Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

23

Σεπτεμβρίου 2023

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τηλεμαραθώνιος για κορονοϊό: Πρώτο βήμα για την ανάπτυξη εμβολίου
ΚΟΣΜΟΣ

Τηλεμαραθώνιος για κορονοϊό: Πρώτο βήμα για την ανάπτυξη εμβολίου

Τηλεμαραθώνιος για κορονοϊό: Οι ΗΠΑ ήταν ο μεγάλος απών από αυτόν τον τρίωρο διαδικτυακό μαραθώνιο, μαζί με τη Ρωσία και την Ινδία.

Τηλεμαραθώνιος για κορονοϊό: Η Μαντόνα, ο Μπιλ και η Μελίντα Γκέιτς, πρίγκιπες, ένας βασιλιάς, πρόεδροι και αρχηγοί κρατών συμμετείχαν στον παγκόσμιο διαδικτυακό μαραθώνιο που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες για τη χρηματοδότηση της έρευνας και της παραγωγής ενός εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού που κατάφερε να συλλέξει σχεδόν 8 δισεκατομμύρια ευρώ σε συνεισφορές. Οι ΗΠΑ ήταν ο μεγάλος απών από αυτόν τον τρίωρο διαδικτυακό μαραθώνιο, μαζί με τη Ρωσία και την Ινδία. «Τα καταφέραμε. Συγκεντρώσαμε 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ», ανακοίνωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με ένα πλατύ χαμόγελο στο τέλος αυτής της πρόσκλησης για χρηματοδότηση. Η Μαντόνα ήταν ο τελευταίος δωρητής με ένα εκατομμύριο δολάρια.

Ο στόχος ήταν 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να επιτευχθεί τις επόμενες ημέρες επειδή η Τουρκία, το Πριγκιπάτο του Μονακό και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δεν προσδιόρισαν το ποσό συνεισφορών τους. Η Κίνα, όπου ξεκίνησε ο ιός, δεσμεύτηκε να χορηγήσει 45,6 εκατομμύρια ευρώ. Η Ιαπωνία θα δώσει 830 εκατομμύρια, ο Καναδάς 600, η Αυστραλία 220, η Ελβετία 380, η Ολλανδία 192 και το Ισραήλ 60. Η Νότια Αφρική δεσμεύτηκε για 1,2 εκατομμύρια ευρώ και οι χώρες της Λατινικής Αμερικής έδωσαν υποσχέσεις χωρίς να τις ποσοτικοποιήσουν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα του μαραθωνίου στις 16.00 (ώρα Ελλάδας), ανακοινώνοντας ότι συνεισφέρει 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Ακολούθησαν η Γαλλία και η Γερμανία, προσφέροντας 500 εκατ. και 525 εκατ. αντίστοιχα. Η Ελλάδα όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης που μετείχε στον τηλεμαραθώνιο, συνεισέφερε με 3 εκατ. ευρώ.

Το εμβόλιο είναι «η καλύτερη συλλογική πιθανότητα μας να νικήσουμε τον ιό», υπογράμμισε η πρόεδρος της Επιτροπής. Η συγκέντρωση χρημάτων από την Επιτροπή είναι ένα πρώτο βήμα. «Θα χρειαστεί ένα ποσό πενταπλάσιο» για την ανάπτυξη και τη διανομή του εμβολίου, προειδοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Μελέτες για περίπου 100 υποψήφια εμβόλια

Περίπου 100 μελέτες ερευνούν την αποτελεσματικότητα εμβολίων το τελευταίο διάστημα, με την επιστημονική κοινότητα να εκφράζει την πρώτη αισιοδοξία. Μάλιστα σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται ήδη εφτά εμβόλια που δοκιμάζονται σε εθελοντές, ενώ ένα ετοιμάζεται να εισέλθει σε φάση 3 που αφορά στη χορήγησή του σε αρκετά άτομα. Επίσης υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο να διατεθούν πολλά εκατομμύρια δόσεων εμβολίου μέχρι το τέλος του έτους.

Όπως επεσήμανε ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας, οι αρχικές κλινικές μελέτες φάσεως 1 και 2 έχουν ξεκινήσει για επτά υποψήφια εμβόλια. Αυτές οι μελέτες εξετάζουν διαφορετικές δόσεις του εμβολίου σε υγιείς εθελοντές και εξετάζουν την παραγωγή αντισωμάτων αλλά και τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες.

Όταν ολοκληρωθούν οι μελέτες φάσης 1 κι 2 προχωράμε στην επόμενη που είναι η φάση 3. Τουλάχιστον μια από τις ομάδες ανάπτυξης υποψήφιου εμβολίου προβλέπει την ολοκλήρωση των μελετών της με μεγάλες μελέτες φάσεως 3 έως το τέλος του έτους. Αυτές οι μελέτες οι φάσεως 3 πέραν των ανωτέρων εξετάζουν συγκεκριμένη πλέον δόση εμβολίου για την ασφάλεια του και την αποτελεσματικότητα του στον γενικό πληθυσμό και γίνονται πριν την έγκριση του εμβολίου για κυκλοφορία από τις φαρμακευτικές αρχές. Συγκεκριμένα στη φάση 3 εξετάζεται η χορήγηση του εμβολίου σε πραγματικές συνθήκες με τον ιό να κυκλοφορεί στην κοινότητα.

Τεράστια προσπάθεια συνεννόησης και κοινών προσπαθειών

“Σ’ αυτές τις μελέτες δε γίνεται μια προσπάθεια ανταγωνισμού αλλά μια προσπάθεια συνένωσης των επιστημονικών προσπαθειών ώστε να βρεθεί ένα κατάλληλο εμβόλιο. Έχει ήδη αρχίσει η ευρωπαϊκή συζήτηση η οποία αφορά τα εμβόλια σε ομάδες προτεραιότητας ου πληθυσμού, οι οποίες είναι αυξημένου κινδύνου. Υπολογίζεται ότι κάποιες από τις προσπάθειες αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια δόσεων μέχρι το τέλος του έτους” σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

“Αυτή την στιγμή παρά κάποια θετικά αρχικά στοιχεία για τα εμβόλια από κάποιες επιστημονικές ομάδες όπως η ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης δεν μπορούμε να προβλέψουμε πιο θα είναι το ασφαλέστερο ή το αποτελεσματικότερο. Η επιστημονική κοινότητα σε μια μη ανταγωνιστική κοινή επιστημονική προσπάθεια παλεύει για τον κοινό αυτό στόχο. Οι επιστημονικές συζητήσεις για το για ποιον θα συστήνεται ο εμβολιασμός και εάν θα υπάρξουν συγκεκριμένες προτεραιότητες π.χ. για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου ανάλογα με την διαθεσιμότητα του εμβολίου έχουν ήδη ξεκινήσει” συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Επίσης η επιστημονική κοινότητα φαίνεται να καταλήγει σταδιακά πως παρατεταμένα θετικά τεστ (PCR) αφορούν τεχνικούς περιορισμούς στο ίδιο το διαγνωστικό τεστ όπως ανακοινώθηκε από μελέτη σε 263 περιπτώσεις της νόσου στην Νότια Κορέα. Τα κύτταρα του αναπνευστικού επιθηλίου έχουν χρόνο ημίσεια ζωής έως και 3 μήνες και κομμάτια του νεκρού πλέον ιού μπορεί να ανιχνεύονται με PCR 1-2 μήνες μετά την αρχική μόλυνση.

Συγκεκριμένα στους ασθενείς πραγματοποιήθηκε η πιο αξιόπιστη δοκιμασία για την ανίχνευση ενεργού ιού που μπορεί να μεταδοθεί – η δοκιμασία της κυτταρικής καλλιέργειας – σε κανένα δείγμα δεν βρέθηκε ζωντανός ιός. Στα ίδια πειράματα βρέθηκε πως η διαδικασία πολλαπλασιασμού του ιού αφορά το κύτταρο του ξενιστή χωρίς να αφορά τον πυρήνα. Αυτό σημαίνει πως ο ιός δεν προκαλεί υποτροπή της νόσου ή χρόνια λοίμωξη.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις