Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ / Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο: Πού γυρίστηκε η αγαπημένη ελληνική ταινία
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο: Πού γυρίστηκε η αγαπημένη ελληνική ταινία

Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο: Το ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο είναι μια από τις πιο κλασικές ελληνικές ταινίες.

Το ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο είναι μια από τις πιο κλασικές ελληνικές ταινίες σε σενάριο και σκηνοθεσία Αλέκου Σακελλάριου και παραγωγή Φίνος Φιλμ. Στην ταινία πρωταγωνιστούν η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ. Η κλασική αυτή ελληνική ταινία πρόκειται για μια από τις γνωστότερες και επικερδέστερες του Ελληνικού Κινηματογράφου. Ο ρόλος της μαθήτριας, Λίζας Παπασταύρου, εκτόξευσε την Αλίκη Βουγιουκλάκη και την έκανε σταρ. Η ταινία, στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1960, βραβεύτηκε ως μια από τις καλύτερες ελληνικές ταινίες της πενταετίας 1955-1960.

Φυσικά, τα γυρίσματα του ιδιωτικού σχολείου όπου φοιτούσαν πλουσιόπαιδα και ανάμεσά τους η Πετροβασίλη, η Παπασταύρου, η Γιαδικιάρογλου, η Πετροπούλου και ο καθηγητής Φλωράς με τον αυστηρό διευθυντή «βεβαίως-βεβαίως» έγιναν στο Κολλέγιο Αθηνών, στο παλαιό Ψυχικό στην οδό Στ. Δέλτα 15. Πρόκειται για την πρώτη ταινία του Σακελλάριου, όπου πρωταγωνιστεί η Αλίκη. Μάλιστα κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων προέκυψαν κάποια προβληματα μεταξύ τους.

Όπως υποστήριζε η Αλίκη, ο Σακελλάριος θέλοντας να προβάλει ιδιαίτερα την τότε αγαπημένη του και μετέπειτα σύζυγό του, Μπέμπη Κούλα (το πραγματικό όνομα της Νίκης Λινάρδου), γύριζε την κάμερα προς εκείνη την ώρα που μιλούσε η Αλίκη στην ταινία. Η Αλίκη το πήρε είδηση και ζήτησε από τον Φίνο να δουν τα πρώτα γυρίσματα. Ο Φίνος πρόσεξε ότι η Αλίκη είχε δίκιο και επέβαλε στον Σακελλάριο, ο οποίος του δικαιολογήθηκε πως έφταιγαν τα χρώματα του σκηνικού για το ότι έπαιρνε τα πλάνα από άλλη γωνία, να ξαναγυριστούν οι σκηνές.

Κολέγιο Ψυχικού

Όταν ο Σακελλάριος έγινε έξαλλος με την Αλίκη

Ο Σακελλάριος έγινε έξαλλος με την Αλίκη και ακολούθησε μία έντονη σκηνή, όπως λέγεται, στη σκάλα του κτιρίου της Φίνος Φιλμ στην οδό Χίου 53, κατά την οποία της είπε, “Δεν θα με μάθεις εσύ, ένα σκ…, πώς να κάνω τη δουλειά μου!”. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αλέκος Σακελλάριος πρόοριζε αρχικά το ρόλο του αυστηρού καθηγητή Φλωρά στον Δημήτρη Χόρν – καθηγητή της Αλίκης Βουγιουκλάκη στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου – ο οποίος όμως αρνήθηκε.

Η ταινία αποτελεί και την πρώτη συνεργασία της Αλίκης με το Μάνο Χατζιδάκι, τον οποίο της τον είχε γνωρίσει στο πατάρι του Λουμίδη (καλλιτεχνικό στέκι της εποχής) ο Μάριος Πλωρίτης. Τα γυρίσματα του τραγουδιού «Γκρίζο γατί» (πιο γνωστού ως «νιάου βρε γατούλα») διήρκησαν τρεις μέρες στον Σχοινιά και στη συνέχεια αποτέλεσε τον «ύμνο» για τα παιδιά των επόμενων γενεών Ελλήνων.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις