Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / Μπαρίσνικοφ για Ουκρανία: Μην τιμωρείτε τους Ρώσους καλλιτέχνες και αθλητές
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Μπαρίσνικοφ για Ουκρανία: Μην τιμωρείτε τους Ρώσους καλλιτέχνες και αθλητές

Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ: «Η Ρωσία έχει ήδη επιστρέψει στην εποχή του Στάλιν»

Οι Ρώσοι καλλιτέχνες- και οι αθλητές- δεν πρέπει να πληρώνουν το τίμημα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, είναι το μήνυμα που έστειλε ο Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ. Με δηλώσεις του, ο Μπαρίσνικοφ- ένας από τους κορυφαίους χορευτές τις δεκαετίες του ‘70 και του ‘80- τάχθηκε κατά των κυρώσεων σε βάρος καλλιτεχνών ή αθλητών, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Μια ανοιχτή ανταλλαγή στην τέχνη είναι πάντα κάτι καλό. Δεν πιστεύω ότι είναι σωστό να πέφτει το βάρος των πολιτικών αποφάσεων μιας χώρας στους ώμους των καλλιτεχνών ή των αθλητών, που μπορεί να έχουν ευάλωτους συγγενείς στην πατρίδα τους», δήλωσε στον Guardian.

«Για τους ανθρώπους σε αυτές τις εκτεθειμένες θέσεις, η ουδετερότητα είναι μια ισχυρή δήλωση. Και αν θέλετε να είμαι πιο συγκεκριμένος, ο Ντανίλ Μεντβέντεφ θα πρέπει να παίξει στο Wimbledon», συμπλήρωσε ο Μπαρίσνικοφ.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Βρετανός υπουργός Αθλητισμού, Νάιτζελ Χάντλστον δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα χρειαστεί διαβεβαιώσεις ότι όποιοι αθλητές μπουν στη χώρα «δεν είναι υποστηρικτές του Πούτιν». Κάτι που προκάλεσε αμφιβολίες για το αν ο Μεντβέντεφ- ο Ρώσος που είναι στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης του τένις- θα μπορέσει να παίξει το Wimbledon.

Ο Μπαρίσνικοφ εξέφρασε τον φόβο πως η Ρωσία θα κάνει σχεδόν αδύνατο το όποιο θετικό μέλλον για τους νέους της

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει αυτός ο Ρουβίκωνας που πρέπει να διαβεί η Ρωσία. Είτε θα βρει έναν τρόπο να τερματίσει αυτή τη σύγκρουση και να ζήσει σε μια ανοιχτή παγκόσμια κοινωνία, είτε θα ωθηθεί προς τα πίσω, χωρίς καμία ελπίδα ανάκαμψης», δήλωσε. Ο 74χρονος- που γεννήθηκε στη Ρίγα, στη σημερινή Λετονία, και αυτομόλησε από τη Σοβιετική Ένωση στον Καναδά το 1974- ξεκίνησε μαζί με άλλους κορυφαίους Ρώσους, που είναι επικριτικοί απέναντι στο Κρεμλίνο, την καμπάνια True Russia. Στόχος τους να αλλάξει η αντίληψη για τη ρωσική κουλτούρα, αλλά και να συγκεντρωθούν χρήματα για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες.

Οι γνωστοί Ρώσοι πρέπει να κάνουν τώρα μια επιλογή, δήλωσε ο Μπαρίσνικοφ, μιλώντας από το σπίτι του στη Νέα Υόρκη. «Είναι ατομική επιλογή κάθε καλλιτέχνη αν θα επιλέξει να μιλήσει ανοιχτά ή όχι», είπε και επανέλαβε τα λόγια του Πάπα Φραγκίσκου: «Ο πόλεμος είναι τρέλα! Σταματήστε, παρακαλώ! Κοιτάξτε αυτή τη βαναυσότητα!».

Είναι ξεκάθαρο, συμπλήρωσε ο Μπαρίσνικοφ, σε ποιον απευθύνονται αυτά τα λόγια

«Η Ρωσία ήδη έχει επιστρέψει στην εποχή του Στάλιν. Η τέχνη είναι παράπλευρη απώλεια και είναι αδύνατο να υποθέσεις πώς θα καταλήξει αυτό», πρόσθεσε. Ο 74χρονος επικαλέστηκε τον «Γλάρο» του Τσέχοφ, για να περιγράψει την κατάσταση για τη νέα γενιά στη Ρωσία.

«Ο Τριγκόριν μιλά για το αίσθημα του να είσαι πίσω από την εποχή, σε σχέση με την επιστήμη και τον σύγχρονο κόσμο. Νιώθει σαν ένας φτωχός ηλικιωμένος αγρότης που ζει σε ένα σιδηροδρομικό σταθμό, μόνο για να δει το τρένο του να φεύγει. Τρέχει να το πιάσει, αλλά ξέρει πως ό,τι κι αν κάνει, το τρένο θα συνεχίσει να απομακρύνεται. Η Ρωσία είναι επικίνδυνα κοντά σε αυτό το σενάριο του φτωχού αγρότη και είμαι σίγουρος ότι εκατομμύρια Ρώσοι, ιδιαίτερα οι νέοι, θα προτιμούσαν να είναι σε αυτό το τρένο», δήλωσε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις