Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης Ράμα: Ανοίγουν τα σύνορα Ελλάδας – Αλβανίας για χιλιάδες εργάτες γης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης Ράμα: Ανοίγουν τα σύνορα Ελλάδας – Αλβανίας για χιλιάδες εργάτες γης

Μητσοτάκης Ράμα: Σχέδιο για να ανοίξουν τα ελληνοαλβανικά σύνορα προκειμένου να έρθουν χιλιάδες εργάτες γης

Μητσοτάκης Ράμα: Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την Τετάρτη 22 Απριλίου τηλεφωνική συνομιλία με τον Αλβανό ομόλογό του, Έντι Ράμα, με τον οποίο συζήτησαν τα μέτρα που έχουν λάβει οι δύο χώρες για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς και την πολιτική εξόδου για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, ούτως ώστε να αποκατασταθεί η διασύνδεση μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει διακόψει από τις 15 Μαρτίου τις οδικές, θαλάσσιες και αεροπορικές συνδέσεις με την Αλβανία στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού. Σε ανάλογη απαγόρευση των μετακινήσεων από και προς την Ελλάδα αποφάσισε ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού από τις 14 Μαρτίου.

Πίσω από την τηλεφωνική αυτή επικοινωνία βρίσκεται βέβαια και η τεράστια ανάγκη για εργατικά χέρια στα ελληνικά χωράφια, προκειμένου να μαζέψουν την παραγωγή και να κάνουν κι άλλες αγροτικές εργασίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, αγροτικοί συνεταιρισμοί από όλη την Ελλάδα ζητούν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να βρει στο μείζον αυτό πρόβλημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στο νομό Ημαθείας υπάρχει ανάγκη για 7.000 εργάτες γης προκειμένου να μαζέψουν τα ροδάκινα, τα οποία ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο.

Μητσοτάκης Ράμα: Για συγκεκριμένο χρόνο η εισαγωγή εργατών

Βέβαια το όλο ζήτημα προσκρούει στα περιοριστικά μέτρα και στην όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την πανδημία, γι’ αυτό μία από τις λύσεις που προκρίνονται είναι να γίνει «εισαγωγή» εργατών από την Αλβανία για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, όλοι οι εργάτες θα τηρούν αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και θα περνούν από έλεγχο στα σύνορα προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν κοροναϊό. Επίσης θα μπαίνουν σε καραντίνα, όπως ορίζει ο νόμος και θα εργάζονται στη συνέχεια στα χωράφια.

Εργασία σε πρόσφυγες και μετανάστες;

Μια ακόμη λύση που προκρίνεται είναι να δοθεί εργασία και σε αλλοδαπούς, πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν σε κέντρα φιλοξενίας ή αλλού, έχουν νόμιμα χαρτιά και ΑΜΚΑ και μπορούν να εργαστούν. Θα πρόκειται για μια πολύ σημαντική κίνηση, προκειμένου χιλιάδες από τους μετανάστες να μπορέσουν να ενσωματωθούν στην οικονομία και την κοινωνία.Ολοι οι εργάτες γης δουλεύουν νόμιμα, με ασφάλιση και μπορούν να προσφέρουν τα μέγιστα, τόσο στην αγροτική παραγωγή όσο και στην οικονομία γενικότερα.

Δείτε ακόμη

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με έξι ηγέτες για την αποκλιμάκωση των μέτρων

Τούντας: Τον Μάιο θα σβήσει ο κορονοϊός- Αλλά θα συνεχίσουμε να έχουμε κρούσματα

Έκτακτη ενίσχυση 400-850 ευρώ για νοικοκυριά με ανήλικα μέλη

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις