Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης Βρυξέλλες: Ήρθε η ώρα έκδοσης ευρωομολόγου για την αμυντική θωράκιση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης Βρυξέλλες: Ήρθε η ώρα έκδοσης ευρωομολόγου για την αμυντική θωράκιση

Τόνισε ότι έχει επανέλθει στο τραπέζι η συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη θα μπορέσει να κατοχυρώσει την στρατηγική της αυτονομία

Την ανάγκη έκδοσης ευρωομολόγου με την οποία θα καλυφθούν οι αυξημένες αμυντικές δαπάνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την άφιξή του στην σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες. Όπως ανέφερε «Είναι σαφές πως αν η Ευρώπη θέλει να παραμείνει θωρακισμένη αμυντικά πρέπει να εξετάσει νέους τρόπους για τη χρηματοδότηση αμυντικών δαπανών», σημειώνοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που διαθέτει το 2% του ΑΕΠ για την Άμυνα. Όσον αφορά τη Γάζα ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα «να καταλήξουμε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα που θα αναγνωρίζουν την ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα. Ζητάμε επίμονα κατάπαυση πυρός που θα συνοδεύεται με πλήρη απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς». Όπως είπε «τα συμπεράσματα της συνόδου πρέπει να αποθαρρύνουν το Ισραήλ από το να επιτεθεί στη ράφια που θα προκαλεί μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή. Ως Ελλάδα επιμένουν στην επίλυσης της κρίσης μέσα από το πλαίσιο της λύσης δύο κρατών».

Όσον αφορά τη στήριξη των αγροτών ο πρωθυπουργός είπε ότι «θέλουμε να αποτυπωθεί στα συμπεράσματα η ανάγκη να στηριχθούν βραχυπροθέσμα οι αγρότες ώστε να κάνουν πράξη την πράσινη μετάβαση χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο το εισόδημα τους». «Το ΕΛΚ είναι η ευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια που θα βάλει φρένο στα υπερβολικά φιλόδοξα σχέδια κάποιων για πράσινη μετάβαση που θα ζημιώσει του αγρότες μας. Θα τους βοηθήσουμε να κάνουν πράξη την πράσινη μετάβαση αλλά με ρυθμό που δεν θα θέσει σε κίνδυνο τα εισοδήματα τους» πρόσθεσε. Σε ερώτηση αν θα υπάρξει συζήτηση για την Τουρκία είπε: «Για την Τουρκία θα υπάρξει συζήτηση και νομίζω θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα που θα αποτυπώνουν το υφιστάμενο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων».

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις