Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Κορονοϊός Τουρκία: Αυξήθηκαν τα κρούσματα, πολύ αυστηρά μέτρα
ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός Τουρκία: Αυξήθηκαν τα κρούσματα, πολύ αυστηρά μέτρα

Κορονοϊός Τουρκία: Στο μεταξύ πολλοί πολίτες στην Τουρκία αποφεύγουν πλέον να χρησιμοποιούν τα δημόσια μέσα συγκοινωνίας.

Κορονοϊός Τουρκία: Αυξήθηκαν σε πέντε τα κρούσματα κορωνοϊού στην Τουρκία. Αυτό ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά ύστερα από πολύωρη σύσκεψη με τους υπουργούς Δικαιοσύνης Αμπτουλχαμίτ Γκιούλ και Μεταφορών και Υποδομών Τζαχίτ Τουράν, σημειώνοντας πως τα κρούσματα συνδέονται. Ο Τούρκος υπουργός Υγείας εξήγγειλε νέα μέτρα, όπως περιορισμό στα επισκεπτήρια στα νοσοκομεία, μόνο μετά από εργάσιμες ώρες. Συνέστησε στους Τούρκους πολίτες να μην ταξιδεύουν στο εξωτερικό και ζήτησε από όσους επιστρέφουν από ξένες χώρες να θέτουν τον εαυτό τους σε αυτοαπομόνωση 14 ημερών μετά την επιστροφή τους. Επίσης η Τουρκία από τις 17 Απριλίου απαγορεύει τις πτήσεις σε άλλες 9 ευρωπαϊκές χώρες. Από τις 8:00 π.μ. στις 17 Απριλίου θα σταματήσουν οι πτήσεις προς Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Νορβηγία, Δανία, Βέλγιο, Αυστρία, Σουηδία και Ολλανδία, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Συγκοινωνιών.

Ήδη η Τουρκία έχει απαγορεύσει τις πτήσεις προς Κίνα, Ιράν Νότια Κορέα και Ιταλία μετά την εμφάνιση του κορωνοϊού. Επιπλέον, απαγορεύτηκαν οι επισκέψεις πολιτών στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Υπολογίζεται ότι πέντε με οκτώ χιλιάδες πολίτες εισέρχονται στον χώρο του τουρκικού κοινοβουλίου κάθε μέρα. Από τη Δευτέρα 16 Μαρτίου όλα τα σχολεία της Τουρκίας (δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια) για μια εβδομάδα. Επίσης θα κλείσουν τα πανεπιστήμια για τρεις εβδομάδες. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, τα παιδιά θα συνεχίσουν τα μαθήματα από το σπίτι μέσω διαδικτύου και ειδικών προγραμμάτων από την τηλεόραση.

Ο Ερντογάν ανέβαλε τα ταξίδια

Την ίδια ώρα, ο Ταγίπ Ερντογάν ανέβαλε τα ταξίδια του στο εξωτερικό για κάποιο διάστημα ενώ η σύνοδος την Τρίτη στην Κων/πολη μεταξύ Ερντογάν, Μακρόν και Μέρκελ θα πραγματοποιηθεί όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου Ιμπραχιμ Καλίν.

Στο μεταξύ πολλοί πολίτες στην Τουρκία αποφεύγουν πλέον να χρησιμοποιούν τα δημόσια μέσα συγκοινωνίας λόγω του κορωνοϊού και επιλέγουν να μετακινηθούν με τα αυτοκίνητά τους. Λόγω αυτού η κίνηση στους δρόμους κυρίως της Κωνσταντινούπολης έχει αυξηθεί κατά 60%. Εργασίες απολύμανσης άρχισαν σε δημόσια κτήρια και υπηρεσίες. Η αίθουσα συνεδριάσεων της τουρκικής Εθνοσύνελευσης και ο χώρος επισκεπτών απολυμάνθηκαν νύχτα από ειδικά συνεργεία καθαρισμού. Επίσης απολυμάνθηκαν το μετρό και τα αστικά λεωφορεία.

Ελλείψεις παρατηρήθηκαν στα φαρμακεία και περιπτώσεις υπερτιμολόγησης σε βασικά υλικά απολύμανσης όπως κολόνιες, αντιβακτηριδιακές μάσκες και αντισηπτικά.

Στο μεταξύ, η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων, που ρυθμίζει όλα τα θέματα που συνδέονται με τη μουσουλμανική θρησκεία στην Τουρκία, απάντησε στο ερώτημα αν είναι επιτρεπτή η χρήση ουσιών όπως το οινόπνευμα που περιέχεται στην κολόνια και τα αντιβακτηριακά απολυμαντικά χεριών για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Με ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων απάντηση ότι «είναι επιτρεπτή χρήση αλκοολούχων ουσιών εφόσον πρόκειται για καθαρισμό». Ως γνωστόν, η μουσουλμανική θρησκεία απαγορεύει αυστηρά στους πιστούς της τη χρήση αλκοόλ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις