Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΚΑ / Ρεάλ Μαδρίτης – Τσάμπιονς Λιγκ: Η νύχτα της La decima
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ρεάλ Μαδρίτης – Τσάμπιονς Λιγκ: Η νύχτα της La decima

Ρεάλ Μαδρίτης - Τσάμπιονς Λιγκ: Έξι χρόνια μετά τον πρώτο τελικό κόντρα στην Ατλέτικο Μαδρίτης του Σιμεόνε, τη νύχτα που η βασίλισσα κατέκτησε το 10ο.

Ρεάλ Μαδρίτης – Τσάμπιονς Λιγκ: Κάθε φορά που ο χέφε Σέρχιο Ράμος θα καλείται να ανανεώσει συμβόλαιο στη Ρεάλ Μαδρίτης ή η εκάστοτε διοίκηση θα του παζαρεύει μερικές χιλιάδες ευρώ πάνω ή κάτω στη μεταξύ τους συμφωνία, η 25 Μάη του 2014 θα είναι εκεί. Θα είναι εκεί να στέκει, έτοιμη σαν μελάνι ταμπόν που εντέλει θα ποτίσει τη σφραγίδα του νέου συμφωνητικού. Γιατί έχουν περάσει 2.192 μέρες από τότε, όμως ουδείς ξεχνάει την ψυχή του αρχηγού, που έσωσε την παρτίδα για τη Ρεάλ Μαδρίτης στον πρώτο “Ντέρμπι Μαδριλένιο” τελικό Τσάμπιονς Λιγκ της ιστορίας κόντρα στην Ατλέτικο του Ντιέγκο Σιμεόνε.

Αυτός ο τελικός ήταν έτσι κι αλλιώς ιστορικός. Θα έμενε στα κιτάπια για πολλούς λόγους. Όπως για το ότι ήταν μόλις ο πέμπτος μεταξύ ομάδων από την ίδια χώρα. Αλλά και διότι ήταν η πρώτη φορά που αναμετρήθηκαν δύο ομάδες από την ίδια πόλη. Μα και επειδή, μεταξύ άλλων, ήταν η παρθενική φορά που η Ρεάλ θα διεκδικούσε την πολυπόθητη “la decima”,  την 10η κούπα στο θεσμό, κάτι ανεπανάληπτο για άλλη ομάδα μέχρι και σήμερα! Άλλωστε μετά τον 9ο θρίαμβο (2-1 τη Λεβερκούζεν το 2002), είτε το 2003 από τη Γιουβέντους και το 2011 από την Μπαρτσελόνα σε ημιτελικά, είτε στην κατάρα των “16” έξι σερί φορές, από το 2005 ως το 2010, η “la decima” είχε γίνει στόχος που στοίχειωνε τους μερένχες! Μέχρι αυτό, το μεγάλο μαδριλένικο βράδυ.

Ρεάλ Μαδρίτης – Τσάμπιονς Λιγκ: Από τον Ποσειδώνα στην Κυβέλη

Στα χάιλαιτ ίσως έχει μείνει ο έξαλλος πανηγυρισμός του Κριστιάνο όταν ο τελικός των τελικών είχε… κριθεί. Όταν πέτυχε το 4-1 και πανηγύρισε ωσάν να είχε κάνει το κόλπο γκρόσο με γκολ στα τελευταίο λεπτό. (χρόνια μετά μάθαμε πως επρόκειτο για συμφωνημένη κίνηση με σκηνοθέτη που του ετοίμαζε ταινία-αφιέρωμα και ήθελε το πλάνο!). Αυτός όμως που άρπαξε το στέμμα από τη βαλίτσα των ροχιμπλάνκος και το έκανε διεκδικούμενο, ήταν ο μεγάλος αρχηγός. Ο άνθρωπος της 12ης ώρας, o Σέρχιο Ράμος Γκαρσία.

Με τον πύραυλο αέρος αέρος που εξαπέλυσε στο 90+3’ κατά της εστίας του Κουρτουά ο διεθνής Ισπανός κεντρικός μπακ ισοφάρισε 1-1 και άφησε ξέπνοους τους αντιπάλους του να μην πιστεύουν πως χάθηκε ο τίτλος. Γιατί μπορεί τα χρυσά γκολ της la decima να τα πέτυχαν στην παράταση κατά σειρά ο Μπέιλ (110’), ο Μαρσέλο (118’) και το κερασάκι στην τούρτα να το έβαλε με -αυστηρό- πέναλτι ο Ρονάντο στο 120’, αλλά η κούπα με τα μεγάλα αυτιά δεν θα είχε μετακομίσει ποτέ από την Πλατεία Ποσειδώνα (επίκεντρο πανηγυρισμών ροχιμπλάνκος) στην Πλατεία Κυβέλης (παραδοσιακός τόπος θριάμβου των μερένχες), αν δεν είχε πετύχει το γκολ της χρονιάς ο Ράμος!

Ρεάλ Μαδρίτης – Τσάμπιονς Λιγκ: Ξύλο και άμυνα μπετόν

Η Ατλέτικο Μαδρίτης του 2014, θα πρέπει ο ποδοσφαιρικός ιστορικός να λαμβάνει πάντα υπόψιν του πως δεν ήταν μια απλή πρωτάρα σε ένα ευρωτελικό. Οχι, ήταν μία από τις πλέον σκληροτράχηλες ομάδες που είδε ο θεσμός, τουλάχιστον όταν μιλάμε για το υψηλότερο επίπεδο και τις προχωρημένες φάσεις. Πολύ το ξύλο που μοίραζε το αμυντικό θαύμα του “Τσόλο” Σιμεόνε και το όπλο δεν απενεργοποιήθηκε ούτε από τον αυστηρό Κάιπερς που διεύθυνε το μεγάλο παιχνίδι. Αυτό που ήξερε, αυτό έκανε η “Ατλέτι”. Πέτυχε ένα γκολ -δώρο του Κασίγιας εν μέρει- με τον Γοδίν και στη συνέχεια κυρίως αναλώθηκε σε υπεράσπιση των κεκτημένων. Και έδωσε χώρο στο Ρεάλ που πίεσε, έκανε φάσεις, αλλά δεν κεφαλαιοποίησε πριν το 93’ με την κεφαλιά του Ράμος που άλλαξε το ρου της ιστορίας.

Γιατί η αλήθεια αυτή είναι. Άλλαξε το ρου της ιστορίας εκείνη η κεφαλιά του Ράμος, που έδωσε την ευκαιρία στη Ρεάλ να ξορκίσει την κατάρα της “la decima” και δίχως δράμι άγχους να κάνει μετά τα 10, 13 με το ανεπανάληπτο -επίσης- θρι πιτ που πέτυχε την τριετία 2016-2018 με μπροστάρη τον Ρονάλντο και άξιο συμπαραστάτη πάντα τον Ράμος, αντίπαλους δε τις Ατλέτικο Μαδρίτης (πάλι), Γιουβέντους και Λίβερπουλ.

Ρεάλ Μαδρίτης – Τσάμπιονς Λιγκ: Τι άλλαξε

Τι έχει αλλάξει έκτοτε στις δύο διεκδικήτριες του τίτλου -τον οποίο διεκδίκησαν και δύο χρόνια αργότερα; Τι μένει ίδιο σε Ρεάλ και “Ατλέτι” 6 χρόνια μετά; Οι αποστολές των δύο μονομάχων είχαν ως εξής:

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ: Κασίγιας – Κοεντράο, Βαράν, Ράμος, Καρβαχάλ – Κεντίρα, Μόντριτς, Ντι Μαρία – Ρονάλντο, Μπενζεμά, Μπέιλ. ΠΑΓΚΟΣ: Ντιέγκο Λόπεζ, Μαρσέλο, Πέπε, Αρμπελόα, Μοράτα, Ισκο, Ιγιάρα. ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Κ. Αντσελότι.

ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΜΑΔΡΙΤΗΣ: Κουρτουά – Φελίπε Λουίς, Γοδίν, Μιράντα, Χουανφράν – Κόκε, Ραούλ Γκαρσία, Γκάμπι, Τιάγκο – Βίγια, Ντιέγκο Κόστα. ΠΑΓΚΟΣ: Αρανθούμπια, Μάριο Σουάρεζ, Αντριάν Λόπεζ, Κριστιάν Ροντρίγκεζ, Αλντεβέιρελντ, Σόσα, Ντιέγκο. ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ντιέγκο Σιμεόνε.

Στη Ρεάλ, ο Ρονάλντο έχει μετοικήσει εις Τορίνο και μετράει τα τελευταία του ένσημα πια. Έτοιμος να σταματήσει μία απίστευτα μεγάλη και πετυχημένη καριέρα. Όπως έφυγαν κι άλλοι πολλοί, του “Αγιου” Ικερ μη εξαιρουμένου. Πλέον στο Βαλδεμπέμπας, το προπονητικό κέντρο θαύμα της βασίλισσας της Ευρώπης, παραμένουν οι Καρβαχάλ, Μπενζεμά, Ράμος, Βαράν, Μαρσέλο, Ισκο. Όχι κι άσχημα για ομάδα που πρωταγωνιστεί κάθε χρόνο στις μεταγραφές και τα αποδυτήριά της είναι… κέντρο διερχομένων. Στην Ατλέτικο, o “Τσόλο” Σιμεόνε συνεχίζει να δίνει το γενικό πρόσταγμα, ενώ στο ρόστερ παραμένουν μονάχα οι Κόκε, Ντιέγκο Κόστα! Ειδική μνεία, φυσικά, στον στράικερ Αλφαρο Μοράτα και τον γκολκίπερ Τιμπό Κουρτουά που άλλαξαν στρατόπεδα και ο εν πρώτος πλέον σκοράρει για την Ατλέτικο, ενώ ο δε Βέλγος υπερασπίζεται τα δίχτυα της Ρεάλ!

Δείτε ακόμη

Η Bundesliga μπαίνει στην πιο κρίσιμη στροφή
Η Bundesliga μπαίνει στην πιο κρίσιμη στροφή
Αμείωτα τα τεστ στην ποδοσφαιρική Αγγλία
Το οικονομικό, οι Λαουτάρο-Πίανιτς και ο Νεϊμάρ
Έτοιμο το ιατρικό πρωτόκολλο για ομαδική προπόνηση στο ιταλικό πρωτάθλημα

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις