Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Αγιά Σοφιά τζαμί: Πιθανόν την Παρασκευή η απόφαση
ΚΟΣΜΟΣ

Αγιά Σοφιά τζαμί: Πιθανόν την Παρασκευή η απόφαση

Αγιά Σοφιά τζαμί: Πολύ πιθανό να ανακοινωθεί την Παρασκευή η απόφαση για την μετατροπή της Αγιά Σοφιάς από μουσείο σε τζαμί όπως αναφέρουν Τούρκοι αξιωματούχοι στο Reuters.

Αγιά Σοφιά τζαμί: Το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας είναι πιθανό να ανακοινώσει αύριο, ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης σε μουσείο το 1934 ήταν παράνομη, δήλωσαν στο Reuters Τούρκοι αξιωματούχοι, και να ανοίξει έτσι τον δρόμο για την μετατροπή της σε τζαμί. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προτείνει τη μετατροπή σε τζαμί της Αγίας Σοφίας, του ναού του έκτου αιώνα που έχει περιληφθεί στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και είναι σήμερα ένα από τα μνημεία της Τουρκίας που δέχονται τις περισσότερες επισκέψεις.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η προοπτική μιας τέτοιας ενέργειας έχει προκαλέσει ανησυχία μεταξύ Αμερικανών, Ρώσων και Ελλήνων αξιωματούχων πριν από την ετυμηγορία του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της Τουρκίας, το οποίο πραγματοποίησε ακροαματική συνεδρίαση για το θέμα την περασμένη Πέμπτη. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο Τούρκος πρόεδρος έστησε ένα κακόγουστο σόου στην Αγιά Σοφιά με αφορμή την επέτειο της Αλωσης της Κωνσταντινούπολης. Αυτό που εξετάζει το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας είναι η νομιμότητα της απόφασης που ελήφθη το 1934, δέκα χρόνια μετά τη δημιουργία της σύγχρονης λαϊκής Τουρκικής Δημοκρατίας από τον Μουσταφά Κεμάλ, για τη μετατροπή του κτιρίου σε μουσείο.

Δείτε ακόμη

Η Πάρις Χίλτον “τρολάρει” εκλογές και Τράμπ
Ατιμωτική απόλυση για την πρεσβευτή και όλο το προσωπικό της αλβανικής πρεσβείας στην Αθήνα
Βίντεο: Ήρωας έπιασε με βουτιά παιδί που πέταξε η μητέρα του από φλεγόμενο κτίριο – Τη βρήκαν νεκρή

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις