Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

06

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ελληνισμός της Ανατολής – ΑΠΘ: Νέο τμήμα για τον Μικρασιατικό πολιτισμό
ΕΛΛΑΔΑ

Ελληνισμός της Ανατολής – ΑΠΘ: Νέο τμήμα για τον Μικρασιατικό πολιτισμό

Ελληνισμός της Ανατολής - ΑΠΘ: Πρόκειται για νέα έδρα του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας

Την ικανοποίηση ενός αιτήματος χρόνων των ομάδων και των σωματείων προσφύγων στη Βόρεια Ελλάδα, πρόκειται να δημιουργήσει το ΑΠΘ, ιδρύοντας νέα έδρα σχετικά με τον Ελληνισμό της Ανατολής, η οποία θα ξεκινήσει να λειτουργεί στο Τμήμα Ιστορίας- Αρχαιολογίας του ΑΠΘ. Η θέση με γνωστικό αντικείμενο την «Ιστορία του Ελληνισμού της Ανατολής, 19ος-20ός αιώνας» κατανεμήθηκε μετά τις σχετικές αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας, της Συγκλήτου του ΑΠΘ και της συνέλευσης του Τμήματος και η προκήρυξη για την πλήρωσή της θα εκδοθεί άμεσα. Μέσω αυτού του τμήματος πρόκειται να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο η ιστορία και ο πολιτισμός των Μικρασιατών προσφύγων, καθώς και του ελληνισμού στην Ανατολή.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ επισημαίνεται πως «πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα του προσφυγικού κόσμου, μέσω της ικανοποίησης του οποίου η Ελληνική Πολιτεία τιμά με τον καλύτερο τρόπο τις εκδηλώσεις μνήμης για τη συμπλήρωση εκατό ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την υποχρεωτική Ανταλλαγή των Πληθυσμών στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λωζάννης». Τόσο μέσω της ανταλλαγής πληθυσμός, όσο και λόγω του διωγμού των Ελλήνων από τα παράλια της Μικράς Ασίας, ήρθε στην Ελλάδα ένα τεράστιο κύμα νέων ιδεών και καθημερινότητας και ενσωματώθηκαν πολλά στοιχεία στην κουλτούρα της μέχρι τότε Ελλάδας.

Οι δηλώσεις του προέδρου του τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας

Ο πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας, καθηγητής Ιάκωβος Μιχαηλίδης, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την Ελληνική Πολιτεία και ιδιαίτερα τον υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη για την κατανομή της συγκεκριμένης θέσης στο Τμήμα δηλώνοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «πρόκειται για μία συμβολική κίνηση με τεράστιο επιστημονικό αποτύπωμα, καθώς 100 χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή η Ελληνική Πολιτεία τιμά τον προσφυγικό ελληνισμό στο σύνολό του και δημιουργεί έδρα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, της πόλης που υποδέχθηκε τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων».

«Τα επόμενα χρόνια μέσω της θέσης αυτής θα συστηματοποιηθούν και θα αναδειχθούν ακόμη περισσότερο όψεις του ανεξάντλητου ιστορικού και πολιτισμικού αποθέματος του Ελληνισμού της Ανατολής, ενώ θα δημιουργηθούν επιστημονικά δίκτυα εντός και εκτός της ελληνικής επικράτειας, που θα διαχύσουν τη γνώση αυτή τόσο στην επιστημονική κοινότητα όσο και στην κοινωνία ευρύτερα», υπογράμμισε ο κ. Μιχαηλίδης. Ο καθηγητής Ιάκωβος Μιχαηλίδης έχει πραγματοποιήσει αρκετές έρευνες και δημοσιεύσεις σχετικά με την ιστορία των προσφύγων και τη Μικρασιατική καταστροφή.

Πηγή: newsit.gr

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις