Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

07

Οκτωβρίου 2022

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Μέρκελ κορονοϊός: Να ξεπεράσουμε την κρίση του κορονοϊού
ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ κορονοϊός: Να ξεπεράσουμε την κρίση του κορονοϊού

Μέρκελ κορονοϊός: «Η Ευρώπη μας χρειάζεται όπως ακριβώς την χρειαζόμαστε κι εμείς. Ενωμένοι, κατά τρόπο βιώσιμο και με το βλέμμα στο μέλλον» αναφέρει χαρακτηριστικά η Άνγκελα Μέρκελ.

Μέρκελ κορονοϊός: Για τον κοινό στόχο της Ευρώπης που δεν είναι άλλος από το να ξεπεραστεί η κρίση έκανε λόγο η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Ευρώπη μας χρειάζεται όπως ακριβώς την χρειαζόμαστε κι εμείς. Ενωμένοι, κατά τρόπο βιώσιμο και με το βλέμμα στο μέλλον». Αυτά ήταν τα λόγια της κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ομιλίας της στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα είναι και το κεντρικό σύνθημα της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. που αναλαμβάνει η Γερμανία την 1η Ιουλίου. Η Μέρκελ περιέγραψε την πανδημία του κορονοϊού ως «την σοβαρότερη πρόκληση στην ιστορία της Ε.Ε.» και επισήμανε ότι αυτή η κρίση «διαφέρει από άλλες», καθώς «μερικές εβδομάδες οικονομικής ακινησίας ήταν αρκετές για να καταστραφούν όσα επί χρόνια χτίζαμε».

Οι συνέπειές της, πρόσθεσε, πλήττουν τους πάντες και οξύνουν την ανισότητα στην ευρωπαϊκή κοινότητα, αναφέροντας ότι η συνοχή και η αλληλεγγύη δεν υπήρξαν ποτέ πιο σημαντικές. «Η πανδημία ανέδειξε πόσο εύθραυστο είναι το ευρωπαϊκό εγχείρημα», είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για αντανακλαστικά, τα οποία στην αρχή της κρίσης ήταν «περισσότερο εθνικά από ό,τι ευρωπαϊκά» και «ανόητα». Αναφερόμενη στο ευρωπαϊκό ταμείο ανασυγκρότησης, η καγκελάριος επαίνεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Πρόεδρό της, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την ταχεία αντίδραση, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η πρόταση των Βρυξελλών περιλαμβάνει στοιχεία της σχετικής γερμανογαλλικής πρότασης.

Μέρκελ κορονοϊός: «Καμία χώρα δεν μπορεί να ξεπεράσει μόνη της αυτή την κατάσταση»

Το ταμείο είναι «μια επείγουσα προσφορά της στιγμής, προκειμένου να καταστεί εφικτή η βιώσιμη ανάκαμψη όλων των κρατών», συνέχισε η κα Μέρκελ και τόνισε για μια ακόμη φορά ότι «καμία χώρα δεν μπορεί να ξεπεράσει μόνη της» αυτή την κατάσταση. Η ίδια ωστόσο, αν και σημείωσε την ανάγκη για γρήγορες και αποφασιστικές διαδικασίες, έσπευσε να περιορίσει τις προσδοκίες για συμφωνία κατά το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τονίζοντας ότι «οι αποφάσεις θα μπορούν να ληφθούν στην πρώτη Σύνοδο Κορυφής με φυσική παρουσία» και επαναλαμβάνοντας την έκκλησή της για ευρωπαϊκές και όχι εθνικές συμπεριφορές από τα κράτη – μέλη. «Η υπέρβαση της κρίσης θα είναι αποφασιστική για την ευημερία των πολιτών και για τον ρόλο της Ε.Ε. στον κόσμο.

Η απάντηση στις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες (της πανδημίας) δεν επιτρέπεται να είναι η επιστροφή μας προηγούμενες συμπεριφορές. Γνωρίζουμε ότι άλλοι ενεργούν τώρα πολύ δυναμικά», δήλωσε η κα Μέρκελ, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να μην προκληθεί ρήγμα μεταξύ των κρατών – μελών και να μην εξασθενίσει η εσωτερική αγορά της Ε.Ε. «Το θέμα είναι να αποτρέψουμε όλο αυτό να οδηγήσει σε μόνιμη διάσπαση στην Ευρώπη», δήλωσε αναφερόμενη στις «ακραίες δυνάμεις», οι οποίες περιμένουν, όπως είπε, για να προκαλέσουν κοινωνική ανησυχία και να μεταδώσουν ανασφάλεια. «Οι λαϊκιστές περιμένουν τις οικονομικές κρίσεις, προκειμένου να τις εκμεταλλευτούν πολιτικά», συνέχισε. Σε αυτό το σημείο η πτέρυγα της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) χειροκρότησε επιδεικτικά, για να απαντήσει η κα Μέρκελ: «Όποιος έχει τη μύγα…».

«Είμαι πεπεισμένη: Η προσήλωση στην Ευρώπη αξίζει τον κόπο», αναφέρει η καγκελάριος

Σε ό,τι αφορά την γερμανική Προεδρία στο Συμβούλιο της Ε.Ε., η καγκελάριος έκανε λόγο για επιπλέον τρεις προτεραιότητες, την προστασία του κλίματος, την συνεργασία με την Αφρική και για το θέμα της πανδημίας και τον «ανοιχτό διάλογο» με την Κίνα και έκλεισε την ομιλία της λέγοντας: «Είμαι πεπεισμένη: Η προσήλωση στην Ευρώπη αξίζει τον κόπο».

Δείτε ακόμη

Γερμανοί ερευνητές έχουν «αποδείξεις» ότι η μικρή Μαντλίν είναι νεκρή
Ειδικό τούνελ απολύμανσης για τους επισκέπτες του Πούτιν στην κατοικία του
Μαντλίν: Οι γονείς διαψεύδουν τον Γερμανό εισαγγελέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις