Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Μπύρα ιδιότητες: Ένα παρεξηγημένο ποτό
PLUS

Μπύρα ιδιότητες: Ένα παρεξηγημένο ποτό

Μπύρα ιδιότητες: Πρόκειται για ένα ποτό, που έχει κατηγορηθεί πολύ και μάλλον άδικα. Της χρεώνουν την φουσκωμένη κοιλιά και τη… συχνή επίσκεψη στην τουαλέτα. Κι όμως η μπύρα μας συντροφεύει από αιώνες –φυσικά όχι πάντα παγωμένη- καθώς η παρασκευή της είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Επί της ουσίας πρόκειται για ένα φυσικό αλκοολούχο ποτό, περιέχει […]

Μπύρα ιδιότητες: Πρόκειται για ένα ποτό, που έχει κατηγορηθεί πολύ και μάλλον άδικα. Της χρεώνουν την φουσκωμένη κοιλιά και τη… συχνή επίσκεψη στην τουαλέτα. Κι όμως η μπύρα μας συντροφεύει από αιώνες –φυσικά όχι πάντα παγωμένη- καθώς η παρασκευή της είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Επί της ουσίας πρόκειται για ένα φυσικό αλκοολούχο ποτό, περιέχει νερό σε ποσοστό 93% και αλκοόλ σε ποσοστό περίπου 5%. Τα άλλα συστατικά, που περιέχει είναι η βύνη κριθαριού (σε αυτήν οφείλει τη χαρακτηριστική της γεύση), η μαγιά (μετατρέπει τα σάκχαρα σε αλκοόλη και διοξείδιο του άνθρακα, δηλαδή ανθρακικό) και ο λυκίσκος (αρωματικό φυτό που αρωματίζει την μπίρα και λειτουργεί ως φυσικό συντηρητικό).

Οι διαφορές ανάμεσα στα είδη μπύρας καθορίζονται από τη σύνθεση των δημητριακών που θα βυνοποιηθούν, την ποσότητα του λυκίσκου, το είδος της μαγιάς, που είναι καθοριστικό για τον τύπο της μπίρας, και, όπως τονίζουν οι γνώστες και οι ζυθοποιοί, από την ποιότητα του νερού που θα χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή της.

Τα είδη της μπύρας που κυκλοφορούν

Αφροζύμωτες μπύρες: Ale

Στην παρασκευή της μπύρας Ale η μαγιά αναδύεται στην επιφάνεια και έπειτα συλλέγεται και απομακρύνεται προτού ολοκληρωθεί η ζύμωση, για να γίνει μετά η μεταζύμωση σε άλλη δεξαμενή. Οι Αle κυκλοφορούν σε διάφορες γεύσεις, αλκοολικούς βαθμούς και χρώματα. Υποκατηγορία της Ale αποτελούν οι σταρένιες μπύρες, οι γνωστές Weiss.

Βυθοζύμωτες: Λατρεμένες Σταρένιες Lager

Οι βυθοζύμωτες μπύρες έχουν την τάση να καθιζάνουν στον πάτο του δοχείου. Παρασκευάζονται με τη μέθοδο χαμηλής θερμοκρασίας μιας και ευνοϊκότερες θερμοκρασίες για τη ζύμωσή τους είναι 6 ως 12 °C, ενώ η διαδικασία της μεταζύμωσης διαρκεί μερικούς μήνες. Μπορεί να είναι ξανθές, μαύρες ή κόκκινες, και η γεύση τους είναι γεμάτη. Οι lager με υψηλή περιεκτικότητα αλκοόλ λέγονται Strong Lager. Εδώ ανήκει και το είδος Pils, διαφέρει όμως από τις Lager ως προς την περιεκτικότητα σε λυκίσκο.

Μπύρα Φυσικής Ζύμωσης

Εδώ ανήκουν οι μπύρες που ζυμώνονται σε ανοιχτά δοχεία με τη βοήθεια των ζυμομυκήτων και χωρίς προσθήκη μαγιάς. Οι μπύρες αυτές μοιάζουν περισσότερο με το είδος Ale. Εδώ υπάρχουν μπύρες στις οποίες προστίθενται και άλλα συστατικά, όπως φρούτα ή χορταρικά και συνήθως χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά.

Ενυδατώνει το δέρμα

Η μπύρα ενυδατώνει εσωτερικά το δέρμα και για του λόγου το αληθές, έαν πιείτε μπύρα μετά από άσκηση, θα πετύχετε καλύτερη ενυδάτωση από το αν πίνατε νερό. Αυτό ουσιαστικά οφείλεται στο ανθρακικό της μπύρας που βοηθάει στην ικανοποίηση της δίψας καλύτερα. Οι ιστορικοί μάλιστα ισχυρίζονται πως οι αρχαίοι Αιγύπτιοι έκαναν μπάνιο σε μπύρα για την καλύτερη δυνατή ενυδάτωση του δέρματός τους. Επίσης, η υψηλή περιεκτικότητα σε νερό της μπύρας βοηθάει στην αποτοξίνωση του οργανισμού μέσω του δέρματος.

Προφυλάσσει από το εγκεφαλικό

Σύμφωνα με αμερικάνικες έρευνες, όσοι καταναλώνουν μπύρα, ρίχνουν κατά το εντυπωσιακό 50% τις πιθανότητές τους να πάθουν στο μέλλον εγκεφαλικό. Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με το Τμήμα Υγείας του Πανεπιστημίου του Harvard, μέτριες ποσότητες μπύρας καθημερινά εμποδίζουν στο σχηματισμό θρόμβων στο αίμα που με τη σειρά τους μπλοκάρον τη ροή του αίματος προς την καρδιά και τον εγκέφαλο.

Δείτε ακόμη

Πίτσα… 254 τυριών κατέρριψε το ρεκόρ Γκίνες (vid)
Αυτές είναι οι λέξεις με τα περισσότερα «τιτιβίσματα» το 2020
Τα 3 βήματα καθημερινής περιποίησης της επιδερμίδας για κάθε ηλικία

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις