Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Πουλάσκι: Ήταν γυναίκα ο επικεφαλής του ιππικού των ΗΠΑ;
PLUS

Πουλάσκι: Ήταν γυναίκα ο επικεφαλής του ιππικού των ΗΠΑ;

Πουλάσκι: Ο επικεφαλής του ιππικού στον πόλεμο ανεξαρτησίας των ΗΠΑ ίσως ήταν γυναίκα

Πουλάσκι: Ο Κάζιμιρ Πουλάσκι ήταν Πολωνός στρατιωτικός του 18ου αιώνα, που είχε πολεμήσει εναντίον των Ρώσων στη γενέτειρά του. Ωστόσο μετά τον διαμελισμό της Πολωνίας κατέφυγε στο Παρίσι, όπου γνώρισε τον τον Βενιαμίν Φραγκλίνο, που  τον έπεισε να πολεμήσει στο πλευρό των δυνάμεων του Ουάσιγκτον κατά τον πόλεμο της αμερικανικής ανεξαρτησίας.

Πουλάσκι: Οργανώνοντας το ιππικό των επαναστατών

Το 1777 ο νεαρός στρατηγός διέπλευσε τον Ατλαντικό για να πολεμήσει τους Βρετανούς. Εκεί οργάνωσε το ιππικό των Αμερικανών και μετατράπηκε σε εθνικό ήρωα, όταν έπεσε μαχόμενος στη μάχη της Σαβάνα το 1783.

Πουλάσκι: Άγνωστο το σημείο ταφής του

Για πάνω από έναν αιώνα παρέμενε άγνωστο εάν ο Πουλάσκι είχε ταφεί στη θάλασσα ή σε ένα ανώνυμο μνήμα στη Σαβάνα της Πολιτείας της Τζόρτζια. Στη Σαβάνα ανεγέρθηκε και μνημείο προς τιμήν του. Στη δεκαετία του ’90 ανακαλύφθηκε πως στη βάση του βρίσκονταν τα οστά του, τα οποία είχαν τοποθετηθεί σε ένα μεταλλικό κιβώτιο.

Πουλάσκι: Το πρώτο σοκ

Κατά την εκταφή του κιβωτίου διαπιστώθηκε πως μέσα βρίσκονταν τα οστά μίας γυναίκας. Το γεγονός αυτό δημιούργησε δυσπιστία ως προς την ορθότητα του ευρήματος. Ωστόσο, το 2015, με την οικονομική βοήθεια του Smithsonian, μια ερευνητική ομάδα κατόρθωσε να διαπιστώσει πως επρόκειτο όντως για τα οστά του Πουλάσκι. Έγινε με τη μιτοχονδριακή ανάλυση του dna της γιαγιάς του, τα οστά της οποίας εξετάφησαν. Επίσης, τα ίχνη από τα τραύματα συμπίπτουν με τα εξιστορούμενα στοιχεία και τα φυσιογνωμικά του χαρακτηριστικά.

 

Πουλάσκι: Το τελικό αποτέλεσμα των ερευνών

Έτσι, μετά από δύο και πλέον δεκαετίες εξετάσεων των οστών του, οι ερευνητές συμπέραναν πως ο «πατέρας του αμερικανικού ιππικού» πρέπει να είχε διαφυλικά χαρακτηριστικά. Πρόκειται για μία δυσαρμονία ανάμεσα στο γενετικό-βιολογικό φύλο και τα γεννητικά όργανα. Ο άνθρωπος που θρυλείται ότι έσωσε τη ζωή του Ουάσιγκτον στη μάχη του Μπράντιγουαϊν, που ποτέ του δεν παντρεύτηκε και έκανε παιδιά, δεν ανήκε ούτε στο ανδρικό, αλλά ούτε και στο γυναικείο φύλο.

Εθνικός ήρωας σε Πολωνία και ΗΠΑ

 

Ο Πουλάσκι θεωρείται εθνικός ήρωας τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στη γενέτειρά του Πολωνία. Στη Νέα Υόρκη η μνήμη του τιμάται κάθε χρόνο με παρέλαση την Ημέρα Καζίμιρ Πουλάσκι. Στην πολιτεία Ιλινόις υπάρχει μία κομητεία με το όνομά του. Στο Σικάγο κάθε πρώτη Δευτέρα του Μαρτίου τιμάται η μνήμη του. Επίσης στο Νιου Τζέρσεϊ υπάρχει μία γέφυρα που έχει ονομασθεί Πουλάσκι Σκάιγουεϊ.

Τα στοιχεία του ΟΗΕ για τους διαφυλικούς

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ σήμερα το 1,7% του παγκόσμιου πληθυσμού παρουσιάζει διαφυλικά χαρακτηριστικά. «Μολονότι μιλούμε για εγγενή διαφυλικότητα, η αντίστοιχη ανατομία δεν εμφανίζεται αμέσως με τη γέννα. Συχνά δεν γίνεται αντιληπτό πως ένας άνθρωπος έχει διαφυλικά χαρακτηριστικά. Αυτό συμβαίνει όταν φθάσει στην εφηβεία, ή ως ενήλικος όταν διαπιστωθεί η στειρότητά του, ή ακόμη και κατά την νεκροψία. Πολλοί άνθρωποι ζουν και πεθαίνουν έχοντας διαφυλική ανατομία. Κανένας (ούτε καν οι ίδιοι) να το γνωρίζει», εξηγούν από την Εταιρεία Διαφυλικών Βορείου Αμερικής.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις