Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

02

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Σύνδρομο Αβάνας τι είναι: Ρωσικός δάκτυλος πίσω από τη μυστηριώδη ασθένεια Αμερικανών διπλωματών;
ΚΟΣΜΟΣ

Σύνδρομο Αβάνας τι είναι: Ρωσικός δάκτυλος πίσω από τη μυστηριώδη ασθένεια Αμερικανών διπλωματών;

Σύνδρομο Αβάνας τι είναι: Εμπλοκή μονάδας της ρωσικής GRU;

Με μια υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας συνδέει μια νέα έρευνα τη μυστηριώδη ασθένεια που έχει πλήξει Αμερικανούς ως επί το πλείστον διπλωμάτες, αλλά και πράκτορες τα τελευταία χρόνια. Μέλη του διπλωματικού προσωπικού των ΗΠΑ αρχής γενομένης από την Κούβα και στη συνέχεια και σε άλλες χώρες ανά την υφήλιο ανέφεραν ανεξήγητα συμπτώματα, όπως ημικρανίες, έντονους πονοκεφάλους, ζάλη, ναυτία, εμβοές και αδυναμία συγκέντρωσης, που έχουν περιγραφεί ως «Σύνδρομο της Αβάνας». Kαι σύμφωνα με κοινή έρευνα του Insider, του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel και της εκπομπής 60 Minutes του CBS δεν αποκλείεται να στοχοποιήθηκαν με ρωσικό ηχητικό όπλο ή όπλο μικροκυμάτων. Η Ρωσία έχει απορρίψει κάθε ανάμειξη στη μυστηριώδη αυτή υπόθεση, ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν πει ότι είναι απίθανο να εμπλέκεται κάποια ξένη δύναμη, αλλά στην έκθεσή τους τον περασμένο χρόνο για τα «ανώμαλα περιστατικά υγείας» δεν έδωσαν κάποια εναλλακτική εξήγηση, όπως ούτε και η έρευνα της CIA το 2022.

Το «Σύνδρομο της Αβάνας» πήρε το όνομά του από την πρωτεύουσα της Κούβας, όπου αναφέρθηκε το πρώτο κρούσμα στα τέλη του 2016, υποχρεώνοντας τις ΗΠΑ να αποσύρουν διπλωμάτες τους μερικούς μήνες αργότερα. Αλλά η πολυετής έρευνα των διεθνών ΜΜΕ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο τα πρώτα περιστατικά να είχαν συμβεί δύο χρόνια νωρίτερα στη Γερμανία: «Υπήρχαν πιθανές επιθέσεις δύο χρόνια νωρίτερα στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας, όταν ένας υπάλληλος της αμερικανικής κυβέρνησης, που υπηρετούσε στο εκεί προξενείο, έπεσε αναίσθητος έπειτα από κάτι που έμοιαζε με ισχυρή ενεργειακή δέσμη», αναφέρει.

Εμπλοκή μονάδας της ρωσικής GRU;

Εδώ και καιρό υπήρχαν υποψίες ότι οι παθόντες ίσως να αποτέλεσαν στόχο κρυμμένου όπλου κατευθυνόμενης ενέργειας ή μικροκυμάτων κι η νέα έρευνα υποστηρίζει ότι πράκτορες της μονάδας 29155 της υπηρεσίας στρατιωτικής αντικατασκοπίας της Ρωσίας, γνωστής ως GRU, ίσως στοχοθέτησαν τους εγκεφάλους Αμερικανών διπλωματών με τέτοια όπλα. Όπως λέει η έρευνα υπάρχουν αποδείξεις ότι μέλη της ρωσικής αυτής μονάδας βρίσκονταν σε πόλεις ανά την υφήλιο την ίδια περίοδο που οι Αμερικανοί διπλωμάτες ανέφεραν τα προβλήματα υγείας τους. Στο πλαίσιο της έρευνας το Insider, ένας ερευνητικός ιστότοπος που εστιάζει στη Ρωσία – ανέφερε ότι πράκτορες της μονάδας 29155 βραβεύτηκαν για τις εργασίες τους αναφορικά με την ανάπτυξη «μη φονικών ηχητικών όπλων».

Αμερικανός επιθεωρητής των ενόπλων δυνάμεων που ερεύνησε περιστατικά του «Συνδρόμου της Αβάνας», είπε στην εκπομπή 60 Minutes ότι το κοινό στοιχείο μεταξύ των θυμάτων ήταν η ενασχόλησή τους με τη Ρωσία. «Υπήρχε κάποια οπτική γωνία, όπου είχαν δουλέψει εναντίον της Ρωσίας, επικεντρώθηκαν στη Ρωσία και τα πήγαν εξαιρετικά καλά», εξήγησε ο Γκρεγκ Έντγκριν προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ είχαν θέσει πολύ ψηλά τον πήχη της απόδειξης ρωσικής εμπλοκής επειδή δεν ήθελαν «να αντιμετωπίσουν κάποιες πολύ σκληρές αλήθειες». Μέχρι στιγμής η Ρωσία δεν έχει σχολιάσει τους ισχυρισμούς της νέας έρευνας.

silhouette of skyway
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις