Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ / Ο τρελός τα ‘χει 400: Η αγαπημένη ελληνική ταινία με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ο τρελός τα ‘χει 400: Η αγαπημένη ελληνική ταινία με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα

Ο τρελός τα 'χει 400: Το ''Ο τρελός τα 'χει 400'' είναι ελληνική κωμική ταινία του 1968.

Το ”Ο τρελός τα ‘χει 400” είναι ελληνική κωμική ταινία του 1968, σε σκηνοθεσία Κώστα Καραγιάννη και σε σενάριο Λάκη Μιχαηλίδη. Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο Λάμπρος Κωνσταντάρας μαζί με τους Καίτη Πάνου, Σμαρώ Στεφανίδου, Δέσποινα Στυλιανοπούλου, Κατερίνα Γώγου και Αλέκο Τζανετάκο. Η παραγωγή έγινε από την Καραγιάννης – Καρατζόπουλος.

Στο επίκεντρο της ταινίας είναι ένας φτωχός βιοπαλαιστής, ο Λάμπρος, ο οποίος προσπαθεί μέσω λαχείων να καλυτερέψει τη ζωή του. Όταν, όμως, κερδίζει το λαχείο τρελαίνεται και τον κλείνουν στο ψυχιατρείο. Έτσι μένουν στο σπίτι η γυναίκα του η κόρη του και η πεθερά του, οι οποίες κάνουν τη μεγάλη ζωή, χωρίς να υπολογίζουν ότι θα βγει ποτέ από την κλινική. Πράγμα που τελικά γίνεται και φέρνει τα πάνω κάτω στις ανέσεις που είχαν μάθει να απολαμβάνουν έως τότε, καθώς τους παίρνει τα όλα τα λεφτά. Η ταινία έκανε πρεμιέρα το 1968, και παιζόταν στους κινηματογράφους και την επόμενη χρονιά, κόβοντας 408.043 εισιτήρια, τερματίζοντας 10η, μεταξύ των 108 ταινιών εκείνης της σεζόν.

Η υπόθεση της ταινίας

Ο Λάμπρος Λαμπρέτας, ένας φτωχός οικογενειάρχης, που ζει και με την πεθερά του, η οποία τον ταλαιπωρεί, προσπαθεί να βγάλει χρήματα μέσω λαχείων. Όταν, ένα απόγευμα είναι όλη η οικογένεια στο σαλόνι, ο Λάμπρος ελέγχοντας του αριθμούς του λαχείου του στην εφημερίδα, σηκώνεται και αρχίζει να τραγουδά το γνωστό παραδοσιακό τραγούδι Ιτιά, επειδή είχε κερδίσει τον πρώτο αριθμό. Τότε οι οικογένεια του τον πάει σε ψυχιατρική κλινική. Κατά τη διάρκεια της απουσίας του, η γυναίκα του, η κόρη του και η πεθερά του, έχουν καταπιαστεί με συνήθειες της “μεγάλης ζωής”, προχωρώντας σε διάφορες αλλαγές τόσο στο σπίτι όσο και στα οικογενειακά τους.

Αλλάξαν όλη την επίπλωση του σπιτιού και προσέλαβαν οικιακή βοηθό, η κόρη του Καίτη εγκατέλειψε τον Φώτη, που δούλευε σε βενζινάδικο, και έχει δημιουργήσει σχέση με τον Τζίλη, έναν άεργο γιο ενός εφοπλιστή. Η πεθερά και η σύζυγος σπαταλούν πολλά χρήματα για τον καλλωπισμό τους, ενώ ο κουνιάδος του παράτησε τη δουλειά του στο συνεργείο και ασχολείται με την ηθοποιία, περιμένοντας να κάνει την πρώτη του ταινία. Όλοι ήταν σίγουροι ότι ο “τρελός” δεν πρόκειται ποτέ να γίνει καλά, εκτός από τη γυναίκα του, τη Σοφία, η οποία ήταν η λογικότερη από όλους. Εντούτοις, ο Λάμπρος γίνεται καλά και τον αφήνουν να φύγει, δίνοντάς του ένα διαπιστευτήριο ότι εξήλθε κανονικώς, προσάπτοντας του και κάποια ελαφρυντικά στην όποια επιθετική ίσως συμπεριφορά μπορεί να είχε.

Η επιστροφή στο σπίτι του

Ο Λάμπρος, περπατώντας για το σπίτι του, διαπιστώνει πόσες αλλαγές έχουν γίνει γενικότερα και καταλήγει ότι μάλλον οι γνωστικοί είναι περισσότερο τρελοί από τους τρελούς. Στο σπίτι του, που δεν ξέρανε τίποτα για αυτό, έχει έρθει ο σκηνοθέτης που θα κάνει ταινία με τον Χρήστο, τον κουνιάδος του. Όταν η πεθερά του βάζει στοίχημα πως ο Λάμπρος δε θα βγει ποτέ από το ίδρυμα, ο Λάμπρος απάνταπόσα ;. Όταν εκείνη ρώτησε ποιος έβαλε το στοίχημα βλέπουν όλοι τον Λάμπρο. Αρχικά μένει ο Λάμπρος στο σπίτι, μέχρι που του γνωρίζουν τον νέο αρραβωνιαστικό της Καίτης, με τον οποίον είχαν λογοφέρει προηγουμένως. Τότε, ο Λάμπρος που βλέπει πώς έχει αλλάξει το σπίτι του, παίρνει τα λεφτά και φεύγει, για να τους νουθετήσει. Μαζί του, σε αυτό το σχέδιο, παίρνει μέρος και ο Φώτης, ο πρώην αρραβωνιαστικός της Καίτης.

Στην υπόλοιπη ταινία ο Λάμπρος κάνει τη “μεγάλη ζωή” για να προκαλέσει την οικογένεια του, η οποία ό,τι είχε το έχασε: Ο σκηνοθέτης ξεγέλασε τον Χρήστο ότι έχει ταλέντο για να του φάει λεφτά. Ο Τζίλης αποδείχθηκε καιροσκόπος, και χωρίς τα λεφτά πλέον παράτησε την Καίτη. Πλέον, όταν είχαν φτάσει στο απροχώρητο ο Λάμπρος έβαλε σε εφαρμογή το τελευταίο στάδιο του σχεδίου και έστειλε τον Φώτη να ειδοποιήσει τους δικούς του ότι είναι βαριά άρρωστος. Όλοι τότε πήγαν να τον δουν, και, εφόσον όλοι φάνηκαν μετανιωμένοι, επανενώνεται με την οικογένειά του, ενώ η Καίτη συνδέεται ξανά με τον Φώτη.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις