Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τουρκία Ιράκ εισβολή: Στόχος οι Κούρδοι αντάρτες
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία Ιράκ εισβολή: Στόχος οι Κούρδοι αντάρτες

Τουρκία Ιράκ εισβολή: «Νύχια της Τίγρης» ονομάζεται η στρατιωτική επιχείρηση εισβολής στρατευμάτων στο βόρειο Ιράκ, όπως ανακοίνωσε τα ξημερώματα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Τουρκία Ιράκ εισβολή: «Νύχια της Τίγρης» αποκαλεί η Τουρκία την στρατιωτική επιχείρηση με την εισβολή στρατευμάτων στο βόρειο Ιράκ την οποία ανακοίνωσε σήμερα τα ξημερώματα το τουρκικός υπουργείο Άμυνας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση στόχος της εισβολής είναι αντάρτες των Κούρδων του ΡΚΚ. Η επιχείρηση είχε ξεκινήσει από το βράδυ της Κυριακής όταν τουρκικά μαχητικά βομβάρδισαν περιοχές στις οποίες κατοικούν κυρίως Κούρδοι.

Οι νέες επιχειρήσεις καταγράφονται καθώς η Άγκυρα διατείνεται πως καταγράφεται αύξηση των επιθέσεων ανταρτών εναντίον βάσεων του τουρκικού στρατού. Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε σήμερα ότι αεροσκάφη της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας έπληξαν θέσεις Κούρδων αυτονομιστών ανταρτών στην περιοχή Χαφτάνιν του βόρειου Ιράκ, στη δεύτερη επιχείρηση που εξαπολύεται εναντίον του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) τις τελευταίες ημέρες. Έκανε επίσης σαφές ότι στην περιοχή επιχειρούν τούρκοι καταδρομείς.

Τουρκία Ιράκ εισβολή: Η δήλωση του Υπουργείου Άμυνας

«Η επιχείρηση «Νύχια της Τίγρης» άρχισε. «Οι ηρωικοί καταδρομείς μας βρίσκονται στη Χαφτάνιν», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας μέσω Twitter, χωρίς να διευκρινίσει πόσα είναι τα στελέχη των τουρκικών Ειδικών Δυνάμεων που συμμετέχουν σε αυτή την επιχείρηση». Οι Τούρκοι καταδρομείς «υποστηρίζονται από ελικόπτερα, από οπλισμένα και άοπλα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη» και μεταφέρθηκαν από την αεροπορία, συνέχισε. Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας δικαιολόγησε την επιχείρηση αυτή επικαλούμενο την πρόσφατη αναζωπύρωση των επιθέσεων ανταρτών εναντίον «αστυνομικών τμημάτων μας και βάσεων» του τουρκικού στρατού κοντά στα σύνορα με το Ιράκ. Συμπλήρωσε ότι πριν από την ανάπτυξη των καταδρομέων, έγιναν εντατικοί βομβαρδισμοί από το Πυροβολικό.

Τουρκία Ιράκ εισβολή: Επανειλημμένες οι απειλές της Άγκυρας

Στο κέντρο επιχειρήσεων βρέθηκε και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ. Η επιχείρηση εκτιμάται ότι θα προκαλέσει εκ νέου τριβές ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Βαγδάτη, η οποία κάλεσε την Τρίτη τον Τούρκο πρεσβευτή για να του εκφράσει τη διαμαρτυρία της ιρακινής κυβέρνησης για τους βομβαρδισμούς της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας τα προηγούμενα 24ωρα. Η τουρκική κυβέρνηση έχει απειλήσει επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια ότι θα εξαπολύσει χερσαία εκκαθαριστική επιχείρηση εναντίον των βάσεων του PKK στις ορεινές περιοχές Καντίλ και Σίντζαρ. Το PKK, τρομοκρατική οργάνωση για τις κυβερνήσεις της Τουρκίας, των ΗΠΑ και της ΕΕ, πήρε τα όπλα εναντίον του τουρκικού κράτους το 1984. Στον πόλεμο χαμηλής έντασης έκτοτε, κυρίως στις επαρχίες της νοτιοανατολικής Τουρκίας, έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 40.000 άνθρωποι.

Δείτε ακόμη

Ο απίστευτος Πούτιν – Ολόκληρο… τούνελ, για να μην τον πλησιάσει ο ιός (vid)
Στον Πανάγιο Τάφο ο Μητσοτάκης: «Ευχαριστώ τον Θεό»
Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Ινδίας και Κίνας

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις