Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

05

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Βηρυτός έκρηξη: Διώξεις για αμέλεια σε πολιτικούς
ΚΟΣΜΟΣ

Βηρυτός έκρηξη: Διώξεις για αμέλεια σε πολιτικούς

Βηρυτός έκρηξη: Ποινικές διώξεις για τη φονική έκρηξη στη Βηρυτό ασκήθηκαν στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου και τρεις πρώην υπουργούς, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας.

Βηρυτός έκρηξη: Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι ασκήθηκαν ποινικές διώξεις στο στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Χασάν Ντιάμπ, καθώς και σε τρεις πρώην υπουργούς για τη φονική έκρηξη στη Βηρυτό τον Αύγουστο. Ο Χασάν Ντιάμπ αν και παραιτήθηκε μετά την έκρηξη παραμένει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός. Και οι τέσσερις κατηγορούνται για αμέλεια που οδήγησε στην έκρηξη, τον συνακόλουθο θάνατο πάνω από 200 ανθρώπων και τον τραυματισμό χιλιάδων. Υπενθυμίζεται ότι η έκρηξη προκλήθηκε από την ανάφλεξη μεγάλου αποθέματος εκρηκτικού υλικού, που ήταν αποθηκευμένο για χρόνια στο λιμάνι, εις γνώσιν κορυφαίων αξιωματούχων ασφαλείας και πολιτικών.

Οι εισαγγελικές διώξεις στρέφονται κατά του Χασάν Ντιάμπ, κατά του Αλί Χασάν Χαλίλ, πρώην υπουργού Οικονομικών και των Γκαζί Ζάιτερ και Γιουσούφ Φενιάνος, πρώην υπουργών δημοσίων έργων. Οι τέσσερις είναι οι πλέον υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι που προβάλλουν ως υπαίτιοι της έρευνας. Όλα αυτά τη στιγμή που στη χώρα επικρατεί οργή για την αργή πρόοδο, την έλλειψη απαντήσεων και το γεγονός ότι κανένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος δεν έχει μέχρι στιγμής κατηγορηθεί.

Βηρυτός έκρηξη: Οι πολιτικές διαδρομές των κατηγορουμένων

Ο Ζάιτερ ήταν υπουργός Μεταφορών και Δημοσίων Έργων το 2014 και τον διαδέχθηκε ο Φενιάνος το 2016, έως και τις αρχές του τρέχοντος έτους. Ο Χαλίλ ήταν υπουργός Οικονομικών την περίοδο 2014-2020. Τόσο ο Χαλίλ όσο και ο Φενιάνος έχουν υποστεί αμερικανικές κυρώσεις, τον Σεπτέμβριο και είναι οι πρώτοι δύο Λιβανέζοι αξιωματούχοι που έχουν τεθεί σε τέτοιο καθεστώς, πλην της Χεζμπολάχ.

Δείτε ακόμη

Στο πλευρό της Ελλάδας ο Μακρόν: Να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του Οκτωβρίου
Βίντεο: Τα δάκρυα της Άνγκελα Μέρκελ
Επίθεση χάκερ στον ΕΟΦ – Η ανακοίνωση της Pfizer

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις