Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / ΗΠΑ Τουρκία κυρώσεις: Έτοιμη η Ουάσινγκτον να επιβάλει κυρώσεις
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ Τουρκία κυρώσεις: Έτοιμη η Ουάσινγκτον να επιβάλει κυρώσεις

ΗΠΑ Τουρκία κυρώσεις: Από μέρα σε μέρα αναμένεται η κίνηση που ενδέχεται να περιπλέξει έτι περαιτέρω τις σχέσεις των δύο χωρών.

ΗΠΑ Τουρκία κυρώσεις: Η Τουρκία δεν είναι τυχαία χώρα στο ΝΑΤΟ, ούτε στη γεωστρατηγική σκακιέρα. Επί δεκαετίες ήταν το αγκάθι της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στο μαλακό υπογάστριο της Σοβιετικής Ένωσης και η Πέμπτη Φάλαγγα της Δύσης στον μουσουλμανικό κόσμο. Η κατάρρευση του παραπετάσματος άφησε, ωστόσο, κενό εξουσίας και επαναπροσδιόρισε τις σχέσεις όλων με όλους. Παράλληλα, η άνοδος του νεοϊσλαμισμού –ήδη αδιόρατα από τα μέσα του ’80 στη γείτονα- ανέτρεψε σταδιακά τον κεμαλισμό που διαπότιζε τις κρατικές δομές και οδήγησε σε ένα γενικότερο αναθεωρητισμό, κύριο χαρακτηριστικό του οποίου είναι η αποκατάσταση της –κατ’ αυτούς- ισχύος που τους αναλογεί.

Στο πλαίσιο αυτό και δεδομένων των κατά τόπους και περιόδους κοινών στόχων, επιχειρήθηκε από την Άγκυρα και η προσέγγιση με τη Ρωσία, απότοκο της οποίας υπήρξε και η αγορά των πυραυλικών συστημάτων S 400 με τις συνακόλουθες αντιδράσεις της Δύσης. Αντιδράσεις που συζητήθηκαν πολύ, αλλά ακόμη μέχρι σήμερα έχουν μείνει σε λεκτικό επίπεδο. Φαίνεται όμως πως η επερχόμενη κυβέρνηση Μπάιντεν είναι αποφασισμένη να τις υλοποιήσει και να περιπλέξει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις της με την Άγκυρα.

Οι δηλώσεις στο Reuters

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία για την απόκτηση των ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400, δήλωσαν στο Reuters τέσσερις πηγές, συμπεριλαμβανομένων δύο Αμερικανών αξιωματούχων, με γνώση του θέματος. Η κίνηση, η οποία είναι πιθανό να εξοργίσει την Άγκυρα και να περιπλέξει σοβαρά τις σχέσεις με την επερχόμενη κυβέρνηση του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν, ενδέχεται να ανακοινωθεί από μέρα σε μέρα, ανέφεραν οι πηγές. Οι κυρώσεις θα στοχεύσουν την Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας της τουρκικής Προεδρίας της Δημοκρατίας και τον πρόεδρό της Ισμαήλ Ντεμίρ, σημείωσαν οι πηγές.

Το αμερικανικό σχέδιο προβλέπει την επιβολή κυρώσεων εντός 30 ημερών από την ψήφιση του κυρώσεων CAATSA στην Τουρκία για την αγορά από την Τουρκία του ρωσικού συστήματος S-400. Η εν λόγω διάταξη ουσιαστικά αφαιρεί από τον Πρόεδρο της χώρας τη δυνατότητα να αποφασίσει εκείνος τη χρονική στιγμή επιβολής των κυρώσεων αυτών. Πέρα, όμως, από την ανωτέρω διάταξη υπάρχει και πρόβλεψη για χρηματοδότηση για την εκτέλεση έργων στη Σούδα ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων.

«Η Τουρκία δεν προωθεί πλέον τα συμμαχικά συμφέροντα»

Συγκρατείται το λεκτικό για την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, με το οποίο καλείται ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ να καταθέσει έκθεση στις αρμόδιες Επιτροπές του Κογκρέσου περιέχοντας εκτίμηση αναφορικά με την αύξηση της Αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η αναφορά προφανώς σχετίζεται με ανησυχίες στην Ουάσιγκτον ότι η Τουρκία δεν προωθεί πλέον τα «συμμαχικά συμφέροντα» και υποδηλώνει το αμερικανικό ενδιαφέρον για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας.

Δείτε ακόμη

Στο πλευρό της Ελλάδας ο Μακρόν: Να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του Οκτωβρίου
Βίντεο: Τα δάκρυα της Άνγκελα Μέρκελ
Επίθεση χάκερ στον ΕΟΦ – Η ανακοίνωση της Pfizer

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις