Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / Μαρία Κάλλας ολόγραμμα: «Ζωντανεύει» για να τραγουδήσει στην Αθήνα
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Μαρία Κάλλας ολόγραμμα: «Ζωντανεύει» για να τραγουδήσει στην Αθήνα

Μαρία Κάλλας ολόγραμμα: Στάση στην Αθήνα για δύο ξεχωριστές βραδιές θα κάνει η παράσταση «Callas in Concert» που εδώ κι ένα χρόνο περιοδεύει.

Μαρία Κάλλας ολόγραμμα: Ο θρύλος της Όπερας, η ντίβα Μαρία Κάλλας «επιστρέφει» στη σκηνή, 45 χρόνια μετά, με τη βοήθεια της σύγχρονης ολογραφικής ψηφιακής και λέιζερ υψηλής τεχνολογίας.  Το κύκνειο άσμα της μεγάλης φωνής ήταν η παράσταση Norma, που ανέβηκε στο Παρίσι στις 29 Μαΐου του 1965. Ήταν τότε που είχε καταρρεύσει επί σκηνής στην τρίτη πράξη της όπερας του Bellini. Η τελευταία της live εμφάνιση, ωστόσο, ήταν στην πόλη Σαπόρο της Ιαπωνίας στις 11 Δεκεμβρίου του 1974.

Την Δευτέρα 11 και Τρίτη 12 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της δεύτερης περιοδείας της στην Ευρώπη θα έρθει και στην Αθήνα η παράσταση «Callas in Concert», για δύο ξεχωριστές βραδιές στο «Θέατρον» (Αίθουσα Αντιγόνη) του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Το αθηναϊκό κοινό θα έχει την ανεπανάληπτη ευκαιρία να απολαύσει “ζωντανά” τη Μεγάλη Ντίβα του λυρικού θεάτρου, σε μία αναπαράσταση της μοναδικής ερμηνείας της επί σκηνής, αυτής που την ανέδειξε σε θρύλο της Όπερας.

Μαρία Κάλλας ολόγραμμα: Ένα μνημειώδες παράστημαε

Είναι εύλογο πως οι θεατές που παρακολούθησαν ζωντανά την Μαρία Κάλλας επί σκηνής είναι κυρίως υπέργηροι σήμερα. Η τεχνολογία, ωστόσο, έρχεται για να αξιοποιήσει τον τρόπο παραγωγής ολογραφικών ταινιών για να στήσει ένα θέαμα. Χρησιμοποιεί μια φωτορεαλιστική, τρισδιάστατη απόδοση και εξασφαλίζει στους θεατές τη δυνατότητα να συνδεθούν βιωματικά με το περιεχόμενο της ζωντανής παράστασης. Ο ήχος ωστόσο της φωνής της Μαρίας Κάλλας ακούγεται ηχογραφημένος.

Μαρία Κάλλας ολόγραμμα: Η live συνοδεία των μουσικών

Στα δύο ρεσιτάλ που θα δοθούν στην Αθήνα, συμμετέχει και η ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, πλαισιώνοντας την παράσταση. Την ορχήστρα διευθύνει η Ιρλανδή μαέστρος Eímear Noone. «Έχω απομνημονεύσει κάθε στροφή, κάθε πέρασμα, κάθε παύση για 90 λεπτά μουσικής» έχει δηλώσει η ίδια, ομολογώντας ότι κόντεψε να βάλει τα κλάματα όταν είδε δίπλα της το ολόγραμμα για πρώτη φορά. Το θέαμα βασίζεται στην ψηφιακή επεξεργασία αυθεντικών εγγραφών – παρά τις κάποιες παρεκκλίσεις.

Μαρία Κάλλας ολόγραμμα: Η χρωματισμένη αναβίωση της μνήμης

Φορώντας ένα μακρύ λευκό σατέν φόρεμα και μια βαθυκόκκινη εσάρπα, η Κάλας εμφανίζεται στη σκηνή χαμογελαστή. Τα ασπρόμαυρα βίντεο όπου ερμηνεύει με πάθος και χάρη έχουν πλέον αντικατασταθεί από ένα φωτογραφικής ακρίβειας ολόγραμμα που την αναπαράγει μέχρι τελειότητας. «Έχεις πραγματικά την εντύπωση πως είναι εδώ. Δεν ξέρω πώς γίνεται, αλλά είναι συγκλονιστικό» είχε δηλώσει –σύμφωνα με το ΑΠΕ- o 70χρονος Τιερί, φανατικός θαυμαστής της Ελληνίδας ντίβας που ήταν εκεί.

Μαρία Κάλλας ολόγραμμα: 105 λεπτά με διάλειμμα

Η παράσταση είναι αυστηρά χρονομετρημένη και έχει ήδη ξεκινήσει από το φθινόπωρο του 2018 να περιοδεύει ανά τον κόσμο (Αμερική, Ευρώπη , Μεξικό, Πόρτο Ρίκο κ.α.). Το πρόγραμμα έχει φιλοξενηθεί σε ιστορικές αίθουσες του πλανήτη, στην English National Opera στο Λονδίνο, στη Salle Pleyel στο Παρίσι, στο Θέατρο Bozar στις Βρυξέλλες και στο Lincoln Center στη Νέα Υόρκη.

Μαρία Κάλλας ολόγραμμα: «Ήταν κάπως χλωμή…»

Τον περασμένο Ιανουάριο, μετά την παράσταση στη Νέα Υόρκη, ο κριτικός Anthony Tommasini έγραψε πως η Κάλλας που εμφανίστηκε στη σκηνή του Lincoln Center, την περασμένη Κυριακή, ήταν κάπως χλωμή.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις