Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Διαδηλώσεις στις ΗΠΑ – Τζορτζ Φλόιντ: Συνεχίζεται το χάος – Τρεις ακόμη νεκροί
ΚΟΣΜΟΣ

Διαδηλώσεις στις ΗΠΑ – Τζορτζ Φλόιντ: Συνεχίζεται το χάος – Τρεις ακόμη νεκροί

Διαδηλώσεις στις ΗΠΑ - Τζορτζ Φλόιντ: Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στις ΗΠΑ, καθώς άλλοι τρεις νεκροί προστίθενται στην τραγική λίστα των θυμάτων κατά τις διαδηλώσεις για τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη.

Διαδηλώσεις στις ΗΠΑ – Τζορτζ Φλόιντ: Οι ΗΠΑ φλέγονται και η βία κυριαρχεί μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, καθώς έξι ημέρες μετά, τα επεισόδια και οι συγκρούσεις κλιμακώνονται και εξαπλώνονται σε δεκάδες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών με εικόνες χάους να κάνουν τον γύρο του κόσμου. Οι δήμαρχοι και οι κυβερνήτες ζητούν ηρεμία και στρέφονται σε απαγορεύσεις κυκλοφορίας και αποστολές της Εθνικής Φρουράς για να προσπαθήσουν να ελαχιστοποιήσουν τις ταραχές. Σύμφωνα με το ABC News η Εθνική Φρουρά έχει ενεργοποιηθεί σε 21 πολιτείες: Κολοράντο, Τζόρτζια, Κεντάκι, Μινεσότα, Οχάιο, Τενεσί, Τέξας, Ουάσιγκτον, Ουισκόνσιν, Γιούτα, Βόρεια Ντακότα, Καλιφόρνια, Μιζούρι, Βιρτζίνια, Κάνσας, Ιλλινόις, Νεβάδα, Ιντιάνα, Βόρεια Καρολίνα, Αριζόνα και Φλόριντα.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ένας άντρας στο Λούισβιλ δέχθηκε θανάσιμα πυρά από την τοπική αστυνομία. Σύμφωνα με τοπικά μέσα οι αστυνομίκοι δήλωσαν ότι δέχθηκαν πυρά προτού ανοίξουν με τη σειρά τους πυρ. Η αστυνομία είπε ότι προσπαθούσε να καθαρίσει ένα μεγάλο πλήθος σε χώρο στάθμευσης, σύμφωνα με τον WLKY. Ο σταθμός αναφέρει ότι αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι οι άνθρωποι που βρίσκονταν εκεί δεν διαμαρτύρονταν και απλά αγνοούσαν την απαγόρευση κυκλοφορίας που ισχύει στην πόλη. Παράλληλα, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά το ξέσπασμα ταραχών στο Ντάβενπορτ, δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας σε συνέντευξη Τύπου νωρίς το πρωί τη Δευτέρα.

Χάος στις ΗΠΑ: Διαδηλωτές έξω από το Λευκό Οίκο

Διαδηλώσεις στις ΗΠΑ – Τζορτζ Φλόιντ: Αστυνομικοί σε ενέδρα

Περίπου στις 10 μ.μ. της Κυριακής, η αστυνομία κλήθηκε για επεισόδιο σε εμπορικό κέντρο NorthPark Mall που αφορούσε 100 οχήματα και “ταραχές”, δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας του Ντάβενπορτ Πολ Σίκορσκι στη συνέντευξη Τύπου. Περίπου στις 5 π.μ., η αστυνομία απάντησε σε δεκάδες επιβεβαιωμένα περιστατικά πυροβολισμών στην πόλη όπου υπήρχαν τέσσερα θύματα πυροβολισμών, είπε ο Σικόρκι ενώ η αστυνομία ερευνά τους θανάτους ως ανθρωποκτονίες.

Την ίδια στιγμή αστυνομικοί έπεσαν σε ενέδρα σε άλλη περιοχή. Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε από πυρά. “Δεν ήταν σαν να διαμαρτύρονταν όπως το Σάββατο”, δήλωσε ο Σικόρσκι. “Αυτό που βιώσαμε ήταν εντελώς απαράδεκτο και δεν τιμά τη μνήμη του κ. Floyd”.

Μαρτυρία Έλληνα για τις σκηνές χάους στις ΗΠΑ

Στη φυλακή για λόγους ασφαλείας ο δολοφόνος του Τζοτζ Φλόιντ

Στο μεταξύ, ο Derek Chauvin, ο αστυνομικός που κατηγορείται για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, μεταφέρθηκε στην κρατική φυλακή στο Oak Park Heights της Μινεσότα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο σερίφης της κομητείας Hennepin υπέβαλε το αίτημα να τον μετακινήσει λόγω ανησυχιών σχετικά με τον μεγάλο αριθμό ατόμων που θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγηθούν σήμερα στο κρατητήριο, κάνοντας λόγο και για φόβους εξάπλωσης του COVID-19. Να σημειωθεί ότι η ημερομηνία δικαστηρίου του έχει επισπευσθεί για την επόμενη Δευτέρα, 8 Ιουνίου στις 2:30 μ.μ. τοπική ώρα.

Ο δήμαρχος της πόλης σκοπεύει να θέσει σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ της Δευτέρας.

Αστυνομικοί αλληλέγγυοι με τους διαδηλωτές

Σε κάποιες πολιτείες, ορισμένοι ένστολοι κράτησαν μια τελείως διαφορετική στάση. Στο νότιο Τέξας, αστυνομικοί μοίρασαν πίτσες στους διαδηλωτές. Στην Σάντα Κρουζ της Καλιφόρνιας κάποιοι αστυνομικοί γονάτισαν στον δρόμο μαζί με τους διαδηλωτές προς τιμήν του νεκρού συμπολίτη τους. Το ίδιο συνέβη και στο Μαϊάμι, όπου αστυνομικοί στο Κόραλ Γκέιμπλς συμμετείχαν σε προσευχή στη μνήμη του Τζορτζ Φλόιντ, γονατίζοντας μαζί με τους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το τοπικό τμήμα.

Όπως αναφέρει ο τοπικός ανταποκριτής του CBS, ιερωμένος της τοπικής κοινότητας ηγήθηκε της προσευχής των συγκεντρωμένων για τον Τζορτζ Φλόιντ με τα μέλη του τοπικού αστυνομικού τμήματος να γονατίζουν μαζί με τους διαδηλωτές σε ένδειξη αλληλεγγύης.

Δείτε ακόμη

Τζορτζ Φλόιντ: Αστυνομικοί γονατίζουν μαζί με διαδηλωτές
“Όχι άλλα λεφτά στους τεμπέληδες” – Πρόκληση Elsevier εν μέσω κρίσης
Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Στο φως νέο βίντεο – Τον χτυπούσαν και μέσα στο περιπολικό
Στο καταφύγιο του Λευκού Οίκου ο Τραμπ και η οικογένειά του
Νέο βίντεο σοκ από τις ΗΠΑ: Βάνδαλοι ξυλοκοπούν άγρια πολίτη

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις