Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΚΑ / FIBA – Γενέθλια: Κυρία ετών 88
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

FIBA – Γενέθλια: Κυρία ετών 88

FIBA - Γενέθλια: Από …υιοθετημένο του Χάντμπολ, δεύτερο παιχνίδι σε δημοφιλία παγκοσμίως μετά τον βασιλιά ποδόσφαιρο - Η ελληνική παρουσία

FIBA – Γενέθλια: Η Διεθνής Ομοσπονδία Χάντμπολ μέχρι το 1934 περιελάμβανε στο χαρτοφυλάκιό της κι ένα ερασιτεχνικό σπορ, ένα παιχνίδι που ακόμα δεν είχε καν μάθει όλος ο κόσμος. Ενα μείγμα χάντμπολ, ποδοσφαίρου και άλλων αθλημάτων που είχε εφεύρει ένας …περίεργος Αμερικανός. Βάζοντας έναν κουβά σε ένα στύλο και προσπαθώντας να μάθει τους αθλούμενούς του να βάλουν μία μπάλα μέσα στον κουβά. Η …υποομοσπονδία που μόλις προ διετίας είχε σχηματισθεί και αναγνωριστεί από την ΔΟΕ, ονομαζόταν γαλλιστί Federation Internationale se Basket-ball Amateure. Aka FIBA!

Μία μέρα σαν τη σημερινή, 18 Ιούνη 1932 ιδρύθηκε η ανώτερη μπασκετική αρχή. Με ιδρυτικά μέλη της τις Ομοσπονδίες καλαθόσφαιρας Ελλάδας, Αργεντινής, Τσεχοσλοβακίας, Ιταλίας, Λετονίας, Πορτογαλίας, Ρουμανίας, Ελβετίας. Η ΦΙΜΠΑ έκτοτε έχει αλλάξει τέσσερις όλους κι όλους γενικούς γραμματείς. Για 44 χρόνια ηγείτο ο Ρενάτο Ουίλιαμ Τζόουνς, για 28 χρόνια ο Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς, για μόλις 15 έτη ο Πάτρικ Μπάουμαν και από πρόπερσι ο Ανδρέας Ζαγκλής.

Ο Βολιώτης Γ.Γ. της ΦΙΜΠΑ κ. Ανδρέας Ζαγκλής (δεξιά)

FIBA – Γενέθλια: Χωρίς αντίπαλο μόνο στις εθνικές

Η ΦΙΜΠΑ έχει αναστατωθεί στα διασυλλογικά και έχει μεγάλο αντίπαλο σε κάθε διοργάνωση μία αντίστοιχη της Euroleague. Μάλιστα η μάχη στο πρωτο της και δεύτερο στάδιο βρήκε νικητές τους συλλόγους και τη λίγκας τους. Με τη Euroleague να είναι το πρώτο μαγαζί της μπασκετικής πιάτσας στην Ευρώπη και μόνο το -επίσης εκτός ΦΙΜΠΑ- ΝΒΑ να υπερτερεί αυτής! Ομως με το BCL (Basketball Champions League) αρχίζει να κάνει βήμα βήμα την αντεπίθεσή της η ΦΙΜΠΑ. Οσον αφορά στις εθνικές διοργανώσεις, το Eurobasket και το Mundobasket αμφότερα υπό τη σκέπη της και χωρίς ανταγωνισμό. Θεωρούνται, δε, μαζί με το Ολυμπιακό Τουρνουά (συνδιοργάνωση με την ΔΟΕ) οι κορυφαίες διοργανώσεις μπάσκετ.

FIBA – Γενέθλια: Από τον fake ερασιτεχνισμό στην Dream Team

Στο ότι η Ομοσπονδία Μπάσκετ, δε, ήταν αρχικά μέλος ως ομοσπονδία ερασιτεχνών της Διεθνούς Χάντμπολ, έγκειται και ο αποκλεισμός του ΝΒΑ μέχρι και τους Ολυμπιακούς της Ατλάντα. Ο fake ερασιτεχνικός μανδύας που ντύνονταν οι εκτός ΝΒΑ παίκτες λειτουργούσε ως “κοκκινη κάρτα” για τους επαγγελματίες παικταράδες. Μέχρι που η ΦΙΜΠΑ ξεπέρασε κάθε αγκύλωση και πέταξε τον προσδιορισμό “ερασιτεχνών” επί ημερών Στάνκοβιτς (1989). Και επέτρεψε έτσι την ενοποίηση με το ΝΒΑ. Και μας χάρισαν λίγα χρόνια αργότερα την κορυφαία ομάδα μπάσκετ που έχουν δει τα παρκέ. Την Ντριμ Τιμ των Τζόρνταν, Μάτζικ, Μπερντ, Μπάρκλεϊ κ.ά.

Στερν (αριστερά) και Στάνκοβιτς άλλαξαν τον κόσμο του μπάσκετ

Δείτε ακόμη:

Δεν κατακυρώθηκε εξόφθαλμο γκολ της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ!
Πλάκα στη Οσασούνα η Ατλέτικο ξαναμπήκε στο χορό του Τσάμπιονς Λιγκ
Υποψήφιος για τη Σούπερ Λιγκ ο Μπουτσικάρης

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις