ακόμα να πούμε για τα αποτελέσματά της ή για τη χρήση της σαν τελικού μέσου θεραπείας σε σοβαρά αρρώστους. Αν αποδειχθεί αποτελεσματική θα είναι ένα ακόμα θεραπευτικό όπλο στα χέρια των γιατρών.

156 νέα κρούσματα στη χώρα, 121 νεκροί

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 156 νέα κρούσματα κορωνοϊού, με τα 150 από αυτά να αφορούν το Κρανίδι. Συνολικά έχουν επιβεβαιωθεί 2.401 κρούσματα, εκ των οποίων το 56% είναι άνδρες. Από τα κρούσματα, 572 σχετίζονται με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.111 με ήδη γνωστό κρούσμα. Στην Ελλάδα, σημειώνονται επίσης 59 διασωληνωμένοι ασθενείς με κορωνοϊό, εκ των οποίων 16 είναι γυναίκες. Το 84,7% αυτών έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών. Παράλληλα, 46 ασθενείς πήραν εξιτήριο. Ο λοιμωξιολόγος ανακοίνωσε 5 νέους θανάτους, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 121 θανάτους στη χώρα. Από αυτούς 32 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιπο άνδρες, με μέση ηλικία τα 74 έτη. Το 91% των νεκρών παρουσίαζαν υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών. Έχουν πραγματοποιηθεί ως σήμερα, 55.666 κλινικά τεστ.

Δείτε το βίντεο του Open

Δείτε ακόμη

Πώς η “πληγωμένη” Ελλάδα κατάφερε να ξεφύγει τον κίνδυνο – Η ανάλυση του Time
Σε καραντίνα το Κρανίδι – Τεστ σε αστυνομικούς και εργαζόμενους, αυστηρά τα μέτρα
Επιχείρηση “κανονικότητα” – Το σχέδιο του Μαξίμου για την άρση των μέτρων
Αυτός είναι ο 35χρονος που έχασε τη ζωή του – Τα τελευταία λόγια στον παππού του

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις