Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Κορονοϊός Ουγγαρία: Κίνδυνος για τη δημοκρατία
ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός Ουγγαρία: Κίνδυνος για τη δημοκρατία

Κορονοϊός Ουγγαρία: Για αυξανόμενο κίνδυνο για τη δημοκρατία στην Ουγγαρία προειδοποιεί η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών, που ζητούν επιβολή κυρώσεων

Κορονοϊός Ουγγαρία: Κατά τη διάρκεια συζήτησης με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βέρα Γιούροβα, και την κροατική προεδρία της ΕΕ, η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών μίλησε για αυξανόμενο κίνδυνο για τη δημοκρατία στην Ουγγαρία προειδοποιεί, υπογραμμίζοντας ότι απειλούνται τα θεμελιώδη δικαιώματα στη χώρα. Παράλληλα, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν την επιβολή κυρώσεων και τη διακοπή χρηματοδότησης στη χώρα της κεντρικής Ευρώπης. Παροτρύνουν δε την Επιτροπή και το Συμβούλιο να προστατεύσουν τους Ούγγρους πολίτες και το κράτος δικαίου. Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που έχει λάβει η ουγγρική κυβέρνηση για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19, συμπεριλαμβανομένης της επ’ αόριστον παράτασης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, δεν είναι σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία αρκετοί ευρωβουλευτές κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ολοκληρώσει τον έλεγχο των νομικών αλλαγών και να εκκινήσει διαδικασίες παράβασης. Ειδικότερα, ζήτησαν να σταματήσει η καταβολή χρηματοδοτήσεων στην Ουγγαρία, στο πλαίσιο των νέων δημοσιονομικών προοπτικών και του σχεδίου ανάκαμψης, εκτός εάν υπάρχει σεβασμός του κράτους δικαίου. Επίσης, επέκριναν την παθητική στάση του Συμβουλίου και επέμειναν στην επαναφορά της διαδικασίας του άρθρου 7 που ξεκίνησε το Κοινοβούλιο.

Κορονοϊός Ουγγαρία: Οι υπερασπιστές και ο πολυάσχολος κύριος Ορμπάν

Από την άλλη ορισμένοι ευρωβουλευτές υπερασπίστηκαν τις αποφάσεις που έλαβε το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας, συγκρίνοντας τα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν στη χώρα με εκείνα που έλαβαν άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η Γαλλία ή η Ισπανία. Αξίζει να σημειωθεί ότι την Τετάρτη ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπάν, απέρριψε πρόσκληση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να συμμετάσχει στην προγραμματισμένη για την Πέμπτη συζήτηση, για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει εγκαθιδρύσει στη χώρα του λόγω της πανδημίας της Covid-19 και των επιπτώσεών της στα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες.

«Αυτή την ώρα, η μάχη κατά της πανδημίας αναλώνει όλη μου την ενέργεια και όλες μου τις δυνάμεις», είχε δηλώσει τότε ο πρωθυπουργός απαντώντας στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον Ιταλό Νταβίντ Σασόλι, σύμφωνα με το ουγγρικό πρακτορείο ειδήσεων MTI.

Δείτε ακόμη

Άδικη” χαρακτήρισε ο Ορμπάν τη δικαστική απόφαση που δικαιώνει μαθητές Ρομά για διακρίσεις εναντίον τους
Έτσι θα κάθονται σε ένα καφέ της Γερμανίας – Μια λίγο αστεία (στο μάτι) ιδέα
“Τελειώσαμε!” – Η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που ανακοινώνει το τέλος της πανδημίας

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις