Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

10

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΚΑ / Αγγλία – κορωναϊός: “Τα σπορ έφεραν θάνατο”!
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Αγγλία – κορωναϊός: “Τα σπορ έφεραν θάνατο”!

Αγγλία - κορωναϊός: “Δύο αθλητικά γεγονότα προκάλεσαν θάνατο” λέει ο καθηγητής γενετικής Σπέκτορ για Λιβερπουλ -Ατλέτικο και Ιπποδρομιακό Φεστιβάλ Τσέλτεναμ

Αγγλία – κορωναϊός: Σε δηλώσεις που σηκώνουν τεράστια κουβέντα προέβη ο καθηγητής Τιμ Σπέκτορ. Επιστήμονας γενετιστής που ηγείται του μεγαλύτερου ιδιωτικού προγράμματος παρακολούθησης Covid-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο! Για αθλητικά γεγονότα που πραγματοποιήθηκαν τον Μάρτιο “προκάλεσαν αυξημένο πονο και θάνατο” μίλησε ο Σπέκτορ. Ο λόγος για τα… hotspot κορωναϊού, όπως χαρακτηρίστηκαν, το ιπποδρομιακό Φεστιβάλ του Τσέλτεναμ και τον αγώνα του Τσάμπιονς Λιγκ Λίβερπουλ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Γι αυτά τα event ο Σπέκτορ υπογράμμισε πως ”τα ποσοστά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε τοπικό επίπεδο αυξήθηκαν πολλαπλασιαστικά”.

Πριν από λιγότερους από τρεις μήνες, ο αθλητισμός σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο συνέχιζε κανονικά, παρά την επικείμενη απειλή του κορωναϊού. Κι αυτό παρότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ήδη είχαν κλείσει τις πόρτες σε θεατές. Η και είχαν προχωρήσει σε αναστολή δραστηριοτήτων. Οι αθλητικοί φορείς του Ηνωμένου Βασιλείου, όμως, ακολουθούσαν τις εντολές Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος δήλωνε “οι άνθρωποι πρέπει όσο το δυνατόν περισσότερο, να κάνουν τις δουλειές τους ως συνήθως”. Η περίφημη “ανοσία της αγέλης” στρατηγική που άλλαξε υπό το βάρος των χιλιάδων θανάτων.

Αγγλία – κορωναϊός: Η Ευρώπη σταματούσε, η Βρετανία ξεσάλωνε!

Αγγλία – κορωναϊός: Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου, υπήρχε πλήρες πρόγραμμα ποδοσφαίρου τόσο στην Αγγλία όσο και στη Σκωτία. Αλλά και πέντε συναντήσεις ιπποδρομιών. Και το μεγάλο τουρνουά ράγκμπι “Six Nations” στο Τουίκεναμ, στα σύνορα Αγγλίας και Ουαλίας – στο οποίο παραβρέθηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός! Την ίδια ώρα, ένας αγώνας για το Six Nations Cup στο Δουβλίνο (στην ελεύθερη Ιρλανδία, η οποία παραμένει στην Ε.Ε.) είχε ήδη αναβληθεί, όπως και το κινεζικό Γκραν Πρι της F1, αλλά και ποδοσφαιρικοί αγώνες στη βόρεια Ιταλία. Και η υπόλοιπη Ευρώπη ακολουθούσε.

Η στάση της βρετανικής κυβέρνησης παρέμεινε συνεπής και εκτεθειμένη στις συνέπειες της πανδημίας. Μόλις 24 ώρες πριν το Ιπποδρομιακό Φεστιβάλ του Τσέλτεναμ -με παρουσία 250.000 θεατών (!!!)- στις 10 Μαρτίου, ο υπουργός Πολιτισμού Ολιβερ Ντάουντεν είχε απορρίψει τις αυξανόμενες εκκλήσεις για απαγόρευση μαζικών υπαίθριων συγκεντρώσεων. “Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τους ανθρώπους να μην παρευρεθούν σε τέτοιες εκδηλώσεις. Ούτε και να τις ακυρώσουν σε αυτό το στάδιο”. Αυτό έλεγε τις κρίσιμες μέρες ο Ντάουντεν. Σήμερα, ο καθηγητής Σπέκτορ κατακεραυνώνει ακριβώς αυτή τη λήψη αποφάσεων: “Οι άνθρωποι πιθανότατα θα έχουν πεθάνει πρόωρα” αναφέρει και εστιάζει ακριβώς στην απόφαση αυτή.

Αγγλία – κορωναϊός: “Αγνοούσαμε κάθε κίνδυνο μετάδοσης”

Αγγλία – κορωναϊός: Όταν ρωτήθηκε, δε, αν οι χιλιάδες Ισπανοί που ταξίδεψαν στο Λίβερπουλ για το παιχνίδι Τσάμπιονς Λιγκ με την Ατλέτικο Μαδρίτης συνέβαλαν στα αυξημένα κρούσματα στην περιοχή, ο Σέκτορ είπε: “Είναι αδύνατο να πούμε με βεβαιότητα, αλλά οι αριθμοί που εμφανίστηκαν την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου, το Λίβερπουλ και το Τσέλτεναμ ήταν μεταξύ των περιοχών με τον υψηλότερο αριθμό αναφορών”. Τα στοιχεία για τα οποία μίλησε ο Σέκτορ, προέρχονται από μελέτη συμπτωμάτων Covid-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο (ιδιωτική, όχι κρατική). Και δείχνουν ότι περίπου το 5-6% του πληθυσμού, ηλικίας 20 έως 69 ετών, εμφανίζει ή είναι ύποπτο συμπτώματα σε αυτές τις δύο περιοχές!

“Πάντως οι 3.000 οπαδοί που επισκέφτηκαν το Λίβερπουλ και μπήκαν σε μπαρ και εστιατόρια. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι η Μαδρίτη ήταν το επίκεντρο της επιδημίας στην Ισπανία. Τότε στην Αγγλία ειχαμε 6.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα” λέει ο Σέκτορ. Από την πλευρά του οπαδού-ασθενούς ένας φίλος των οιωνεί πρωταθλητών Αγγλίας λέει πως: “Εκείνο το βράδυ μολύνθηκα, δεν είχαμε επίγνωση. Ο Covid-19 μεταδιδόταν κι εμείς εκείνο το βράδυ όταν σημειώνονταν γκολ, όλοι οι θεατές αγνοούσαμε τον κίνδυνο μετάδοσης. Αγκαλιαζόμασταν. Οι πανηγυρισμοί ήταν από τους εντονότερους που βιώσει. Οι άνθρωποι πηδούσαν ο ένας πάνω τον άλλον”!

Περίπου 250.000 φίλοι του ιπποδρόμου πέρασαν από το Φεστιβάλ του Τσέλτεναμ τις κρίσιμες μέρες

“Εμείς τα λέγαμε, ποιος μας άκουγε”;

Το κλαμπ οπαδών της Λίβερπουλ “Spirit Of Shankly”, επιμένει να υπενθυμίζει πως είχε εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την άφιξη των οπαδών από τη Μαδρίτη. Σε  συνεδρίαση ασφαλείας δύο ημέρες πριν από τον αγώνα, το επανέλαβαν, αλλά οι κοινοτικοί παράγοντες τους αγνόησαν. Είπαν ότι θα προχωρήσουν τον προγραμματισμό σύμφωνα με τις κυβερνητικές συμβουλές…

Ο καθηγητής Σπέκτορ ήταν κάθετος: “Νομίζω ότι τα αθλητικά γεγονότα θα έπρεπε να είχαν παύσει τουλάχιστον μια εβδομάδα νωρίτερα. Προκάλεσαν αυξημένο πόνο και θάνατο που σε άλλη περίπτωση και με διαφορετική απόφαση δεν θα είχαν συμβεί”. Σε μια αμήχανη δήλωση, όμως, η κυβέρνηση Τζόνσον σχολίασε: “Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον αριθμό των περιπτώσεων σε μια συγκεκριμένη περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της πυκνότητας του πληθυσμού, της ηλικίας, της γενικής υγείας και της θέσης μιας περιοχής στην καμπύλη πανδημίας».

Σε ανύποπτο χρόνο, προ μηνός, ο δήμαρχος Λίβερπουλ Τζο Αντερσον είχε πει: “Οι Μαδριλένοι απαγορευόταν να πάνε στο γήπεδο λόγω κορωναϊού στη χώρα τους. Και επιτράπηκε η παρουσία τους εδώ, ήταν παράλογο. Και το πληρώσαμε”. 

Ο δήμαρχος Λίβερπουλ Τζο Αντερσον

Δείτε ακόμη

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις