Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Άρση μέτρων Ελλάδα: Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με έξι ηγέτες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άρση μέτρων Ελλάδα: Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με έξι ηγέτες

Άρση μέτρων Ελλάδα: Με τον καγκελάριο της Αυστρίας και τους πρωθυπουργούς της Δανίας, της Τσεχίας, του Ισραήλ, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

Άρση μέτρων Ελλάδα: O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με άλλους έξι ηγέτες κρατών απ΄όλο τον κόσμο που κατάφεραν να αποκρούσουν με επιτυχία το πρώτο κύμα της πανδημίας. Στην τηλεδιάσκεψη, με βασικό θέμα την ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών, οι επτά ηγέτες ανέλυσαν τα μέτρα που ελήφθησαν εγκαίρως για τη μείωση της διασποράς του κορονοϊού προκειμένου να δοθεί χρόνος στα συστήματα υγείας να ανταπεξέλθουν στην πίεση και να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Συζητήθηκαν ακόμη οι στρατηγικές που εξετάζει κάθε χώρα για την σταδιακή αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων και τη μετάβαση σε μια νέα κανονικότητα.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο καγκελάριος της Αυστρίας, Sebastian Kurz, οι πρωθυπουργοί της Δανίας, Mette Frederiksen, της Τσεχίας Andrej Babiš, του Ισραήλ Benjamin Netanyahu, της Αυστραλίας, Scott Morrison και της Νέας Ζηλανδίας, Jacinda Ardern.

Το χρονοδιάγραμμα της άρσης των μέτρων

Σημειώνεται ότι αν και την Πέμπτη ανακοινώθηκε διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, κ. Στέλιου Πέτσα, η πάραταση των περιοριστικών μέτρων έως τις 4 Μαΐου, στις 27 Απριλίου αναμένεται να επαναλειτουργήσουν κανονικά Υποθηκοφυλακεία, Πρωτοδικεία και Ειρηνοδικεία. Επίσης στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται το διάγγελμα του πρωθυπουργού με το οποίο θα κάνει γνωστό τον οδικό χάρτη για την άρση των περιορισμών η οποία εκτός και αν υπάρξει νέα μεγάλη διασπορά του ιού στην Ελλάδα, αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα 4 Μαΐου.

Η επιτυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας θα δώσει την δυνατότητα και για τα πρώτα μπάνια στις αρχές Ιουνίου. Συγκεκριμένα, θα επιτραπεί το άνοιγμα των πλαζ και των παραλιών μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, πάντα με την τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας και αποφυγής του συνωστισμού. Τον Ιούνιο αναμένεται να ανοίξουν τις πόρτες τους και τα ξενοδοχεία. Το άνοιγμα θα γίνει σε δύο φάσεις. Η αρχή θα γίνει με αυτά που έχουν 12μηνη λειτουργία με πιθανότερη ημερομηνία την 15η του μήνα ενώ στις την 1η Ιουλίου θα ακολουθήσουν τα εποχικά ξενοδοχεία και καταλύματα.

Τα σενάρια για το άνοιγμα των σχολείων

Το μεγάλο αγκάθι, παραμένει το αν και πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, θέμα που αναμένεται να ξεκαθαρίσει κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή καθώς και μεταξύ της επιτροπής των λοιμωξιολόγων εκφράστηκαν  απόψεις που είναι εκ διαμέτρου αντίθετες.   Παρόμοια διχογνωμία υπάρχει και στο εσωτερικό της κυβέρνησης με δύο διαφορετικές εισηγήσεις προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Πιθανόν την τελική απόφαση να πάρει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, αφού ακούσει την τελική πρόταση των επιστημόνων. Ως δεδομένη κρίνεται η επανέναρξη των μαθημάτων της Γ’ Λυκείου στις 11 Μαΐου, ώστε στα τέλη Ιουνίου να διεξαχθούν οι Πανελλήνιες.

Αν τελικά αποφασιστεί το άνοιγμα και των υπόλοιπων σχολικών μονάδων, αυτό θα γίνει σταδιακά από τις 25 Μαΐου έως και την 1η Ιουνίου και μια μικρή παράταση του σχολικού έτους. Αυτό αφορά κυρίως τις υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και τα Γυμνάσια, καθώς μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων υποστηρίζουν ότι είναι πολύ δύσκολο να ανοίξουν τα δημοτικά. Για τον Σεπτέμβριο προσδιορίζεται το άνοιγμα των πανεπιστημιακών αμφιθεάτρων.

Δείτε ακόμη

Έφοδος στην κλινική «Ταξιάρχαι»: 37 κρούσματα, 3 νεκροί

Μηταράκης: Καταργείται η φιλοξενία μεταναστών σε ξενοδοχεία μέσα στο 2020

Πρωτομαγιά με μπλόκα, drones και 300άρια

Έκτακτη ενίσχυση 400-850 ευρώ για νοικοκυριά με ανήλικα μέλη

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις