Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Καλοκαίρι 2020 καιρός: Καύσωνας φέτος, στο επίκεντρο Ελλάδα και Βαλκάνια
ΚΥΜΑΤΑ ΚΑΥΣΩΝΑ

Καλοκαίρι 2020 καιρός: Καύσωνας φέτος, στο επίκεντρο Ελλάδα και Βαλκάνια

Καλοκαίρι 2020 καιρός: Προετοιμαστείτε για ένα μακρύ, καυτό καλοκαίρι στην Ευρώπη, θερμότερο και ξηρότερο από εκείνα που είχαμε συνηθίσει, προειδοποιούν ο ΠΟΥ αλλά και η γνωστή ιστοσελίδα AccuWeather,

Καλοκαίρι 2020 καιρός: Η πρόβλεψη της ΕΜΥ, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κέντρο μετεωρολογίας δείχνει πως ο καιρός το φετινό καλοκαίρι θα είναι πιο ζεστός σε σύγκριση με την ίδια περίοδο για τους μήνες, Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο τα περασμένα χρόνια. Μπορεί το δεύτερο μισό του Μαΐου, αλλά και οι πρώτες μέρες του καλοκαιριού να μπήκαν με πιο… φθινοπωρινό καιρό, όμως οι ειδικοί προβλέπουν πως οι επόμενοι μήνες θα είναι θερμοί. Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος αναμένεται επίσης επιδείνωση του καιρού. Το φαινόμενο θα είναι ιδιαίτερα έντονο πάνω από τα Βαλκάνια, όπου η απόκλιση θερμοκρασίας αναμένεται αυξημένη ως και 2 βαθμούς, από τις κανονικές τιμές για το τρίμηνο του καλοκαιριού. Αντίστοιχες συνθήκες αναμένονται και σε μεγάλο μέρος της Τουρκίας, τη Βόρεια Ιταλία και κάποια τμήματα της Ιβηρικής χερσονήσου.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Δύο extra ημέρες διαμονή με κάθε τριήμερη κράτηση

Την Πέμπτη, η εξειδικευμένη ομάδα MedCOF του Διεθνούς Μετεωρολογικού Οργανισμού WMO εξέδωσε τις προοπτικές του καιρού για τη θερινή περίοδο στις Μεσογειακές χώρες. Σύμφωνα με την πρόβλεψη του καιρού, της ομάδας αυτής, αναμένονται υψηλότερες θερμοκρασίες πάνω από το κανονικό. Όπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ, η αξιοπιστία της πρόγνωσης του καιρού με βάση τις τα παραπάνω μοντέλα εξακολουθεί να είναι μικρή και δεν υπερβαίνει το 70-75%, μας δίνει ωστόσο, μια ικανοποιητική τάση του καιρού.

Καλοκαίρι 2020 καιρός: Υψηλότερη από τα κανονικά θερμοκρασία στη Μεσόγειο

Σε αυτό το γενικό πλαίσιο, η θερμοκρασία αναμένεται να είναι υψηλότερη από την κανονική σε σχέση με το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής της Μεσογείου, με το φαινόμενο αυτό του καιρού να επικεντρώνεται στα Βαλκάνια. Συγκεκριμένα, στα Βαλκάνια την Ιταλία και την δυτική Τουρκία όπως φαίνεται στον παραπάνω χάρτη υπάρχουν μόνο 10% πιθανότητες για χαμηλότερες τιμές θερμοκρασίας, 30% για φυσιολογικές για την εποχή τιμές και 60% για υψηλότερες τιμές πάνω από τα κανονικά επίπεδα.

Στον χάρτη που δημοσιεύει η ΕΜΥ, η πρόβλεψη του καιρού συμπεριλαμβάνει το σύνολο των Βαλκανίων, την Ελλάδα φυσικά και ένα μεγάλο μέρος της δυτικής και βόρειας Τουρκίας να ανήκουν σε αυτή την περιοχή όπου ο καιρός θα είναι πιο θερμός μέσα στο καλοκαίρι.

Καλοκαίρι 2020 καιρός: Ο χάρτης πρόβλεψης

Καλοκαίρι 2020 καιρός: Ζέστη και ξηρασία το σκηνικό

Την Τρίτη, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός συμβούλευσε τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα για ένα καλοκαίρι με έντονο καύσωνα, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού. «Βιώνουμε τα θερμότερα χρόνια. Ο Covid-19 εντείνει τους υγειονομικούς κινδύνους ενός ζεστού καιρού για πολλούς ανθρώπους και περιπλέκει όσα πρέπει να γίνουν για τη διαχείρισή του» σημειώνεται από τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών.

ΠΟΥ: Η ζέστη δεν σκοτώνει τον κορoνοϊό – Η ηλιοθεραπεία μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα

Κι ενώ κάποιες εποχικές ασθένειες, όπως είναι η γρίπη, έχουν ελάχιστη επίπτωση τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, αυτό δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται με το COVID-19, αναφέρει ο ΠΟΥ. Παροτρύνει τους ανθρώπους να είναι προσεκτικοί με τα μέτρα υγιεινής και απόστασης και να μην υποθέτουν ότι ο κορoνοϊός δεν μεταδίδεται ή κολλάει λιγότερο το καλοκαίρι.  Στην ίδια αναφορά οι επιστήμονες επισημαίνουν, επίσης, ότι έχει απορριφθεί η θεωρία, ότι ο θερμός καιρός θα μπορούσε να σταματήσει ή να επιβραδύνει σημαντικά την εξάπλωση του νέου κορoνοϊού.

“Μελέτες που δημοσιεύθηκαν στις αρχές της άνοιξης έδειξαν πώς μια αλλαγή στη θερμοκρασία θα μπορούσε να επηρεάσει τον κορoνοϊό. Ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτά ανατράπηκαν από αδύναμα επιστημονικά δεδομένα, σύμφωνα με έκθεση των Εθνικών Ακαδημιών Επιστημών, Μηχανικών και Ιατρικής”, αναφέρει ο ΠΟΥ στην επίσημη ιστοσελίδα του.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Δρ. Anthony Fauci, διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ: «Δεν πρέπει να υποθέσουμε ότι θα σωθούμε από την αλλαγή του καιρού. Πρέπει να υποθέσουμε ότι ο ιός θα συνεχίσει την πορεία του”. Ο ΠΟΥ υπενθυμίζει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες και στον ήλιο θεραπεύουν την ασθένεια, αλλά αντίθετα, αυτό που είναι σίγουρα γνωστό, είναι ότι αυξάνουν τον κίνδυνο προβλημάτων, όπως είναι τα ηλιακά εγκαύματα και η θερμοπληξία.

ΠΟΥ: Μέτρα προστασίας από τον κορoνοϊό και το καλοκαίρι

Οι επιστήμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφέρουν: “Μπορείτε να προσβληθείτε από τη νόσο COVID-19, ανεξάρτητα από το πόσο ηλιόλουστος ή ζεστός είναι ο καιρός, οπότε προστατέψτε τον εαυτό σας και τους άλλους, με τα εξής μέτρα:

Να πλένετε τα χέρια σας τακτικά,

Να βήχετε στον διπλωμένο αγκώνα σας ή σε ένα χαρτομάντηλο

Να αποφεύγετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας”

Από τον ΠΟΥ συνιστάται, επίσης, τα άτομα χωρίς κλιματισμό να χρησιμοποιούν τον νυχτερινό αέρα για να δροσίσουν το σπίτι τους, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας, να χρησιμοποιούν περσίδες και παντζούρια. Επίσης, τα άτομα θα πρέπει να αποφεύγουν να κάνουν έντονη σωματική δραστηριότητα κατά τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας.

“Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο ή σε θερμοκρασίες υψηλότερες από 25 ° C, καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό αποτρέπει ή θεραπεύει το COVID-19, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τον κίνδυνο ηλιακού εγκαύματος και ασθενειών που σχετίζονται με τις υψηλές θερμοκρασίες”.

Δείτε ακόμη

Το ελληνικό καλοκαίρι προετοιμάζει το δικό του… εμβόλιο για τον ιό!
Covid 19: Πώς λίγα λεπτά στον ήλιο μπορούν να μας βοηθήσουν
Ευχάριστα νέα: Ο ήλιος μειώνει τη διάρκεια ζωής του κορονοϊού
Η ελπίδα για τις διακοπές, λέγεται Ελλάδα! Αποθεωτικά δημοσιεύματα για το ελληνικό καλοκαίρι
Ποιοι παράγοντες θα οδηγήσουν σε πλήρη ύφεση του κορoνοϊού
Σύψας: Να μάθουμε να ζούμε έτσι τα επόμενα δύο χρόνια – Τι λέει για πιθανό δεύτερο lockdown (vid)

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις