Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Κορονοϊός Κούβα: Ακυρώνεται η γιορτή της Εργατικής Πρωτομαγιάς στην Αβάνα
ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός Κούβα: Ακυρώνεται η γιορτή της Εργατικής Πρωτομαγιάς στην Αβάνα

Κορονοϊός Κούβα: Ανεστάλησαν οι αφίξεις διεθνών πτήσεων, ζητείται από τα ξένα πλοία να αποχωρήσουν από τα ύδατα της χώρας.

Κορονοϊός Κούβα: Αναστέλλει η κυβέρνηση της Κούβας τις αφίξεις διεθνών πτήσεων και θα ζητήσει από όλα τα πλοία υπό ξένη σημαία να αποσυρθούν από τα χωρικά ύδατα του νησιού, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει για να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού. Η Κούβα έκλεισε εν μέρει τα σύνορά της την περασμένη εβδομάδα, καθώς ανέστειλε την έλευση ξένων τουριστών και απαγόρευσε την έξοδο των υπηκόων της χώρας από την επικράτεια, με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ.

Ορισμένοι Κουβανοί και ξένοι μόνιμοι κάτοικοι συνέχισαν να επιστρέφουν, χάρη στις εναπομείνασες — μειούμενες με ταχείς ρυθμούς — εμπορικές πτήσεις, ωστόσο τους ζητήθηκε να παραμείνουν δύο εβδομάδες σε απομόνωση σε κρατικά κέντρα. Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες μοιάζουν να κλείνουν κι αυτή την πόρτα. «Πρέπει να αναστείλουμε τις αφίξεις επιβατών από το εξωτερικό», διότι «συνεχίζουν να εγείρουν κίνδυνο για την υγεία του λαού», εξήγησε ο πρωθυπουργός Μανουέλ Μαρέρο κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του κλιμακίου διαχείρισης κρίσης αποσπάσματα της οποίας μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση.

3.000 ύποπτα κρούσματα

Ο Μαρέρο πρόσθεσε πως θα πρέπει να βρεθεί τρόπος η Κούβα να συνεχίσει τις εμπορικές συναλλαγές της, τις ανθρωπιστικές δραστηριότητες της και να δέχεται δωρεές. Τα πρώτα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό εντοπίστηκαν πριν από τρεις εβδομάδες — μεταξύ των μελών μιας ομάδας τουριστών από την Ιταλία. Σχεδόν 3.000 ύποπτα κρούσματα παραμένουν υπό παρακολούθηση σε κρατικά κέντρα. Οι αρχές έχουν διεξαγάγει 2.322 τεστ.

Μεταξύ των μέτρων που ανακοινώθηκαν χθες ήταν η ακύρωση της πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσης στην Αβάνα, στην οποία συγκεντρώνονται πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι κάθε χρόνο. Την απόφαση «έλαβε το Πολιτικό Γραφείο» της κεντρικής επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας, του οποίου «προεδρεύει ο στρατηγός Ραούλ Κάστρο, ως πρώτος γραμματέας της ΚΕ», διευκρίνισε ο πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ. Μετά την επικράτηση της σοσιαλιστικής επανάστασης στην Κούβα το 1959, η συγκέντρωση για την Εργατική Πρωτομαγιά είναι μια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις στη χώρα. Είχε επίσης ακυρωθεί το 1994 και το 1995, όταν το νησί υπέμενε σοβαρή οικονομική κρίση, τη λεγόμενη «ειδική περίοδο», μετά τον διαμελισμό του βασικότερου συμμάχου της, της Σοβιετικής Ένωσης.

Δείτε ακόμα

Ασυμπτωματικά κρούσματα Κίνα: Ξεκίνησε η δημοσιοποίηση δεδομένων

“Εγώ έζησα τη ζωή μου” – Η γιαγιά που δεν ήθελε αναπνευστήρα, για να σωθούν οι νέοι (pic)

Έρευνα: Ο ιός μεταδίδεται και οκτώ ημέρες μετά την εξαφάνιση των συμπτωμάτων

Κύπρος: Aποφυλακίζονται 114 κρατούμενοι

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις