Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

01

Ιουνίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Boeing 737: Βγήκε εκτός διαδρόμου μετά από πρόβλημα κατά την απογείωση
ΚΟΣΜΟΣ

Boeing 737: Βγήκε εκτός διαδρόμου μετά από πρόβλημα κατά την απογείωση

Boeing 737: Τέσσερις από τους 11 τραυματίες νοσηλεύονται σε πιο σοβαρή κατάσταση - Παρόμοιο περιστατικό στην Κωνσταντινούπολη

Ανησυχία προκαλούν, το τελευταίο διάστημα, τα κατά συρροή ατυχήματα με αεροπλάνα της Boeing. Ακόμα ένα περιστατικό σημειώθηκε στη Σενεγάλη με 11 ανθρώπους να τραυματίζονται όταν ένα αεροπλάνο 737 της εταιρείας παρουσίασε πρόβλημα κατά την απογείωση με αποτέλεσμα να βγει εκτός διαδρόμου πριν να σταματήσει σε θάμνους. Σύμφωνα με την Daily Mail στο Boeing 737 της εταιρείας Transair επέβαιναν συνολικά 78 άνθρωποι. Στα βίντεο και τις φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στα social media φαίνονται οι ζημιές που υπέστη το αεροπλάνο στον αριστερό κινητήρα. Στο σημείο της συντριβής στο αεροδρόμιο Blaise έσπευσαν σωστικά συνεργεία που απεγκλώβισαν τους επιβάτες με τέσσερις από τους 11 τραυματίες να νοσηλεύονται σε πιο σοβαρή κατάσταση.

Στην ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών σχετικά με το περιστατικό, αναφέρονται τα εξής: «Στις 09/05/2024, γύρω στις 11:00, το αεροσκάφος τύπου Β738 της Corendon Airlines, το οποίο εκτελούσε την πτήση Κολωνία-Γκαζιπάσα, μετά την προσγείωσή του στον διάδρομο προσγείωσης, έπαθε λάστιχο και το μπροστινό σκέλος υπέστη ζημιά. Συνολικά 190 άτομα, εκ των οποίων 184 επιβάτες και 6 μέλη του πληρώματος, απομακρύνθηκαν από το αεροσκάφος που παρέμεινε στον διάδρομο προσγείωσης. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί των επιβατών. Σύμφωνα με τους πρώτους προσδιορισμούς, δεν υπήρξαν ζημιές στον διάδρομο προσγείωσης και απογείωσης. Ο διάδρομος έχει ονομασθεί και οι αναμενόμενες πτήσεις θα εκτραπούν προς την Αττάλεια. Μετά την επιθεώρηση του τεχνικού κλιμακίου, το αεροσκάφος θα ρυμουλκηθεί από τον διάδρομο».

Παρόμοιο περιστατικό και στην Κωνσταντινούπολη

Τρομακτική προσγείωση σημειώθηκε και για ένα εμπορικό αεροπλάνο στην Κωνσταντινούπολη, καθώς δεν άνοιξε το μπροστινό σκέλος προσγείωσης. Σύμφωνα με το Anadolu, ένα εμπορευματικό αεροπλάνο τύπου Boeing 763 της εταιρείας Fedex Airlines, που εκτελούσε την πτήση Παρίσι – Κωνσταντινούπολη, παρουσίασε βλάβη στο σύστημα προσγείωσης. Επικοινώνησε με τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης και ζήτησε άδεια προσγείωσης. Κατόπιν τούτου, λήφθηκαν οι απαραίτητες προφυλάξεις και στάλθηκαν ομάδες της Υπηρεσίας Διάσωσης και Πυρόσβεσης του αεροδρομίου.  Όταν το αεροπλάνο προσγειώθηκε, αναπόφευκτα σύρθηκε στην άσφαλτο βγάζοντας σπίθες από την τριβή. Ο διάδρομος 16R του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης, όπου προσγειώθηκε το αεροπλάνο, έκλεισε, επίσης, για τις πτήσεις.

Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Νταβούτ Γκιούλ, απαντώντας σε ερωτήσεις των εκπροσώπων του Τύπου κατά τη συνάντηση αξιολόγησης της ασφάλειας για τους πρώτους 4 μήνες του 2024, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Επαρχιακής Διεύθυνσης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης (AFAD) της Κωνσταντινούπολης στο Hasdal, δήλωσε: «Το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης είναι ένα από τα πιο ολοκληρωμένα και πιο εξειδικευμένα αεροδρόμια στον κόσμο. Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε διαταραχή στον διάδρομο προσγείωσης δεν επηρεάζει τις πτήσεις, οι πτήσεις συνεχίζονται».

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο φορέας εκμετάλλευσης του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης İGA σχετικά με το ατύχημα, υπενθυμίζεται ότι το αεροπλάνο με αριθμό πτήσης FX6238, προερχόμενο από το αεροδρόμιο Σαρλ Ντε Γκωλ του Παρισιού, πραγματοποίησε επιτυχή προσγείωση υπό την καθοδήγηση του πύργου ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας χωρίς να ανοίξει το μπροστινό σκέλος προσγείωσης για τεχνικό λόγο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις