Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / Ζητείται ψεύτης: Η αξέχαστη σκηνή με τον «ψηφοφόρο» και τον Θανάση Βέγγο (vid)
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ζητείται ψεύτης: Η αξέχαστη σκηνή με τον «ψηφοφόρο» και τον Θανάση Βέγγο (vid)

Ζητείται ψεύτης: Το έργο γράφτηκε από τον σπουδαίο Δημήτρη Ψαθά τη δεκαετία του ’50.

Μια ταινία, πάντα… επίκαιρη. Το “Ζητείται Ψεύτης“, παραμένει μία από τις καλύτερες, πιο έξυπνες παλιές ταινίες, που έχει αφήσει ιστορία για τις ατάκες της. Μια τυχαία συμπλοκή στο λεωφορείο και μια γροθιά που θα δώσει σε έναν επιβάτη θα του ανοίξουν διάπλατα τον δρόμο για μια λαμπρή καριέρα ως ιδιαίτερος του βουλευτή Θεόφιλου Φερέκη. Μια καριέρα που βασίζεται στα ασύστολα και κραυγαλέα ψέματα τα οποία σκαρφίζεται, προκειμένου να δικαιολογεί τις απραγματοποίητες υποσχέσεις του βουλευτή προς τους ψηφοφόρους του.

Η ταινία ασχολείται με τις πελατειακές σχέσεις των πολιτικών με τους ψηφοφόρους τους, διακωμωδώντας μία από τις πτυχές της ελληνικής πολιτικής ζωής. Ο Θεόδωρος Πάρλας ή Ψευτοθόδωρος δηλώνει επαγγελματίας ψεύτης και έρχεται από το χωριό του στην Αθήνα για δουλειά.

Το έργο γράφτηκε από τον σπουδαίο Δημήτρη Ψαθά τη δεκαετία του ’50. Από το θέατρο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο μία δεκαετία αργότερα και… δυστυχώς, πολλά, αν όχι τα περισσότερα από τα θέματα που πραγματεύεται, είναι επίκαιρα μέχρι σήμερα. Η πολιτική και οι πολιτικοί βρίσκονται στο προσκήνιο, με τον βουλευτή Φερέκη (Παντελής Ζερβός) να προσλαμβάνει τον Θόδωρο Πάρλα (Ντίνος Ηλιόπουλος) ως γραμματέα του, διακρίνοντας σε εκείνον ταλέντο στα… ψέματα. Η καθημερινότητα στο γραφείο του βουλευτή Φερέκη είναι λίγο πολύ στάνταρ, με αρκετούς ψηφοφόρους να επιστρέφουν σε εκείνον ζητώντας του χάρες, έχοντας βοηθήσει τον πολιτικό στο να εκλεγεί.

Ζητείται ψεύτης: Αιτήματα πέρα από κάθε φαντασία!

Τα αιτήματα των ψηφοφόρων ξεπερνούν κάθε φαντασία, όπως εκείνο που κλήθηκε να φέρει εις πέρας ο Βρασίδας (Θανάσης Βέγγος). Ο ψηφοφόρος «Μαρτζώκος» πήγε στο πολιτικό γραφείο του βουλευτή Φερέκη και συναντώντας τον Βέγγο, ζήτησε να του κάνει… ανάλυση ούρων!

«Εδώ είναι πολιτικό γραφείο δεν είναι ιατρείο», ανέφερε ο έκπληκτος Θανάσης Βέγγος.

«Καθόλου, εγώ ξέρω που μπήκα. Εγώ τον κύριο Φερέκη τον ψήφισα», απάντησε ο ψηφοφόρος.

«Και επειδή τον ψηφίσατε πρέπει να φροντίζει για τα ούρα σας; Τέλος πάντων, φέρτε τα εδώ, θα τα φροντίσουμε», αποκρίθηκε ο Βέγγος, ικανοποιώντας τελικά το αίτημα του ψηφοφόρου.Ζητείται ψεύτης: Η σκηνή με τον Βέγγο και την ανάλυση ούρων

Πρόκειται για μία σκηνή που σκορπά το γέλιο μέχρι σήμερα και -δυστυχώς- αναδεικνύει με τον πλέον… τραγελαφικό τρόπο τις παθογένειες του πολιτικού σκηνικού.

Ζητείται ψεύτης: Η πλοκή της ταινίας

Ο Θόδωρος Πάρλας ή Ψευτοθόδωρος (Ντίνος Ηλιόπουλος) δηλώνει επαγγελματίας ψεύτης και έρχεται από το χωρίο του στην Αθήνα για να βρει δουλειά. Μια τυχαία συμπλοκή στο λεωφορείο κι ένα χαστούκι που θα δώσει σε έναν επιβάτη θα του ανοίξουν διάπλατα το δρόμο για μία λαμπρή καριέρα. Ο άνθρωπος που χαστούκισε είναι ο βουλευτής Φερέκης (Παντελής Ζερβός) ο οποίος από τα ψέματα που θα του πει όταν τον ξανασυναντήσει θα καταλάβει ότι είναι ο ιδανικός γραμματέας που έψαχνε για το πολιτικό του γραφείο. Όμως τα ψέματα του Θόδωρου θα ενοχλήσουν τη σύζυγο του βουλευτή Τζένη (Άννα Κυριακού) η οποία θα καταστρώσει το δικό της σχέδιο για την εξουδετέρωση του.

Η ταινία έκοψε 69.451 εισιτήρια κατά την πρώτη της προβολή στους κινηματογράφους της Αθήνας και του Πειραιά, κατατασσόμενη στην 6η θέση ανάμεσα στις 58 ελληνικές ταινίες της περιόδου 1960–61.  Μισό αιώνα αργότερα, η ταινία ξαναγυρίστηκε με σκηνοθέτη και πρωταγωνιστές τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη την Ζέτα Μακρυπούλια και τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο και προβλήθηκε την κινηματογραφική περίοδο 2010–11.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις