alphafreepress.gr / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Συρία τώρα: “Οι Κούρδοι έκαναν συμφωνία με τον ISIS” – “Βόμβες” Τσαβούσογλου
ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ "ΒΟΜΒΕΣ"

Συρία τώρα: “Οι Κούρδοι έκαναν συμφωνία με τον ISIS” – “Βόμβες” Τσαβούσογλου

Συρία τώρα: Ο Τσαβούσογλου κατηγόρησε τις κουρδικές πολιτοφυλακές ότι απελευθέρωσαν τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, προκειμένου να επιτεθούν στις δυνάμεις της Τουρκίας.

Συρία τώρα: Επίθεση κατά των Κούρδων εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστηρίζοντας πως αυτοί απελευθέρωσαν τζιχαντιστές του ISIS, βόρεια της Συρίας ώστε να επιτεθούν στην Άγκυρα. «Το PYD/YPG δεν δίστασε να κάνει συμφωνία με το Ντάες. Ως αποτέλεσμα της συμφωνίας, εκατοντάδες πολεμιστές του ISIS αφέθηκαν ελεύθεροι και αποχώρησαν με λεωφορεία από τη Ράκα», είπε ο Τσαβούσογλου σε ομιλία στο τουρκικό κοινοβούλιο, σύμφωνα με το Anadolu. «Όχι μόνο απελευθέρωσαν τρομοκράτες στη βόρεια Συρία, με αντάλλαγμα να επιτεθούν στην Τουρκία, αλλά τους έδωσαν και λεφτά», συμπλήρωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Στη συνέχεια, είπε πως η Τουρκία θα μπορούσε να αναλάβει την ευθύνη για τους τρομοκράτες του ISIS που παραμένουν φυλακισμένοι και να στείλει πίσω στις χώρες καταγωγής τους τούς ξένους πολεμιστές του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους.

Απαντώντας στις κριτικές που έχει δεχτεί η Τουρκία για την στρατιωτική επιχείρηση είπε: «Κοιτάξτε αυτές τις χώρες, ιδιαίτερα τη Γαλλία, που αντιδρούν ενάντια στην επιχείρηση. Στόχος τους είναι να δημιουργηθεί ένα τρομοκρατικό κράτος εκεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου και διεμήνυσε: «Οι κυρώσεις και οι απειλές, από όπου κι αν προέρχονται, δεν θα γίνουν ποτέ αποδεκτές από την Τουρκία. Θα απαντήσουμε στις κυρώσεις. Δεν θα επηρεάσουν την αποφασιστικότητά μας».

Η ανάπτυξη των κυβερνητικών και ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή της Ροτζάβα όπου μέχρι τώρα ελεγχόταν από τις SDF (Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις), δημιουργεί νέα δεδομένα. Η συμφωνία Κούρδων-Άσαντ-Ρώσων προβλέπει ότι όλες οι περιοχές της βορειονατολικής Συρία έρχονται στο έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων, καθώς και ότι οι SDF ενσωματώνονται στον στρατό της Δαμασκού υπό ρωσική διοίκηση. Ήδη οι δυνάμεις του Άσαντ και οι Ρώσοι έχουν μπει σε πόλεις-στόχους της τουρκικής εισβολής, όπως η Μανμπίτζ.

Συρία τώρα: Η αναδίπλωση Ερντογάν

Η ανάπτυξη των ρωσικών δυνάμεων είχε την πρώτη άμεση επίπτωση στη στάση του Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος απέρριψε την αμερικανική πρόταση για εκεχειρία, λέγοντας ότι: «Μας λένε “κηρύξτε εκεχειρία”. Δεν θα μπορούσαμε να κηρύξουμε κατάπαυση του πυρός, όσο η Τουρκία δεν έχει επιτύχει τους σκοπούς της, να απωθήσει την τρομοκρατική οργάνωση (ΣτΣ αναφέρεται στην κουρδική πολιτοφυλακή YPG που κυριαρχεί στις SDF)» Ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι δεν θα έρθει σε σύγκρουση με τις δυνάμεις των Ρώσων και του Άσαντ, καθώς και ότι δεν θα επιχειρήσει να καταλάβει τη Μανμπίτζ που είναι το πιο σημαντικό αστικό κεντρικό στη Ροτζάβα. «Για μένα, η είσοδος του καθεστώτος Άσαντ στη Μάνμπιτζ δεν είναι τόσο πολύ αρνητική. Γιατί; Επειδή είναι δικό τους έδαφος», είπε ο κ. Ενρτογάν σε δηλώσεις του στην τουρκική εφημερίδα Hürriyet.

Μόλις πριν τρεις μέρες ο Τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι ο τουρκικός στρατός και οι Σύροι σύμμαχοί του θα καταλάβουν την Μανμπίτζ και το Κομπάνι. Χτες το βράδυ έγινε τηλεφωνική επικοινωνία Πιούτιν-Ερντογάν κατά τη διάρκεια της οποίας ο Ρώσος πρόεδρος προσκάλεσε στη Μόσχα τον Τούρκο ομόλογό του. Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς θα ταξιδέψει σήμερα στην Τουρκία συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο. Ο στόχος της αμερικανικής αποστολής θα είναι η επίτευξη συμφωνίας για την κατάπαυση πυρός

Συρία τώρα: Στο πεδίο της μάχης

Σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης της Ροτζάβα, οι SDF ελέγχουν τη μεθοριακή πόλη Ρας Αλ Αΐν (Σέρε Κανίγιε), ενώ το Ταλ Αμπιάντ ελέγχεται από τις τουρκικές δυνάμεις και τους Σύρους συμμάχους τους. Ωστόσο και στις δύο μεθοριακές πόλεις υπάρχουν εστίες αντίστασης και διεξάγονται μάχες. Βολές πυροβολικού δέχεται και το Τελ Τάμερ όπου βρίσκεται το νοσοκομείο της περιοχής. Το βράδυ επιχειρήθηκε διείσδυση στα περίχωρα του Κομπάνι. Οι SDF ανακοίνωσαν ότι την αναχαίτισαν και κατάφεραν να κυριεύσουν τουρκικό τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού, όπως φαίνεται σε βίντεο που δημοσιοποίησαν. Η ανησυχία για τους κρατούμενους τζιχανιστές εντείνεται. Στο στρατόπεδο κράτησης Άιν Ίσα σημειώνονται ταραχές και υπάρχουν αναφορές ότι οι αρχές ασφαλείας δεν έχουν τον πλήρη έλεγχο.