Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

04

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Κλάους Ρέγκλινγκ: Για το τρίτο μνημόνιο, φταίει το “πισωγύρισμα” της κυβέρνησης- Αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κλάους Ρέγκλινγκ: Για το τρίτο μνημόνιο, φταίει το “πισωγύρισμα” της κυβέρνησης- Αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις

Την πεποίθηση του πως η Ελλάδα θα ανακουφιστεί σύντομα, εξέφρασε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, εφόσον όμως τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Μιλώντας στην Deutsche Welle, ο Ρέγκλινγκ που όπως φαίνεται θα παραμείνει στη θέση του για άλλα πέντε χρόνια, παραδέχεται την προσπάθεια της Ελλάδας, όμως επιμένει πως χρειάζονται κι άλλα βήματα. «Δεν νομίζω ότι […]

regkling-1_1

Την πεποίθηση του πως η Ελλάδα θα ανακουφιστεί σύντομα, εξέφρασε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, εφόσον όμως τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Μιλώντας στην Deutsche Welle, ο Ρέγκλινγκ που όπως φαίνεται θα παραμείνει στη θέση του για άλλα πέντε χρόνια, παραδέχεται την προσπάθεια της Ελλάδας, όμως επιμένει πως χρειάζονται κι άλλα βήματα.

«Δεν νομίζω ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί τη βοήθειά μας για άλλα πέντε χρόνια. Εκτιμώ ότι εάν η Ελλάδα υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στην αρχή του προγράμματος, τότε αυτό θα είναι το τελευταίο πρόγραμμα.

regklingk-tsakalotos

Η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο σε σημαντικούς τομείς, αλλά τους επόμενους 18 μήνες πρέπει να γίνουν και άλλα βήματα προόδου, κυρίως στο πεδίο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Εάν γίνει αυτό, τότε είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα θα μπορεί να αντλήσει και πάλι χρήματα από τις αγορές, να αναχρηματοδοτηθεί και δεν θα χρειάζεται πλέον τη δανειακή βοήθεια των ευρωπαίων εταίρων».

Για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη σε περίπτωση που δεν υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα, όπως είχε δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, λέει: «Δεν το έχω αντιμετωπίσει έτσι. Το θέμα Grexit δεν συζητείται στην παρούσα φάση. Δεν παίζει κανένα ρόλο. Το ζητούμενο τώρα είναι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η Ελλάδα πρέπει να κάνει ακόμη ορισμένα πράγματα. Και στο παρελθόν υπήρξαν κάθε τόσο καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις, διότι δεν είχε επιτευχθεί η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις όπως είχε αρχικώς συμφωνηθεί. Τα καταφέραμε στο παρελθόν και έτσι εκτιμώ ότι θα τα καταφέρουμε και αυτή τη φορά».

Ο Γερμανός οικονομολόγος, που ηγείται του ESM από το 2012, χαρακτήρισε την Ελλάδα την πιο αδύναμη χώρα, παρά τα άλματα που έχει κάνει. Αυτό σημαίνει, πως οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες.

«Είναι οι τομείς για τους οποίους συζητούμε στην παρούσα φάση, οι οποίοι και αναφέρονται στο τρίτο πρόγραμμα που συμφωνήσαμε τον Αύγουστο/Σεπτέμβριο του 2015. Αφορούν σε ιδιωτικοποιήσεις, την αγορά ενέργειας, την αγορά εργασίας και ορισμένα ελάχιστα θέματα στον προϋπολογισμό.

epa03368613 Klaus Regling, CEO European Financial Stability Facility (EFSF) listens to a question from the audience after presenting the fifth International Institute for Strategic Studies (IISS) Fullerton Lecture, in Singapore, 24 August 2012. Regling made a presentation entitlted 'The Euro and the Future of Europe'.  EPA/STEPHEN MORRISON

Οι μεγαλύτερες προσαρμογές στον προϋπολογισμό έχουν γίνει ήδη τα τελευταία χρόνια. Η Ελλάδα έχει στο μεταξύ πρωτογενές πλεόνασμα, πιθανότατα μάλιστα το 2016 ήταν μεγαλύτερο από εκείνο που είχε προβλεφθεί. Στο πεδίο αυτό λοιπόν δεν πρέπει να γίνουν πλέον πολλά. Το κυρίαρχο είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν εντέλει την ανταγωνιστικότητα και συνεπώς την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο μέλλον».

Στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις είναι το μειωμένο αφορολόγητο και το ψαλίδι στις συντάξεις;

«Είναι δύσκολα θέματα και δεν θέλω να μιλήσω για πράγματα που συζητούνται στην παρούσα φάση. Για το συνταξιοδοτικό γνωρίζουμε ότι υπήρξε ήδη μια μεγάλη μεταρρύθμιση στο παρελθόν, ωστόσο και σήμερα ένα μεγάλο μέρος του tsakalotos-xouliarakis-reglinπροϋπολογισμού εξακολουθεί να απαιτείται για το συνταξιοδοτικό σύστημα. Αυτό θα περιοριστεί όταν αρχίσουν να αποδίδουν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη αποφασιστεί στο παρελθόν.

Θα πρέπει να δούμε εάν θα απαιτηθούν κάποιες διορθώσεις.

Το μεγαλύτερο μέρος των μεταρρυθμίσεων έχει γίνει, ίσως να χρειαζόμαστε λίγο χρόνο ακόμη.

Όσον αφορά τη φορολογία, είναι γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν χρειάζεται να καταβάλλει φόρο εισοδήματος επειδή είναι πολύ υψηλό το αφορολόγητο.

Και εδώ θα πρέπει πιθανότατα να γίνουν κάποιες διορθώσεις. Αλλά πρόκειται για ζητήματα που είναι στην παρούσα φάση υπό συζήτηση».

Ο Ρέγκλινγκ, «χρεώνει» στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το τρίτο μνημόνιο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως στα τέλη του 2014 συζητούνταν το ενδεχόμενο ενός τρίτου μνημονίου, που δεν θα ξεπερνούσε τα 10 με 20 δις ευρώ. «Εξαιτίας αυτού του πισωγυρίσματος κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 συμφωνήθηκε εντέλει ένα πρόγραμμα ύψους έως και 86 δις ευρώ. Αυτό δείχνει ότι το πρώτο εξάμηνο του 2015 ήταν σχετικά ακριβό».

Εν όψει του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, ο επικεφαλής του ESM βλέπει πολύ δύσκολο το κλείσιμο της αξιολόγησης, καθώς υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα.

Ωστόσο τονίζει, πως καταβάλλονται υπερβολικές προσπάθειες από όλες τις πλευρές.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις