Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Έρχονται μέτρα 5 δισ. ευρώ την επόμενη διετία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται μέτρα 5 δισ. ευρώ την επόμενη διετία

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας ότι το 2019 θα εφαρμοστούν τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με τους πιστωτές της χώρας. Η λιτότητα συνεχίζεται για τα επόμενα χρόνια και η Κομισιόν«μπλοκάρει» τις διανομές των υπερπλεονασμάτων χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της. Ρέμπεργκ: «Διαγραφή ή κούρεμα χρέους δεν πρόκειται να υπάρξει» Σύμφωνα […]

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας ότι το 2019 θα εφαρμοστούν τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με τους πιστωτές της χώρας.

Η λιτότητα συνεχίζεται για τα επόμενα χρόνια και η Κομισιόν«μπλοκάρει» τις διανομές των υπερπλεονασμάτων χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της.

Ρέμπεργκ: «Διαγραφή ή κούρεμα χρέους δεν πρόκειται να υπάρξει»

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, η Κομισιόν εκτιμά ότι τα υπερπλεονάσματα θα είναι χαμηλότερα κατά περίπου 50% σε σχέση με όσα είχε προβλέψει η ελληνική κυβέρνηση για την περίοδο 2019-2022.

Συνολικά, πάντως, έρχονται μέτρα 5 δισ. ευρώ την επόμενη διετία. Οι περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις θα επιφέρουν δημοσιονομικό όφελος 2,9 δισ. Ειδικά κατά το 2019, θα εξοικονομηθούν 1,4 δισ. ευρώ από την περικοπή των συντάξεων πλην Δημοσίου, άλλο 1,1 δισ. θα αποδώσουν οι περικοπές στις συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων, ενώ σε 232 εκατ. εκτιμάται η «εξοικονόμηση» από τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων, που εξακολουθούν να έχουν προσωπικές διαφορές.

Der Spiegel για συμφωνία σε Eurogroup: Λογική η δυσπιστία

Μάλιστα, τα αντίμετρα που θα εφαρμοστούν το 2019 δεν αναπληρώνουν τις περικοπές που θα έχουν οι εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι.

Το 2020 θα μειωθεί για δεύτερη φορά το αφορολόγητο όριο από την παρούσα κυβέρνηση και θα διαμορφωθεί στις 5.686 ευρώ από 8.636 ευρώ που είναι σήμερα. Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει σε πρόσθετες επιβαρύνσεις ύψους 650 ευρώ.

Στην περίπτωση που επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, θα εφαρμοσθούν τα αντίμετρα στον τομέα της φορολογίας που θα οδηγήσουν στη μείωση των επιβαρύνσεων για όσους έχουν εισοδήματα πάνω από 25.000 ευρώ.

ΕΚΑΣ 2019: Οι προϋποθέσεις χορήγησης

Συγκεκριμένα, θα μειωθεί ο κατώτατος φορολογικός συντελεστής στο 20% από 22% σήμερα, ενώ μηδενίζονται μέχρι τις 30.000 ευρώ οι συντελεστές της εισφοράς αλληλεγγύης. Δηλαδή όσοι έχουν εισοδήματα μέχρι το ποσό αυτό δεν θα πληρώνουν από το 2020 και μετά την εισφορά αλληλεγγύης.

Πάντως, οι φορολογούμενοι με εισοδήματα χαμηλότερα των 25.000 θα είναι χαμένοι τόσο με τα μέτρα όσο και με τα αντίμετρα.

Αυξημένους φόρους θα κληθούν να πληρώσουν όλοι οι φορολογούμενοι από το 2020, συνεπεία της μείωσης του αφορολόγητου ορίου, επιβαρύνοντάς τους με 650 ευρώ.

Λιαργκόβας: Η κυβέρνηση έπεσε στην παγίδα του Σόιμπλε

Μάλιστα, για πρώτη φορά περίπου 1 εκατ. φορολογούμενοι τα εισοδήματα των οποίων βρίσκονται σήμερα υπό την ομπρέλα του αφορολόγητου ορίου θα πληρώσουν φόρο, ενώ συνταξιούχοι με μηνιαία εισοδήματα 500-600 ευρώ θα χάσουν μία σύνταξη μόνο από τα σκληρά μέτρα της φορολογίας (εάν συνυπολογιστούν και οι περικοπές συντάξεων χάνουν 3 συντάξεις).

Ωστόσο, από το 2020 και εφόσον κυβέρνηση και δανειστές διαπιστώσουν ότι επιτυγχάνεται ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ, θα τεθούν σε ισχύ και τα αντίμετρα, τα οποία όμως θα τονώσουν τη μεσαία τάξη κατά κύριο λόγο, η οποία επωμίστηκε τα βάρη τριών μνημονίων.

Αντίθετα, όσοι αποκτούν εισοδήματα κάτω από 25.000 ευρώ ετησίως θα είναι χαμένοι τόσο από τα μέτρα όσο και από τα αντίμετρα.

Έκπτωση φόρου: Δικαιούχοι και κατοχύρωση

 

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις