Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

04

Ιουνίου 2023

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Όρμπαν Ρομά: Χαρακτήρισε «άδικη» δικαστική απόφαση που δικαιώνει μαθητές για διακρίσεις
ΚΟΣΜΟΣ

Όρμπαν Ρομά: Χαρακτήρισε «άδικη» δικαστική απόφαση που δικαιώνει μαθητές για διακρίσεις

Όρμπαν Ρομά: Ο Όρμπαν δήλωσε πως η υπόθεση του σχολείου στην Γκιονγκιονσπάτα εδράζεται σε μία θέση αρχής.

Όρμπαν Ρομά: Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν χαρακτήρισε σήμερα άδικη την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που επιδίκασε αποζημιώσεις σε μαθητές από τη μειονότητα των Ρομά, που υποχρεώθηκαν να κάνουν μάθημα σε ξεχωριστές τάξεις από τους άλλους μαθητές, και δεσμεύτηκε να αλλάξει τον σχετικό νόμο, προκειμένου να αποτρέψει άλλες τέτοιες αποφάσεις στο μέλλον. «Είμαι πτυχιούχος νομικής και αυτή η δικαστική απόφαση είναι εντελώς άδικη. Παρέχει νομικές υπηρεσίες, όχι δικαιοσύνη. Από το κέντρο της Βουδαπέστης, όπου βρίσκεται το Δικαστήριο, η δικαιοσύνη της (πόλης του επίμαχου σχολείου) Γκιονγκιοσπάτα είναι αόρατη. Αλλά θα τη βρούμε», δήλωσε ο Όρμπαν.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ίδιος μιλώντας σε κρατικό ραδιόφωνο τόνισε πως η κυβέρνηση θα αποφασίσει τον τρόπο που θα σεβασθεί την δικαστική απόφαση και πως βάζει τις τελευταίες πινελιές σε μία νέα νομοθεσία για να αποτρέψει τέτοιες αποφάσεις στο μέλλον, χωρίς όμως να υπεισέλθει σε άλλες λεπτομέρειες. Ο Όρμπαν δήλωσε πως η υπόθεση του σχολείου στην Γκιονγκιονσπάτα εδράζεται σε μία θέση αρχής.

Η χώρα ανήκει στους κατοίκους της

«Είναι απαράδεκτο για την πλειοψηφία να μη νοιώθει άνετα στις ίδιες τις πόλεις της ή στη χώρα της και αυτό δεν θα συμβεί όσο εγώ είμαι πρωθυπουργός. Στο κάτω κάτω αυτή η χώρα ανήκει στους κατοίκους της, αυτή είναι η χώρα μας», τόνισε χαρακτηριστικά. Όπως τόνισε, ανθρωπιστικές οργανώσεις που χρηματοδοτούνται και ελέγχονται από τον γεννημένο στη Ουγγαρία μεγιστάνα Τζορτζ Σόρος, δημιουργούν και χρησιμοποιούν περιστατικά όπως αυτή του Γκιονγκιονσπάτα για να «τσεπώνουν χρήματα και να επιτίθενται στην πλειοψηφία».

Ο Ορμπάν, ο οποίος σταδιακά έχει πάρει τον έλεγχο πολλών πτυχών της κοινωνικής ζωής στην μετακομμουνιστική Ουγγαρία, πυροδότησε κύμα διαμαρτυριών στη Βουδαπέστη όταν τον Ιανουάριο υπαινίχθηκε ότι το κράτος θα πρέπει να παραβεί οποιαδήποτε εντολή αποζημίωσης στους Ρομά και αντ ‘αυτού πρέπει να τους παρέχει επαγγελματική κατάρτιση.

Η υπόθεση αφορά ένα δημοτικό σχολείο στην πόλη Γκιονγκιοσπάτα, η οποία υπήρξε εστία αναζωπύρωσης εθνοτικών εντάσεων. Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε την Τρίτη πως το σχολείο παρείχε υποδεέστερη εκπαίδευση στα παιδιά των Ρομά, μετά τον περιορισμό τους στο ισόγειο.

Η απόφαση του Δικαστηρίου διατάσσει την τοπική διεύθυνση εκπαίδευσης και τον δήμο να καταβάλουν στους μαθητές συνολική αποζημίωση 310.000 δολαρίων, υιοθετώντας το πόρισμα του συνηγόρου του πολίτη για τη μειονότητα, που ανέφερε το 2011 ότι οι Ρομά υφίστανται διακρίσεις επί σειρά ετών. Ο Ορμπάν ισχυρίσθηκε πως το σχολείο απλώς προσπαθούσε να αποτρέψει τα παιδιά των Ρομά να εκφοβίζουν άλλους συμμαθητές. Η έκθεση του διαμεσολαβητή ανέφερε μεν ότι υπήρχαν κάποια διάσπαρτα περιστατικά εκφοβισμού, αλλά διαπίστωνε πως η ένταση τροφοδοτείτο από πορείες ντόπιων εθελοντών φρουρών της έννομης τάξης μέσα στον κοντινό οικισμό των Ρομά.

Ο υπερεθνικιστής ηγέτης δέχτηκε τα βέλη από τους εταίρους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τα μέτρα που έχει θεσπίσει ώστε να ενισχύσει τον έλεγχο στα δικαστήρια της χώρας, τα οποία μέχρι τώρα αντέχουν στις κυβερνητικές πιέσεις. Οι προασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν πως οι Ρομά στην Ουγγαρία, που αποτελούν το 5-7% του πληθυσμού, ζουν σε δυσανάλογες συνθήκες φτώχειας, αντιμετωπίζουν προκαταλήψεις στα σχολεία και τους χώρους εργασίας και υφίστανται εκφοβισμούς και σε πολλές περιπτώσεις θανατηφόρες επιθέσεις από την άκρα δεξιά.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις