Αθήνα

°C

Παρασκευή

18

Ιουνίου 2021

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Δουλεύουμε 6,5 μήνες το χρόνο για φόρους και εισφορές
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δουλεύουμε 6,5 μήνες το χρόνο για φόρους και εισφορές

Το καθεστώς βαρύτατης φορολόγησης που υφίστανται πολίτες και επιχειρήσεις στην Ελλάδα αναδεικνύει το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών. Η έρευνα του ΚΕΦΙΜ για την Ημέρα Οικονομικής Ελευθερίας αποκαλύπτει ότι οι Έλληνες δουλεύουν από την αρχή του χρόνου έως και τις 18 Ιουλίου, δηλαδή λίγο περισσότερο από 6,5 μήνες το χρόνο για να πληρώνουν φόρους και εισφορές. Έρχονται […]

Το καθεστώς βαρύτατης φορολόγησης που υφίστανται πολίτες και επιχειρήσεις στην Ελλάδα αναδεικνύει το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών.

Η έρευνα του ΚΕΦΙΜ για την Ημέρα Οικονομικής Ελευθερίας αποκαλύπτει ότι οι Έλληνες δουλεύουν από την αρχή του χρόνου έως και τις 18 Ιουλίου, δηλαδή λίγο περισσότερο από 6,5 μήνες το χρόνο για να πληρώνουν φόρους και εισφορές.

Έρχονται μέτρα 5 δισ. ευρώ την επόμενη διετία

Τα βασικά ευρήματα της μελέτης του ΚΕΦΙΜ συνοψίχονται στα εξής:

– Σύμφωνα με τους στόχους του Προϋπολογισμού του 2018, η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας θα είναι φέτος η 18η Ιουλίου. Οι φορολογούμενοι θα εργαστούν φέτος 12 ημέρες παραπάνω για το κράτος, παρά την αισιόδοξη πρόβλεψη του Προϋπολογισμού για ανάπτυξη 2,5% το 2018.

Δύσκολος μήνας για τους ασφαλισμένους, με τριπλές εισφορές

– Το 2018 ο Έλληνας φορολογούμενος θα δουλέψει 50 ημέρες για άμεσους φόρους, 67 για έμμεσους και 81 για κοινωνικές εισφορές.

– Η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας συνεχίζει να φτάνει κάθε χρόνο και αργότερα, απορροφώντας όλο και μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων των φορολογουμένων. Το 2018 θα εργαστούμε 50 ολόκληρες ημέρες παραπάνω για το κράτος απ’ ό,τι το 2009 αν η κυβέρνηση πετύχει τους στόχους της.

Έρχεται η νέα φορολοταρία: Θα είστε στους τυχερούς;

– Η κυβέρνηση απέτυχε τον στόχο είσπραξης φόρων και εισφορών που είχε θέσει στον Προϋπολογισμό του 2017. Στον Προϋπολογισμό του 2018 προβλέπει την επιπλέον αύξηση των Έμμεσων Φόρων κατά 3,4%, των Άμεσων Φόρων κατά 1,6% και των Καθαρών Κοινωνικών Εισφορών κατά 4,9% σε σχέση με όσα προϋπολόγιζε πέρσι.

– Η φορολογική επιβάρυνση των Ελλήνων είναι αντίστοιχη με αυτή των Γερμανών και μεγαλύτερη από αυτή των Σουηδών, των Φινλανδών και των Ιταλών. Ταυτόχρονα, η ικανοποίηση των Ελλήνων από τις κρατικά παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και παιδείας, καθώς και από τη δικαιοσύνη, είναι από τις χαμηλότερες μεταξύ των κρατών μελών του ΟΟΣΑ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις