Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

04

Οκτωβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ – Χατζηνικολάου: “Γεννήθηκα αριστερή και θα πεθάνω αριστερή”
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ – Χατζηνικολάου: “Γεννήθηκα αριστερή και θα πεθάνω αριστερή”

Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ - Χατζηνικολάου: Η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ μίλησε για τα παιδικά της χρόνια και την ένταξή της στην Αντίσταση, ενώ αποκάλυψε πώς βίωσε τα δύσκολα χρόνια της κατοχής και πώς απέφυγε τον θάνατο

Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ – Χατζηνικολάου: Καλεσμένη στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου βρέθηκε το βράδυ της Δευτέρας (26/10) η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ παραχωρώντας μία συνέντευξη στην οποία μίλησε για όλους και όλα. Μία γυναίκα με τεράστια προσφορά στον χώρο των γραμμάτων, που αγάπησε την Ιστορία της χώρας μας και έβαλε σκοπό να μεταλαμπαδεύσει τα ελληνικά ιδανικά σε όλον τον κόσμο. Η φημισμένη Ελληνίδα Βυζαντινολόγος Ιστορικός μίλησε για τα παιδικά της χρόνια και την ένταξή της στην Αντίσταση, ενώ αποκάλυψε πώς βίωσε τα δύσκολα χρόνια της κατοχής και πώς απέφυγε το θάνατο. Ακόμα, η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ μίλησε για τις σπουδές της, το μεγάλο έρωτα της ζωής της και την ανάδειξή της στη θέση της πρώτης γυναίκας πρυτάνεως στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης.

Ως αντιστασιακή έδωσε πολλούς αγώνες για την ελευθερία και έφτασε μάλιστα πολύ κοντά στο θάνατο.

«Η Αντίσταση με έκανε αυτό που είμαι. Στο σχολείο που ήμουν οι Ιταλοί το έκαναν νοσοκομείο. Η καθηγήτρια μου είπε να κάνουμε μία ομάδα αντίστασης. Λεγόμασταν “Σπίθα”. Μου έδιναν τα κρυφά φυλλάδια για να τα πάω σε διάφορα μέρη».

«Όταν μπήκα στην ΕΠΟΝ δεν κοιμήθηκα σπίτι μου από 14 χρονών για να μην με πιάσουν. Όλα μου τα αδέλφια μου ήταν οργανωμένα. Το ψευδώνυμό μου ήταν “Νίκη”. Όταν γυρνούσα σπίτι μου η μάνα μου ήξερε ότι έχει διαδήλωση. Γιατί ήξερε ότι θέλω να πλυθώ για να μην με βρουν σκοτωμένη, λερωμένη»

Η καταξιωμένη Βυζαντινολόγος εξήγησε τους ιδεολογικούς λόγους που την κάνουν αριστερή αλλά δεν δίστασε να ασκήσει και την κριτική της στον Αλέξη Τσίπρα. «Γεννήθηκα αριστερή και θα πεθάνω αριστερή. Πιστεύω σε μία καλύτερη διανομή του δημόσιου πλούτου. Καμία φορά είμαι έξω φρενών με τον διχαστικό λόγο του Τσίπρα, του ηγέτη της Αριστεράς, με ενοχλεί».

Δείτε ακόμη

Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ: “Είναι το τέλος του πολιτισμού – Ενοχλήθηκα από τον Πούτιν”

Και η Ακρίτα ειρωνεύεται την Αρβελέρ

Ο Καρανίκας ειρωνεύεται την διακεκριμένη Αρβελέρ, το Twitter του απαντά καταλλήλως

Η κ. Αρβελέρ στους Πρωταγωνιστές: Δεν μπορούσαμε να βρούμε καλύτερο από τον Μητσοτάκη

“Αν δεν με έβριζε, θα αυτοκτονούσα” – Η σπουδαία Αρβελέρ, “τσακίζει” τον Πολάκη

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις