Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

20

Μαΐου 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Διαστημική σκόνη Γη: Χιλιάδες τόνοι πέφτουν κάθε χρόνο στον πλανήτη μας
ΚΟΣΜΟΣ

Διαστημική σκόνη Γη: Χιλιάδες τόνοι πέφτουν κάθε χρόνο στον πλανήτη μας

Διαστημική σκόνη Γη: Τι λένε οι ερευνητές για τους τόνους που πέφτουν στον πλανήτη μας.

Εκατοντάδες τόνοι διαστημικής σκόνης που προέρχεται από κομήτες και αστεροειδείς καταλήγει κάθε χρόνο στην επιφάνεια της Γης. Αναλυτικότερα, κάθε χρόνο ο πλανήτης μας συναντιέται με αρκετή σκόνη προερχόμενη από κομήτες και αστεροειδείς. Αυτά τα σωματίδια διαπερνούν την ατμόσφαιρα και προκαλούν τα «πεφταστέρια», δηλαδή τους διάττοντες αστέρες, ενώ μερικά φθάνουν στην επιφάνεια της Γης με τη μορφή μικρομετεωριτών. Γάλλοι επιστήμονες του Εθνικού Κέντρου Ερευνών της Γαλλίας (CNRS) και του Πανεπιστημίου του Παρισιού Paris-Saclay, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωεπιστήμης και πλανητικής επιστήμης “Earth & Planetary Science Letters”, υπολόγισαν ότι ετησίως περίπου 5.200 τόνοι τέτοιας εξωγήινης σκόνης μικρομετεωριτών φθάνει στο έδαφος. Συγκριτικά, εκτιμάται ότι κάθε χρόνο στη Γη πέφτουν μεγαλύτεροι μετεωρίτες συνολικού βάρους το πολύ δέκα τόνων.

Αστέρια Γη

Δείτε ακόμη: Βίντεο σοκ: Εκτέλεση αστυνομικού στη μέση του δρόμου

15.000 τόνους ετησίως

Η συνολική μάζα της διαστημικής σκόνης προτού συναντηθεί με την ατμόσφαιρα της Γης, εκτιμάται σε περίπου 15.000 τόνους ετησίως και από αυτούς τελικά φθάνει στο έδαφος περίπου το ένα τρίτο, αναφέρει το Αθηναϊκό πρακτορείο. Αυτά τα σωματίδια σκόνης από κομήτες και αστεροειδείς έχουν διάμετρο έως μερικά δέκατα ή εκατοστά του χιλιοστού.

Αστέρας

Τι λένε οι ερευνητές

Οι Γάλλοι ερευνητές έχουν πραγματοποιήσει κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες έξι αποστολές κοντά στον γαλλο-ιταλικό ερευνητικό σταθμό «Κονκόρντια» στην καρδιά της Ανταρκτικής για να συλλέξουν και μετά να αναλύσουν μικρομετεωρίτες. Από τις αποστολές αυτές προέκυψαν αρκετά εξωγήινα σωματίδια μεγέθους 30 έως 200 μικρομέτρων.

Οι περισσότεροι μικρομετεωρίτες προέρχονται από κομήτες (80%) και το υπόλοιπο από αστεροειδείς. Οι κομήτες αποτελούνται από πάγο και σκόνη, προερχόμενοι κυρίως από τη Ζώνη Κάιπερ στις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος. Καθώς προσεγγίζουν τον Ήλιο, ανεβάζουν θερμοκρασία και απελευθερώνουν μεγάλες ποσότητες σκόνης. Από την άλλη, οι αστεροειδείς είναι κυρίως πετρώδεις και οι περισσότεροι προέρχονται από τη ζώνη μεταξύ ‘Αρη-Δία.

Αστέρια βάζο

Δείτε ακόμη:

Αποζημίωση μαμούθ σε 27χρονη – Έμεινε παραπληγική μετά από μια μπουκιά πρέτζελ
“Σαν Πρωτοχρονιά, λες και βγήκες από τη φυλακή” -Τρελάθηκαν στη Βρετανία, πέταξαν τις μάσκες!
Ο Καναδάς σταματά τις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις