Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Μέρκελ – Ερντογάν ελληνοτουρκικά: Η επικοινωνία και το τριπλό τελεσίγραφο
ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ – Ερντογάν ελληνοτουρκικά: Η επικοινωνία και το τριπλό τελεσίγραφο

Μέρκελ - Ερντογάν ελληνοτουρκικά: Ο Ερντογάν ζήτησε την παρέμβαση της Μέρκελ για τη γαλλική αποστολή του αεροπλανοφόρου Charles De Gaulle.

Μέρκελ – Ερντογάν ελληνοτουρκικά: Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να εξέφρασε παράπονα στην Άνγκελα Μέρκελ για τη Γαλλία, διαμαρτυρόμενος για τη κινήσεις του Παρισιού στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται ότι ζήτησε από τη Γερμανίδα καγκελάριο να κάνει κάτι προκειμένου η Γαλλία να μην μπλέκεται στα πόδια της Τουρκίας και στην ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με το OPEN TV, τη ρώτησε τι δουλειά έχει να κατέβει στην Ανατολική Μεσόγειο το γαλλικό αεροπλανοφόρο “Charles De Gaulle” και με ποιο δικαίωμα η Γαλλία βρίσκεται “μέσα στα πόδια της Τουρκίας”. Η καγκελάριος απάντησε στον Τούρκο πρόεδρο ότι θα επιδιώξει επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, προκειμένου να λυθεί το ζήτημα, αλλά και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για να ξεκινήσουν άμεσα συνομιλίες. Αμέσως μετά θα επικοινωνήσει εκ νέου μαζί του.

Την Κυριακή, ο Τούρκος πρόεδρος είχε μυστηριώδη συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών με τον επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, Φαγιέζ αλ Σάρατζ. Η συνάντηση έγινε στην Κωνσταντινούπολη, χωρίς να δοθούν λεπτομέρειες, ενώ δεν έγιναν και δηλώσεις στον Τύπο.

Τελεσίγραφο σε Ερντογάν

Την ίδια στιγμή Βρυξέλλες, Γαλλία και Αυστρία έστειλαν νέο τελεσίγραφο προς τον Ταγίπ Ερντογάν ζητώντας του να σταματήσει τις προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Το Παρίσι που έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας καλεί την Άγκυρα να σταματήσει τις προκλήσεις και να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου πριν από τη Σύνοδο Κορυφής. “Υπάρχει μια ολόκληρη σειρά μέτρων. Έχουμε πολλές επιλογές και το γνωρίζει εκείνος” τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν. Ο Σαρλ Μισέλ είχε μία ακόμη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Πρόεδρο τον οποίο κάλεσε να απέχει από δραστηριότητες που αυξάνουν τις εντάσεις. Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που έχει καταθέσει πρόταση για πολυμερή διάσκεψη, σημείωσε πως μέσω του διαλόγου μπορούν να λυθούν οι παρούσες διαμάχες.

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπερ που κατηγόρησε την Άγκυρα πως παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. “Η Αυστρία θα συνεχίσει να μιλά τελείως ξεκάθαρα, όταν η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και τις αρχές του κράτους δικαίου ή εργαλειοποιεί πρόσφυγες και μετανάστες ως μέσο πίεσης”.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λορέντσο Γκουερίνι δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. “Η αποφασιστικότητα που δείχνει η Τουρκίας αποτελεί έναν εν δυνάμει κίνδυνο, λόγω της αύξησης της έντασης που μπορεί να προκαλέσει. Τις τελευταίες εβδομάδες είχαμε στιγμές κρίσιμης και ουσιαστικής κορύφωσης της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, που προκάλεσαν και εντάσεις με τη Γαλλία”, τόνισε ο Ιταλός υπουργός άμυνας”.

Τα ανοιχτά μέτωπα της Τουρκίας σε 3 ηπείρους

Δείτε ακόμη

Το σχέδιο της ΕΛΑΣ για τον Έβρο – Dones, θερμικές κάμερες, θωρακισμένα τζιπ
Γαλλία: Κυρίαρχο το ζήτημα κυρώσεων κατά της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
Μισέλ σε Ερντογάν: Η ΕΕ είναι σε πλήρη αλληλεγγύη με Ελλάδα και Κύπρο
Νέο προπαγανδιστικό βίντεο μέσα από το Oruc Reis: “Δεν θα επιτραπούν εκφοβισμοί στην περιοχή”
Πρόεδρος συνοριοφυλάκων: Ο Έβρος έμεινε όρθιος και θα μείνει όρθιος μπροστά στις ροές

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις