Ξέχασαν χειρουργικό εργαλείο σε ασθενή:Η γυναίκα υπέφερε επί μήνες από χρόνιο πόνο
Ένα χειρουργικό εργαλείο στο μέγεθος ενός πιάτου βρέθηκε μέσα στην κοιλιά μιας γυναίκας 18 μήνες μετά τον τοκετό της με καισαρική τομή, σύμφωνα με έκθεση του Επιτρόπου Υγείας και Αναπηρίας της Νέας Ζηλανδίας. Ένας διαστολέας Alexis, ή AWR, ο οποίος μπορεί να έχει διάμετρο 17 εκατοστά, έμεινε μέσα στο σώμα της μητέρας μετά τη γέννηση του μωρού της στο νοσοκομείο Auckland City το 2020. Ο AWR είναι μια ανασυρόμενη κυλινδρική συσκευή με μια ημιδιαφανή μεμβράνη που χρησιμοποιείται για να τραβήξει προς τα πίσω τις άκρες μιας πληγής κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης. Η γυναίκα υπέφερε επί μήνες από χρόνιο πόνο και έκανε αρκετές εξετάσεις για να διαπιστώσει τι συνέβαινε, συμπεριλαμβανομένων ακτινογραφιών που δεν έδειξαν κανένα ίχνος της συσκευής. Ο πόνος έγινε τόσο έντονος, που η γυναίκα αναγκάστηκε να πάει στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου. Η συσκευή ανακαλύφθηκε σε αξονική τομογραφία κοιλίας και αφαιρέθηκε αμέσως το 2021.
Πάτρα: Χειρούργησαν άνδρα και ξέχασαν στην κοιλιά του μια βελόνα!
#global Auckland Alat pembedahan yang dikenali sebagai retraktor perlindungan luka Alexis atau AWR, tertinggal di dalam perut seorang wanita selama 18 bulan selepas pembedahan Caesarean di Auckland City Hospital.https://t.co/WXO4SME87I
— Harian Metro (@hmetromy) September 5, 2023
«Έπρεπε να υπάρχουν συστήματα για να αποτραπεί αυτό το φαινόμενο»
Η Επίτροπος Υγείας και Αναπηρίας της Νέας Ζηλανδίας, Morag McDowell, διαπίστωσε ότι το Περιφερειακό Υγειονομικό Συμβούλιο του Όκλαντ παραβίασε τον κώδικα δικαιωμάτων των ασθενών, σε έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα. Το υγειονομικό συμβούλιο ισχυρίστηκε αρχικά ότι μια νεαρή νοσοκόμα, στη δεκαετία των 20, που παρακολουθούσε τη γυναίκα κατά τη διάρκεια της καισαρικής τομής, δεν είχε ασκήσει εύλογη επιδεξιότητα και φροντίδα προς την ασθενή. «Όπως αναφέρεται στην έκθεσή μου, η φροντίδα έπεσε σημαντικά κάτω από το αποδεκτό επίπεδο σε αυτή την περίπτωση και είχε ως αποτέλεσμα μια παρατεταμένη περίοδο αγωνίας για τη γυναίκα», δήλωσε η McDowell. «Έπρεπε να υπάρχουν συστήματα για να αποτραπεί αυτό το φαινόμενο».
Κατά τη διάρκεια της επέμβασης το 2020, η καταμέτρηση όλων των χειρουργικών εργαλείων που χρησιμοποιήθηκαν στη διαδικασία δεν περιλάμβανε τον AWR, διαπιστώθηκε στην έκθεση. Αυτό πιθανώς «οφειλόταν στο γεγονός ότι ο διαστολέας Alexis δεν μπαίνει εντελώς μέσα στο τραύμα, καθώς ο μισός πρέπει να παραμείνει έξω από την ασθενή και έτσι δεν θα υπήρχε κίνδυνος να κατακρατηθεί», δήλωσε στην επιτροπή μια νοσηλεύτρια
Ο McDowell συνέστησε στο Περιφερειακό Υγειονομικό Συμβούλιο του Όκλαντ να ζητήσει γραπτώς συγγνώμη από τη γυναίκα και να αναθεωρήσει τις πολιτικές του, συμπεριλαμβάνοντας τους AWR ως μέρος της χειρουργικής καταμέτρησης. Η υπόθεση παραπέμφθηκε επίσης στον διευθυντή διαδικασιών, έναν αξιωματούχο ο οποίος θα αποφασίσει εάν θα πρέπει να ληφθούν περαιτέρω μέτρα.