Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

02

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Συντριβή ελικοπτέρου – Φιλιππίνες: Νεκροί οι δύο πιλότοι
ΚΟΣΜΟΣ

Συντριβή ελικοπτέρου – Φιλιππίνες: Νεκροί οι δύο πιλότοι

Συντριβή ελικοπτέρου - Φιλιππίνες: Το αεροσκάφος Robinson R22 βρισκόταν σε εκπαιδευτική πτήση

H συντριβή ενός ελικοπτέρου είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους δύο πιλότοι του Πολεμικού Ναυτικού, στις Φιλιππίνες, την Πέμπτη 11 Απριλίου, κοντά σε δημόσια αγορά νότια της πρωτεύουσας Μανίλα. Το αεροσκάφος Robinson R22 βρισκόταν σε εκπαιδευτική πτήση όταν κατέπεσε στην πόλη Καβίτε γύρω στις 6:00 π.μ., ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ναυτικό των Φιλιππίνων. Δύο αξιωματικοί πιλότοι που επέβαιναν στο αεροσκάφος μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, αλλά δεν τα κατάφεραν καθώς υπέκυψαν στα τραύματά τους, ανέφερε. Το Ναυτικό των Φιλιππίνων δεσμεύτηκε ότι θα διεξαχθεί “ενδελεχής έρευνα” για τα αίτια της συντριβής. Το ελικόπτερο που συνετρίβη ήταν το μοναδικό Robinson R22 στο στόλο του Πολεμικού Ναυτικού.

Πριν το σημερινό θανατηφόρο εκπαιδευτικό ατύχημα στον στρατό των Φιλιππίνων είχαν σημειωθεί ακόμη δύο δυστυχήματα. Δύο πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας των Φιλιππίνων σκοτώθηκαν τον Ιανουάριο του 2023, όταν το αεροπλάνο Marchetti SF260 συνετρίβη σε έναν ορυζώνα. Τον Ιούνιο του 2021, ο στρατός καθήλωσε προσωρινά ολόκληρο τον στόλο των Black Hawk μετά τη συντριβή ενός ελικοπτέρου S-70i κατά τη διάρκεια νυχτερινής εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι έξι επιβαίνοντες.

Ένα από τα χειρότερα αεροπορικά δυστυχήματα στις Φιλιππίνες

Τον Ιούλιο του 2021 συνέβη ένα από τα χειρότερα αεροπορικά δυστυχήματα στην ιστορία των ενόπλων δυνάμεων των Φιλιππίνων. Το μεταγωγικό Hercules C-130 μετέφερε 96 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους νέους αποφοίτους στρατιωτικών σχολών που επρόκειτο να ενισχύσουν τις δυνάμεις οι οποίες μάχονταν τους ισλαμιστές αντάρτες στο νησί Χολό. Βγήκε από την πίστα του αεροδρομίου μετά την προσγείωσή του ενώ οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή ήταν καλές. Σύμφωνα με τον απολογισμό του στρατού, 52 άνθρωποι σκοτώθηκαν (49 στρατιώτες και τρεις πολίτες στο έδαφος) αφού το C-130 τυλίχθηκε στις φλόγες. Συνολικά, τραυματίστηκαν 51 άνθρωποι.

Οι τρεις πολίτες που σκοτώθηκαν στο έδαφος ήταν εργάτες σε ένα κοντινό λατομείο. «Φύγαμε τρέχοντας» αφηγήθηκε ο Άγκα Αχάντι, συγγενής των τριών, ο οποίος κατάφερε να γλιτώσει. Ο ίδιος βρισκόταν έξω μαζί με τον γιο του όταν το αεροσκάφος ισοπέδωσε το σπίτι τους και κατόπιν το σπίτι ενός γείτονα. Τα C-130 χρησιμοποιούνται συχνά από τον στρατό των Φιλιππίνων για τη μεταφορά ανδρών, υλικών και οχημάτων ανάμεσα στα νησιά του αρχιπελάγους. Το αεροπλάνο που συνετρίβη εκείνη την ημέρα δεν ήταν καινούριο, ανήκε στο παρελθόν στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις και η Μανίλα το απέκτησε στις αρχές του έτους. Ήταν ένα από τα τέσσερα που είχε στην διάθεσή της η πολεμική αεροπορία της χώρας. Τα δύο άλλα είχαν αποσυρθεί για συντήρηση ενώ το τέταρτο καθηλώθηκε στο έδαφος για επιθεώρηση μετά το δυστύχημα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις