Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Καναδάς Τουρκία: «Στοπ» σε στρατιωτικές εξαγωγές στην Άγκυρα
ΚΟΣΜΟΣ

Καναδάς Τουρκία: «Στοπ» σε στρατιωτικές εξαγωγές στην Άγκυρα

Καναδάς Τουρκία: «Βρέθηκαν αξιόπιστα στοιχεία ότι η καναδική τεχνολογία που εξήχθη στην Τουρκία χρησιμοποιήθηκε στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ».

Ο Καναδάς αποφάσισε να μπλοκάρει την εξαγωγή αδειών για χρήση τεχνολογίας drone στην Τουρκία, επιρρίπτοντας κατηγορίες στην Άγκυρα ότι καναδικά όπλα και στρατιωτική τεχνολογία χρησιμοποιήθηκαν στη σύγκρουση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Σε δηλώσεις του ο Καναδός υπουργός Εξωτερικών Μαρκ Γκαρνό τόνισε ότι «βρέθηκαν αξιόπιστα στοιχεία ότι η καναδική τεχνολογία που εξήχθη στην Τουρκία χρησιμοποιήθηκε στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και σήμερα ανακοινώνω την ακύρωση των αδειών που είχαν ανασταλεί το φθινόπωρο του 2020». Πρόσθεσε πως η συγκεκριμένη χρήση στρατιωτικού εξοπλισμού δεν είναι σύμφωνη με την εξωτερική πολιτική του Καναδά, ούτε με τις εγγυήσεις που έδωσε η Τουρκία.

Η δήλωση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που κάλεσε τον Καναδά να αναθεωρήσει τον περιορισμό στις εξαγωγές αμυντικών συστημάτων προς την Τουρκία. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Άγκυρας, «ο κ. Τσαβούσογλου εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με την στάση του Καναδά αναφορικά με τους περιορισμούς στις εξαγωγές προς την Τουρκία, καλώντας τον ταυτόχρονα να αναθεωρήσει αυτή την απόφαση». Στις 10 Νοεμβρίου, οι ηγέτες της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας υπέγραψαν τη συμφωνία με την οποία οι δυνάμεις των Αζέρων και των Αρμενίων σταμάτησαν στις συγκρούσεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και ορισμένες περιοχές τέθηκαν υπό τον έλεγχο του Μπακού. Η Ρωσία και η Τουρκία συμφώνησαν επίσης να δημιουργήσουν ένα κοινό κέντρο παρακολούθησης της κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή μετά τη σύγκρουση των έξι εβδομάδων.

Drone

Μερική αναστολή εξαγωγών από τον Οκτώβριο

Να σημειωθεί ότι ο Καναδάς ανέστειλε την εξαγωγή κάποιας τεχνολογίας μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drone) στην Τουρκία τον περασμένο Οκτώβριο, καθώς διερευνούσε κατηγορίες ότι ο εξοπλισμός αυτός χρησιμοποιήθηκε από αζέρικες δυνάμεις που εμπλέκονταν σε μάχες με Αρμένιους αυτονομιστές στις συγκρούσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κατηγόρησε τότε την απόφαση του Καναδά ότι δείχνει δύο μέτρα και δύο σταθμά και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι αυτή η αναστολή εξαγωγών στρατιωτικής τεχνολογίας αντιβαίνει στο πνεύμα της συμμαχίας. Οι στρατιωτικές εξαγωγές της Τουρκίας στο σύμμαχό της Αζερμπαϊτζάν εξαπλασιάστηκαν πέρυσι. Οι πωλήσεις drones και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού εκτοξεύτηκαν σε 77 εκατομμύρια δολάρια μόνο τον Σεπτέμβριο πριν ξεσπάσουν οι μάχες στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, σύμφωνα με στοιχεία.

Ναγκόρνο Καραμπάχ
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις