Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

04

Δεκεμβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / «Καυτό ζήτημα» για την Ουάσινγκτον οι S-400
ΚΟΣΜΟΣ

«Καυτό ζήτημα» για την Ουάσινγκτον οι S-400

Την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας αν προχωρήσει στην αγορά των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 μελετά η Ουάσιγκτον. «Καταστήσαμε σαφές ότι αν η Τουρκία αγοράσει S-400 θα υπάρξουν συνέπειες. Θα θέσουμε σε εφαρμογή κυρώσεις…»,  είπε ο ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Γουές Μίτσελ κατά τη διάρκεια της κατάθεσhς του στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. Ερντογάν: «Δεν θα […]

Την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας αν προχωρήσει στην αγορά των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 μελετά η Ουάσιγκτον.

«Καταστήσαμε σαφές ότι αν η Τουρκία αγοράσει S-400 θα υπάρξουν συνέπειες. Θα θέσουμε σε εφαρμογή κυρώσεις…»,  είπε ο ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Γουές Μίτσελ κατά τη διάρκεια της κατάθεσhς του στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

Ερντογάν: «Δεν θα βάλουμε τους S-400 σε αποθήκη»

Οι ΗΠΑ ενδέχεται ακόμη να αναβάλλουν την παράδοση μαχητικών F-35 στην Άγκυρα,.

Σχετικά με το αν έχει πράγματι ολοκληρωθεί η διαδικασία παράδοσης των πρώτων δύο F-35 στη Τουρκία, ο Μίτσελ ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ διατηρούν τον έλεγχο των αεροσκαφών μέχρι την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης των πιλότων και της μεταφοράς τους, γεγονός που, όπως εκτίμησε, προσφέρει χρόνο για να σταλούν μηνύματα.

Σοβαρή εξέλιξη: Η Τουρκία αναβάλει την παραλαβή των S-400

«Πιστεύουμε ότι έχουμε ήδη τις υπάρχουσες νομικές εξουσίες που θα μας επέτρεπαν να παγώσουμε τη μεταφορά κάτω από ορισμένες συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων των ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια», τόνισε σημειώνοντας πως οι σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες του Κογκρέσου προσφέρουν χρήσιμα νομοθετικά εργαλεία στην αμερικανική διπλωματία, η οποία μπορεί να τα χρησιμοποιήσει ως μοχλούς πίεσης.

Επισκεπτόμενος την Ουάσιγκτον στις αρχές του μήνα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η Άγκυρα δεν θα ανεχθεί πιέσεις αναφορικά με την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού, ενώ πυρά κατά των ΗΠΑ εξαπέλυσε και ο Ταγίπ Ερντογάν για τις προσπάθειές τους να μπλοκάρουν την αγορά των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις