alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Βέλγιο κορονοϊός: Γιατροί χρησιμοποιούν μάσκες κατάδυσης ως αναπνευστήρες
ΚΟΣΜΟΣ

Βέλγιο κορονοϊός: Γιατροί χρησιμοποιούν μάσκες κατάδυσης ως αναπνευστήρες

Βέλγιο κορονοϊός: Οι γιατροί στην Ιταλία, μετατρέπουν τις μάσκες για κατάδυση, σε αυτοσχέδιες μάσκες με αναπνευστήρα.

Βέλγιο κορονοϊός: Καθώς τα νοσοκομεία γεμίζουν με ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον COVID-19 και αγωνίζονται να αναπνεύσουν, το πρωτοποριακό ιατρικό προσωπικό στο Βέλγιο, χρησιμοποίησε τρισδιάστατες βαλβίδες για να προσαρμόσει κανονικές μάσκες για κολύμβηση που καλύπτουν όλο το πρόσωπο, από αθλητικά καταστήματα, σε εξοπλισμό που μπορεί να σώσει ζωές.

Η ιδέα ξεκίνησε στην Ιταλία, τη χώρα που πλήττεται περισσότερο από τον κορωνοϊό στην Ευρώπη, αλλά τώρα έχει υιοθετηθεί και από άλλα κράτη που προσθέτουν τα δικά τους ειδικά ιατρικά μέρη για να παρέχουν κρίσιμη ροή αέρα στους ασθενείς, με σκοπό να αποτρέψουν τους πνεύμονές τους από το να καταρρεύσουν.

Πώς χρησιμοποιούνται στο νοσοκομείο Erasme

Ένα από αυτά, είναι το νοσοκομείο Erasme στα περίχωρα των Βρυξελλών στο Βέλγιο, που συνεργάστηκε με την Endo Tools Therapeutics για να εκτυπώσει μια τρισδιάστατη (3D) βαλβίδα σύνδεσης, που μπαίνει ανάμεσα στις μάσκες και τον αναπνευστήρα και που θα επιτρέπει τόσο την προστασία από τον κορωνοϊό, όσο και τη σωστή κυκλοφορία αέρα.

Ο Φρέντρικ Μποννιέρ, που εργάζεται στο νοσοκομείο, δήλωσε όπως γράφει η Daily Mail: «Πρέπει να χρησιμοποιούνται για ασθενείς με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Ο στόχος είναι να αποφευχθεί η διασωλήνωση της τραχείας του ασθενούς και να του τοποθετηθεί αναπνευστήρας». Στις χειρότερες λοιμώξεις, οι ασθενείς πρέπει να συνδέονται με αναπνευστήρες σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Ωστόσο, οι αναπνευστήρες είναι πολύ περιορισμένοι παγκοσμίως λόγω του μεγάλου αριθμού των ασθενών.

Tα πλεονεκτήματα των νέων «μασκών»

Ο Μποννιέρ, εξήγησε ότι είναι πολύ πιο άνετες από τις νοσοκομειακές μάσκες. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι δεν έχουν δοκιμαστεί σύμφωνα με τα ιατρικά πρότυπα, πράγμα που σημαίνει ότι είναι μόνο για μία χρήση, καθώς δεν ήταν σε θέση να αποστειρωθούν για τη χρήση μεταξύ διαφορετικών ασθενών. Επίσης, ο ιταλικός σχεδιασμός για τη 3D εκτυπωμένη βαλβίδα, χρειαζόταν επανεξέταση. «Φαινόταν αρκετά περίπλοκη να γίνει, ήταν αρκετά βαριά, όχι πολύ άνετη. Είχαμε λοιπόν την ιδέα να προχωρήσουμε λίγο περισσότερο, με το να σκεφτούμε και να αναπτύξουμε το δικό μας τμήμα σύνδεσης», συμπλήρωσε. Οι νέοι σύνδεσμοι πλαστικών βαλβίδων έχουν τώρα εκτυπωθεί τρισδιάστατα και είναι έτοιμοι για δοκιμή.

Ο Μποννιέρ πρόσθεσε επίσης, ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας στους θαλάμους με ασθενείς που έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό, θα μπορούσαν κι αυτοί να φορούν τις μάσκες για προστασία από τον ιό. Αλλά φοβάται ότι ο κόσμος θα ξεκινήσει να τις αγοράζει πανικόβλητος, στερώντας έτσι από τα νοσοκομεία, ένα προϊόν που μπορεί να σώζει ζωές. Επιπλέον είπε, ότι ακόμα κι αν οι δοκιμές αποδειχθούν καθοριστικές, εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το πόσες από αυτές τις μάσκες θα μπορούσαν να διατεθούν από αθλητικές εταιρείες και υπό ποιες προϋποθέσεις. Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι εταιρείες αθλητικών ειδών, δε συνιστούν τη χρήση της μάσκας από ανθρώπους που θα προσπαθήσουν να τη μετατρέψουν από μόνοι τους.

Δείτε ακόμα

Σε άλλο ”level” η ευρηματικότητα ζευγαριού στην Αυστραλία: Όταν η τραπεζαρία μεταφέρεται σε… φορτηγό

“Κάτι σαν στοίχημα” – Μια Σερραία που ζει στη Σουηδία. περιγράφει πώς είναι η ζωή “χωρίς μέτρα”

Σοκ στην Πορτογαλία – Ο 14χρονος Βίτορ, το νεότερο θύμα στην Ευρώπη (photo)

“Γεια, είμαι ο COVID-19” – Το τρομακτικό «γράμμα» του φονικού ιού στον άνθρωπο