Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τρομοκρατική επίθεση Ρέντινγκ: Ο υφυπουργός Ασφαλείας έκανε λόγο για “Σοκαριστική ενέργεια”
ΚΟΣΜΟΣ

Τρομοκρατική επίθεση Ρέντινγκ: Ο υφυπουργός Ασφαλείας έκανε λόγο για “Σοκαριστική ενέργεια”

Τρομοκρατική επίθεση Ρέντινγκ: Μέχρι στιγμής το μόνο θύμα της επίθεσης που έχει κατονομαστεί είναι ο 36χρονος δάσκαλος Τζέιμς Φερλόνγκ.

Τρομοκρατική επίθεση Ρέντινγκ: Η αστυνομία ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι θεωρεί την επίθεση, που σημειώθηκε το Σάββατο το βράδυ σε πάρκο του Ρέντινγκ στη νότια Αγγλία, τρομοκρατική. “Είναι μια σοκαριστική και σκληρή ενέργεια αυτή που είδαμε στο Ρέντινγκ”, σχολίασε ο Τζέιμς Μπρόκενσαϊρ, υφυπουργός Ασφάλειας της Βρετανίας. Πηγή των δυτικών υπηρεσιών ασφαλείας, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, δήλωσε στο Reuters ότι ο δράστης είναι ένας 25χρονος Λίβυος με το όνομα Χαΐρι Σαανταλάχ. Η πηγή αυτή επεσήμανε ότι ο Σαανταλάχ είχε βρεθεί στο στόχαστρο της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας της Βρετανίας (MI5). Αυτό έγινε πέρυσι όταν η υπηρεσία ενημερώθηκε για τα σχέδιά του να ταξιδέψει στο εξωτερικό για λόγους που συνδέονται με την εξτρεμιστική δράση, αν και τελικά δεν τα κατάφερε.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά ο Μπρόκενσαϊρ απάντησε ότι η κυβέρνηση δεν σχολιάζει θέματα που αφορούν τις υπηρεσίες Πληροφορίών. Η Τάνια Μπάσετ, μια εκπρόσωπος της Εθνικής Ένωσης Δικαστικών Επιμελητών της Βρετανίας, δήλωσε χθες Κυριακή ότι: “ο ύποπτος είναι Λίβυος πρόσφυγας με βεβαρημένο ποινικό μητρώο για εγκλήματα που δεν συνδέονται με την τρομοκρατία”. Η ίδια πρόσθεσε μάλιστα ότι ο άνθρωπος αυτός αντιμετωπίζει σοβαρά διανοητικά προβλήματα. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες του BBC και άλλων μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο συλληφθείς ήταν αιτών άσυλο και έχει καταδικαστεί για βία, γεγονός που σημαίνει ότι με την ολοκλήρωση της ποινής θα μπορούσε να έχει απελαθεί. Μέχρι στιγμής το μόνο θύμα της επίθεσης που έχει κατονομαστεί είναι ο 36χρονος δάσκαλος Τζέιμς Φερλόνγκ.

Τρομοκρατική επίθεση Ρέντινγκ: Ποιος είναι ο δράστης 

Σύμφωνα με την Daily Mail, ο φερόμενος δράστης της επίθεσης ονομάζεται Καΐρι Σααντάλαχ, είναι 25 ετών και έφυγε από τη Λιβύη πριν από εφτά χρόνια ενώ ήταν αιτών άσυλο στη Βρετανία επειδή φοβόταν τους ισλαμιστές ενώ αργότερα ασπάστηκε τον Χριστιανισμό. Συγγενής του είπε στη βρετανική εφημερίδα ότι έφθασε σαν τουρίστας το 2012, προτού ζητήσει άσυλο γιατί κινδύνευε από ισλαμιστές εξτρεμιστές επειδή δεν ζούσε αυστηρή θρησκευτική ζωή στη Λιβύη. Τότε ασπάστηκε τον Χριστιανισμό, πριν από τρία χρόνια και φέρεται να έχει τατουάζ με έναν σταυρό σε ένα από τα μπράτσα του.

Μιλώντας στην Daily Mail μετά την επίθεση, ο ξάδερφός του που ζει στη Λιβύη και δεν ήθελε να κατονομαστεί είπε: “Δεν μπορώ να το πιστέψω, δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα έκανε κάτι τέτοιο ή θα εμπλεκόταν σε οτιδήποτε είχε να κάνει με τρομοκρατία. Ο Καΐρι είχε πάει αρκετές φορές στη Βρετανία, αλλά στο τέλος του 2012 ταξίδεψε εκεί ως τουρίστας και αποφάσισε να παραμείνει… ήθελε να ζητήσει άσυλο καθώς κινδύνευε από τους εξτρεμιστές στη Λιβύη επειδή του άρεσε να πίνει και να έχει κοινωνική ζωή και στην ουσία δεν διήγε βίο αυστηρά θρησκευτικό. Είχε μπλέξει στην Αγγλία και μπορεί να ήταν επιθετικός αλλά ούτε καν φαντάζομαι ότι θα έκανε κάτι τόσο σοβαρό όπως αυτό”.

Τρομοκρατική ενέργεια η επίθεση στο Ρέντινγκ - Ποιος είναι ο δράστης - ΒΙΝΤΕΟ

Τρομοκρατική επίθεση Ρέντινγκ: Τι δήλωσαν οι αξιωματούχοι της χώρας

Ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος χαρακτήρισε αποτρόπαιο το περιστατικό, είχε σήμερα συνάντηση με αξιωματούχους ασφαλείας, με υπουργούς πρώτης γραμμής και με στελέχη της αστυνομίας για να ενημερωθεί για την εξέλιξη της κατάστασης, είπε ένας εκπρόσωπος του πρωθυπουργού. Αρχικά τόσο η αστυνομία όσο και η κυβέρνηση είχαν ανακοινώσει ότι το συμβάν δεν παραπέμπει σε τρομοκρατία.Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν χθες κατά τις απογευματινές ώρες έπειτα από μια αντιρατσιστική διαδήλωση στο πάρκο Φόρμπερι Γκάρντενς, αλλά δεν φαίνεται να συνδέονται με αυτήν.

“Η διαδήλωση του κινήματος Black Lives Matter είχε τελειώσει τρεις ώρες νωρίτερα και ήταν από κάθε άποψη ειρηνική, αυτή η επίθεση δεν συνδέεται καθόλου με την διαδήλωση”, δήλωσε ο Τζέισον Μπροκ, ο επικεφαλής του τοπικού συμβουλίου, στο BBC. Σύμφωνα με έναν αυτόπτη μάρτυρα, ένας άνδρας κατευθύνθηκε ξαφνικά προς το μέρος που καθόταν μια παρέα 8 με 10 ατόμων και άρχισε να τους μαχαιρώνει. “Πρόκειται για μια στυγερή ενέργεια”, δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος της βρετανικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας Νιλ Μπάσου, ο οποίος πρόσθεσε ότι τον δράστη ακινητοποίησαν άοπλοι αστυνομικοί. Ο Μπάσου είπε ότι η αντιτρομοκρατική υπηρεσία ηγείται τώρα της έρευνας και ότι η επίθεση δεν συνδέεται με την αντιρατσιστική διαδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί στο ίδιο πάρκο λίγες ώρες νωρίτερα.

Δείτε ακόμη

Δεύτερο κύμα κορονοϊού στη Νότια Κορέα
Με σκυμμένο το κεφάλι και λυμένη γραβάτα – Η viral εικόνα του Ντόναλντ Τραμπ
Νεκρή 18χρονη Ρωσίδα influencer – Είχε πλουτίσει ήδη από τα 15

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις